1. Home
  2. Zelene strane
  3. Kandi K27 je najjeftiniji električni automobil u Americi (dopunjeno)
Kandi K27 je najjeftiniji električni automobil u Americi (dopunjeno)
0

Kandi K27 je najjeftiniji električni automobil u Americi (dopunjeno)

792
0
Podelite sa prijateljima:

Ako se upustite u avanturu prelistavanja bilo kog automobilskog medija, i to ovih dana, šanse su velike da će srazmerno ogroman broj priča biti na račun električnih proizvoda na četiri, pa i na dva točka. I to sa velikim razlogom, pošto nafte ima sve manje, a automobili na struju se čine kao budućnost industrije. Neki proizvođači se sigurno neće složiti sa tim, a posebno ne Toyota koja smatra da je vodonik bolje rešenje, kao pogonsko gorivo, iako se i ta tehnologija u finalu svodi na električnu energiju kao impuls pokretačkoj sili.


Sjedinjene Američke Države su trenutno drugi najveći korisnik eleketričnih četvorotočkaša, a prošle godine ih je prodato oko 1,2 miliona. To je bilo taman dovoljno za izuzetno skroman udeo na tržištu gde se godišnje isporuči oko 17 miliona novih vozila, a kupci uglavnom imaju dve zamerke.

Iako je domet između punjenja dostigao zavidan nivo i neki Teslini modeli mogu da pređu preko 600 kilometara, nedostatak brzih punjača na svakoj lokaciji je definitivno razlog zašto mnogi „Jenkiji“ još uvek nisu spremni da pređu na električne proizvode. Drugi problem je naravno cena, koja često ulazi u teritoriju premijum proizvoda.

Ukoliko pogledamo ponudu za 2020. godinu, najjeftiniji model je Mini Cooper SE sa cenom od 30.750 američkih dolara, a prate ga Nissan Leaf (32.535) i Hyundai Ioniq (34.000). Za većinu njih još uvek važi i državna subvencija od 7.500 najmanjih zelenih novčanica sa izuzetkom Tesle i General Motorsa koji su odavno „ispucali“ takvu pomoć koja se primenjivala na prvih 250.000 prodatih vozila.

Kineska kompanija Kandi je spremna da „napadne“ američko tržište, a kompanija već ima dugogodišnje iskustvo proizvodnje baterija. Najveća mušterija Kandija je veliki Geely koji u svom vlasništvu između ostalih poseduje brendove Lotus i Volvo. Kinezi planiraju da ponude dva modela K23 i K27, a cilj je ponuditi najjeftiniji električni automobil „preko bare“.

Jeftiniji od dva vozila je K27 i sličnih je dimenzija kao Fiat 500. Kandi se nada privući mlađe kupce koji uglavnom ne izlaze iz centara velikih gradova. Baterija kapaciteta 17,7 kWh pruža maksimalni domet od 160 kilometara uzmeđu punjenja, dok je maksimalna bzrina vozila tek nešto veća od 100 km/h.

Dok možda spomenute cifre nisu velike, potrebno je spomenuti da je američki autoputevi u okolinama većih gradova uglavnom imaju najvišu dozvoljenu brzinu od 104 km/h dok istraživanja pokazuju da prosečan građanin dnevno prevali svojim automobilom tek oko 50 kilometara. U prevodu, K27 zadovoljava sve zahteve. Ukoliko ga preko noći uključite u kućnu utičnicu potrebno je oko sedam sati da se baterija napuni. Možda najbolji deo je njegova cena koja iznosi svega 13.000 američkih dolara, nakon subvencije od 7.500 zelenih novčanica.

Za one koji žele nešto malo veće, tu je i model K23. On je sličnih dimenzija kao tradicionalni gradski automobili poput Toyote Yarisa i Forda Fiesta, a stiže sa daleko većom baterijom od 41,4 kWh. Ovaj put maksimalna brzina iznosi 102 km/h i sa jednim punjenjem baterija K23 može prevaliti tačno 300 kilometara. Štaviše, navedena cifra je za 61 km viša nego ona kod Nissana Leafa, a japanski konkurent je takođe nešto skuplji. Posle popusta, K23 će koštati 22.499 dolara.

Ukoliko smatrate da važi ona teorija „koliko para toliko i muzike“, Kinezi nas uveravaju da će K27 i K23 biti bogato opremljeni. Primera radi, svi modeli stižu sa Apple CarPlay i Android Auto, zatim prednjim vazdušnim jastucima, „antilok“ kočnicama, kamerom za zadnji deo vozila i još mnogo toga. Impresivna je i fabrička garancija od čak osam godina na baterije, mada je potrebno spomenuti da važi samo na prvih 100.000 km, pa šta prvo istekne.

Čini nam se da su Kinezi uspeli u onome šta svaki proizvođač javno obećava, a to je da pruži pristupačni električni automobil. Čak i jedan Ilon Mask nije uspeo da se spusti ispod granice od 40.000 američkih dolara za najpristupačniji Tesla Model 3. Kandi još uvek nije dobio zeleno svetlo za proizvodnju, pošto se čeka da prođe američke bezbednosne testove, ali od 18. avgusta kompanija će početi da prima narudžbe.

Sedište američke divizije se nalazi u gradu Dalasu (savezna država Teksas), a potrebno je uplatiti 100 dolara za rezervaciju. Prvi primerci bi po planu trebalo da budu isporučeni vlasnicima početkom sledeće godine.

Biće ironično ako nepoznati brend iz Kine uspe u nečemu šta nijedan drugi proizvođač nije mogao, a to je da elektrifikuje industriju poznatu po V8 agregatima i velikim potrošačima goriva, zar ne?

AutoRepublika

(792)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments