1. Home
  2. Vesti
  3. Dolazak devete generacije je izvesan: VW ID. Golf
Dolazak devete generacije je izvesan: VW ID. Golf
2

Dolazak devete generacije je izvesan: VW ID. Golf

254
2
Podelite sa prijateljima:

Iako smo još 2021. godine čitali u saopštenju za javnost izdatom od strane poznate nemačke firme koja izrađuje čuveni kompakt po imenu Golf, a koja se zove Volkswagen, kako će kompanija zasigurno lansirati naslednika u devetom pokolenju, izvršni direktor mega-koncerna, Tomas Šefer je u razgovoru s novinarima lista Die Welt naglasio da to više i nije tako sigurno, uzimajući u obzir rastuće troškove razvoja motora s unutrašnjim sagorevanjem u kontekstu pooštravanja emisione regulative. Taj intervju je dat pre samo tri meseca.

Pored naznaka da će VW postati „pružalac usluga mobilnosti u kojoj će važnu ulogu igrati softver“, Šefer je naglasio i da će odluka o sudbini daljeg razvoja Golfa biti doneta u narednih godinu dana. Vreme leti

Sada su glavešine Volkswagena, na tek otovorenom Salonu automobila u Los Anđelesu opet razgovarali s predstavnicima novinarske (da ne kažemo sedme) sile, pa je Autocar preneo najavu o sudbini legendarnog kompakta. Retko ko će biti iznenađen, i drago nam je zbog toga. To praktično znači da će Golf nastaviti ta živi.

Do sada je prodat u kontingentu koji prevazilazi 35 miliona vozila, od trenutka kada je debitovao, što se zbilo negde sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Automobil je i danas toliko popularan, da je „prisilio“ Zorana Tomasovića da napiše ceo serijal o njemu, što možete pronaći kod nas u rubrici Istorija.

Evo i Šeferovih reči na tu temu: „Nema šanse da bismo se odrekli imena Golfa. Polažemo pravo na legendarne oznake Golf i GTI. Bili bismo blesavi da ih ispustimo iz ruku i da odumru.“

Međutim, to otvara druga pitanja. Gde smestiti novi kompakt, gde kada je asortiman Volkswagena tako zgusnust? Ispostavlja se da ID.3 nikada nije ni bio zamišljan kao naslednik Golfa, „već više kao Golf Plus.“ Za one kojima ovaj naziv i nije tako poznat, podsetićemo da je Golf Plus, izrađivan od 2004. do 2014. godine i da nudi viši krov u odnosu na heč. Zasnovan je na platformi PQ35, pozicioniran ispod Tourana i bio je dostupan u petoj i šestoj generaciji Golfa. Više o njemu pročitajte u našem pomenutom serijalu.

Šefer je nagovestio da će novi Golf biti nešto sićušniji od modela ID.3, što bi značilo da će biti veći od električnogm odela s oznakom ID.2. Izvršni direktor Volkswagena je rekao da bi i Golf mogao dobiti naziv ID. Golf. Cela priča je urnebesno zanimljiva jer smo bili ubeđeni da će Golf potpuno ustupiti mesto modelu ID.3, onda kada sve što se kotrlja postane „na struju“.

Da ne zaboravimo da kažemo da je VW nedavno najavio krosoversku verziju modela ID.3, tako da će biti dosta modela sličnih dimenzija. Šefer je rekao da će novitet izgledati „dramatično drugačije“ od heča, koji će proći kroz restilizaciju po sredini životnog ciklusa, negde 2023. godine, kada se očekuje da izađe derivat GTX, a koji će biti visokih performansi.

AutoRepublika

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Do sada je prodat u kontingentu koji prevazilazi 35 miliona vozila“

Opet zbir „baba i žaba“ 😊

kikiriki

car od kar