1. Home
  2. Vesti
  3. VW Amarok prve generacije nastavlja da „živi“ u Južnoj Americi
VW Amarok prve generacije nastavlja da „živi“ u Južnoj Americi
4

VW Amarok prve generacije nastavlja da „živi“ u Južnoj Americi

144
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen oduvek ima želju za dominacijom u svakom segmentu tržišta. Stoga i ne čudi što se upustio i u proizvodnju pikapova. Prva generacija Amaroka je debitovala 2010. godine kao globalni model, a restilizovana je 2016. godine. Glavna fabrika za proizvodnju prve iteracije bila je i ostala ona u argentinskom gradu General Pačeko (u okolini Bujenos Ajresa).

Prošlog leta je debitovala druga generacija Amaroka, proizišla iz alijanse VW-a i Forda: u stvari, novi Amarok je klon aktuelnog pikapa srednje veličine Forda Rangera i sklapa se u Fordovoj južnoafričkoj fabrici u Silvertonu (predgrađe Pretorije).

U međuvremenu, čak i pre premijere druge serije, postalo je poznato da pikap prve generacije, koji je VW razvio potpuno samostalno, neće otići u penziju, šefovi VW-a izdvojili su novac za njegovu modernizaciju, a pre neki dan je argentinski časopis Motor1 je objavio prvu nezvaničnu fotografiju osveženog Amaroka, napravljenu ili u fabrici General Pačeko ili u jednoj od brazilskih filijala VW-a, gde se pikap testira.

Zanimljivo je da njihove argentinske kolege nisu uspele da dobiju jasan odgovor od predstavnika VW-a na pitanje zašto će u njihovoj zemlji, umesto novog Amaroka, ponovo biti osavremenjeni pikap prve generacije, i ne kriju svoju ogorčenost zbog ovoga. Može se pretpostaviti da je sve u troškovima i izvodljivosti. Prva generacija se dobro pokazala, može se reći da je pravi radni konj u pitanju; kupci je vole, prodaja je tek nedavno rasla, i prema nekim podacima, VW Amarok je sada jedan od tri najpopularnija nova automobila u Argentini, posle Fiata Cronosa i pre Toyota Hilux, dok novi Ford Ranger zauzima četvrto mesto.

Ukratko, zašto ukidati uspešan model i trošiti novac na lansiranje novog, ako je već sve dobro – samo treba malo ažurirati dizajn i opremu. Nakon sledećeg restilizovanja, „prvi“ Amarok može lako da preživi do sledeće decenije, redovno donoseći novac u osiromašenu kasu volfsburške marke. Od sada će prva generacija biti čistokrvni „Latinos“, dok će se novi “Ford” prodavati u drugim regionima.

Kao što se može videti sa naslovne fotografije (drugih još nema), Amarok nakon fejslifta postao je sličan novom, ali i dalje ima zaobljene konture, karakteristične za pikap prve iteracije. Očekuju se nova LED svetla na zadnjem delu, unutrašnjost će dobiti potpuno digitalnu instrument tablu i novi multimedijalni sistem sa velikim ekranom osetljivim na dodir, biće više vazdušnih jastuka (pojaviće se zavese na prozorima), biće ažurirani završni materijali i dizajn točkova.

Tehnički sadržaj će, prema rečima argentinskih kolega, ostati isti, odnosno, ažurirani pikap će se nuditi sa dizel motorima: dvolitarski (140 KS ili 180 KS) i trolitarski V6 (258 KS). Pikap sa dvolitrašem može imati pogon na zadnje ili na sve točkove, menjač je šestostepeni manuelni ili osmostepeni hidromehanički automatski. Amarok V6 podrazumevano dolazi sa pogonom na sve točkove i automatskim menjačem.

Zvanična premijera ažuriranog latinoameričkog Amaroka se očekuje u narednim mesecima.

AutoRepublika

(144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Amarok u Juznoj Americi? Ovo je cista borba VWa za opstanak – ono sto nigde u svetu ne moze da se proda, prodace se ovde! Tamo je i cuvena Buba zivela do skora!

VW nikako nece da shvati svoj marketing-problem: u poredjenju sa americkim pikapovima ovaj svapski lici na debeljuskastu limuzinu postavljenu na velike tockove. Lik Pasata odbija svakoga ko zeli da kupi robustno terensko vozilo!

Yankee

Amarok je originalno i razvijen specificno za Juznu Ameriku. Prvo je predstavljen u Argentini i tamo se proizvodio, u Evropu je stigao tek kasnije. Ovi mid-size pikapi i jesu najpopularniji u Juznoj Americi, Africi, Australiji i Aziji

Matija

Bio je on i u USA pa se povukao. Ovde je bilo izvestaja na tu temu. U EU je prosao kao bos po trnju – niko da se osvrne za njim.

Izmenjeno 8 meseci pre od strane Matija
Yankee

Ne, Amarak nikada nije bio dostupan u Americi. Zbog takozvanog „chicken tax“, bio je preskup da se uvozi u SAD, a VW nije bio voljan da ga pravi u SAD. Poslednji Volkswagenov pikap u Americi je bio Golf Caddy i pravio se u Pennsylvania pre nego sto je proizvodnja prebacena u Jugoslaviju.