1. Home
  2. Vesti
  3. Italija uvodi drugačiji sistem subvencija za kupovinu novih automobila
Italija uvodi drugačiji sistem subvencija za kupovinu novih automobila
4

Italija uvodi drugačiji sistem subvencija za kupovinu novih automobila

308
4
Podelite sa prijateljima:

Italijanska vlada želi da ojača domaću automobilsku proizvodnju i da ujedno radi na dekarbonizaciji nacionalnog voznog parka. 

Predviđeno je 8,3 milijarde evra do 2030. godine za sistem subvencija za kupovinu novih vozila. Za ovu godinu planirano je 700.000 evra. Državna pomoće predviđena je pre svega za nabavku električnih četvorotočkaša, ali i hibrida i „najmodernijih i najefikasnijih SUS vozila“. Potonja definicija nije baš najjasnija, ali su Italijani predvideli pomoć od 1.250 evra za kupovinu takvog automobila.

Na najobimniju pomoć države mogu računati kupci električnih modela. No, i ovde postoje određeni uslovi kako bi se dobila puna subvencija od 6.000 evra. Dakle, automobil mora imati nabavnu cenu nižu od 35.000 evropskih novčanica, a vlasnik mora ujedno zameniti stari SUS model za novi EV. Tek tada dobija potpuno pomoć od 6.000 evra, a ukoliko ne menja „ostareli benzinac ili dizelaš“, onda može dobiti 4.000 evra od države.

Italijani su predvideli i pomoć za nabavku hibridnih vozila, gde se dobija subvencija od 2.500 evra. Očito da je želja tamošnjih vlasti da ubrzaju elektrifikaciju na Apeninskom poluostrvu, koja inače teče sporije naspram država sa druge strane Alpa.

Inače, Italija je krajem prošle godine objavila planove da već 2035. godine u potpunosti zabrani prodaju SUS automobila. To se odnosi na putničke automobile, komercijalna vozila moći će da se oslanjaju na ove pogonske sklopove sve do 2040. godine. Pored toga, Italijani nameravaju da zaista obezbede specijalan status za brendove koji proizvode mali broj vozila, poput Ferrarija, Lamborghinija, Paganija…

Italijanska vlada ističe da će u narednom periodu započeti programe za dalji razvoj infrastrukture za punjenje električnih modela, ali i za one koji koriste gorivne ćelije.

AutoRepublika 

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Jel doblo spada u ta komercijalna vozila koja će imati dizel? Već vidim da ću kupovat novog dobla sa dizelom il Ferrarija, nista nam drugo ne preostaje:)

da11

Nadam se da dizele nece subvencionirati .

moron

Ako ne menjaš neki stariji automobil ( da je ispod sadašnjeg Euro standarda), već samo kupuješ novo, ja ne bih dao bilo kakvu subvenciju.

DUDE

Znaci, i dalje ce se najbolje prodavati FIAT 500/Lancia Ypsilon sa 1.0MHEV motorom…