1. Home
  2. Vesti
  3. Super pikap kamionet sa super problemima
Super pikap kamionet sa super problemima
1

Super pikap kamionet sa super problemima

576
1
Podelite sa prijateljima:

Postoje dani (ili meseci pa i godine) kada je zaista teško javnosti priznati da sam veliki ljubitelj Forda. Daleko od toga da ponuda vozila nije zadovoljavajuća, mada nedostatak putničkih automobila me je naterao da kupim „rivalski“ model Chrysler 300, ali ako je brend po nečemu postao poznat tokom prethodnih nekoliko godina – to su problemi sa kvalitetom.

Američki brend je predvodio industriju prošle godine po broju opoziva, a po zadovoljstvu kupaca na pouzdanost prema J.D. Poweru je završio na četvrtom mestu – od pozadi.


Ali postoji jedan model gde kupci uglavnom nisu imali zamerke. To je naravno F Serija na kojoj kompanija pravi oko 75% svog globalnog profita, pa samim tim, Ford ovde nema pravo na grešku.

Ali desilo se upravo to, i to ne na bilo kojoj konfiguraciji već na onoj najskupljoj. Reč je o modelu F-150 Raptor R, koji je nedavno krenuo sa isporukom, ali je prošao kao bos po trnju pošto se dosta vlasnika žali na isti. R je inače ekstremno izdanje standardnog Raptora i pokreća ga 5,2-litarski benzinac koji razvija 700 konjskih snaga uz pomoć kompresora.

Potrebno mu je 3,8 sekunde da ubrza iz mirovanja do 100 km/h dok je maksimalna brzina limitirana na 190 km/h jer Ford „ne želi da vlasnici previše luduju na neasfaltiranim putevima“. Za takvo zadovoljstvo je potrebno izdvojiti čak 109.145 američkih dolara što ga čini najskupljim modelom brenda, pa su kupci očekivali perfekciju, zar ne?

Sve je započelo početkom januara kada je jedan od vlasnika prijavio da je morao zvati šlep službu nakon što se Raptor iznenada pokvario. Od tada se lista produžila na dvanaest imena i oni su svoje brige preneli preko društvenih mreža. To se posebno odnosi na stranicu TheRaptorConnection na društvenoj mreži Instagram.

Većina kaže da njihov ljubimac ima probleme sa curenjem ulja dok je jedan prijavio da će servis morati da zameni kompresor. Neko će verovatno reći „pa šta je to samo dvanaest ljudi“, ali je potrebno reći da Ford planira napraviti samo 2.500 jedinica na godišnjem nivou i da je do sada isporučeno manje od sto primeraka.

U prevodu na neki jednostavniji jezik – cifra je relativno velika kada se sagledaju skromne cifre proizvodnje. Postoji naravno i ona druga priča koja nam kaže da je reč o potpuno novom modelu pa nije ni za očekivati da će biti bez mane od prvog dana. Ford jeste koristio ovaj motor u modelu Mustang Shelby GT500, ali se nikada ranije nije ugrađivao u pikap kamionet.

Američki proizvođač vozila ne demantuje da problem postoji i da trenutno sarađuje sa vlasnicima da ih popravi u najkraćem mogučem roku. Doduše, jedan od njih po imenu Rajan Kasidi kaže da čeka još od 30. januara i da mu je rečeno da će potrajati, pre nego što stignu rezervni delovi. Kaže da je izgubio strpljenje i da želi da firma otkupi njegov Raptor pod odredbama takozvanog „limunskog“ zakona, a on zahteva od kompanija da to uradi ukoliko novije vozilo ima dosta problema u najkraćem periodu.


Bilo kako bilo, novi dan donosi nove nevolje za Ford. Većina Amerikanaca voli njihove modele, ali mnogobrojni bivaju razočarani nakon što ih kupe. Na listu sada možemo da dodamo i Raptor za koji je činilo da ga je teže pokvariti nego kamen polomiti…

AutoRepublika

(576)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ma, šta je za vlasnike jedna turbina na ovakav TAM-ić ? 😀