1. Home
  2. Zelene strane
  3. Vojska Amerike kasni s elektrifikacijom svoje flote
Vojska Amerike kasni s elektrifikacijom svoje flote
0

Vojska Amerike kasni s elektrifikacijom svoje flote

297
0
Podelite sa prijateljima:

Američka armija se bavi testiranjem električnih vozila već neko vreme uz proklamovane ciljeve elektrifikacije logističkih flota, unapređenja mobilnosti i dometa. Na osnovu zaključaka koji proizađu iz individualnih testova, nadležna garnitura će pripremiti tehničku i studiju koja će se baviti izvodljivošću pojedinačnih vidova tehnologije elektrifikacije i tranzitornog perioda koji je neophodan.

Međutim, prema navodima direktora ustanove koja predvodi kontinuiranu modernizaciju vojske, Army Futures Command, koji iznosi stav da proces prelaska na ovaj vid unapređenja mora teći značajno brže nego što je to trenutno slučaj, izgleda da se u težnjama kasni.

U domenu vojnih potreba, elektrifikacija nudi brojne prilike koje dovode do pojednostavljenja komplikovanih logističkih zadataka s kojima se ljudstvo suočava, a može dovesti i do boljih nivoa pokretljivosti i dometa trupa.

Erik Vesli, general američke armije i direktor jednog centra u okviru pomenute ustanove Army Futures and Concepts Center, u razgovoru s redakcijom lista Defense News izneo je uverenje da Amerikanci kasne s tranzicijom: “Sve nacije s kojima sarađujemo su već donele odluku o elektrifikaciji njihovih flota. U ovom trenutku, u kontekstu tranzicije, mogu reći da su neka naša istraživanja i faze razvoja u toku, pa ćemo biti u stanju da izradimo prototipe.”

Pored toga, kompletna automobilska industrija je ušla u eru elektrifikacije, pa ako vojska ne krene u istom smeru, rizikuje da se suoči, ne samo s problemom zamene vozila, već i sa potencijalnim nestašicama rezervnih delova, usled narušenih lanaca snabdevanja.

Električni URO Vamtac 4×4 s produženom autonomijom koji trenutno testira armija ŠpanijeElektrifikacija nudi nekoliko prednosti. S jedne strane, olakšalo bi se snabdevanje energijom celog spektra visokotehnoloških sprava od kojih moderna vojska zavisi. „Moramo da obezbedimo da nam je energetski izvor uvek dostupan,“ kaže Vesli. Elektrifikacija omogućava pristup energetskim izvorima i distribuciji ne samo za vozilo već i za sve elektronske sisteme.

Smanjenje broj delova i komponenti koje mogu da se pokvare ili otkažu, značajna je prednost. Opšte poznato je da električna vozila imaju samo nekoliko (desetina) pokretnih delova, za razliku od mašina s unutrašnjim sagorevanjem koje poseduju hiljade istih. Povrh svega, važno je pomenuti i bešumno kretanje električnih vozila kao i odsustvo toplotne emisije čime se smanjuju rizici da vozila budu otkrivena od strane sistema koje poseduje neprijatelj.

Među vozilima koja se aktivno testiraju tokom realizacije programa koji je u toku, ističe se hibrid Chevrolet Colorado (fotografija ispod), pikap kamionet srednje veličine koji je opremljen elektromotorom za čiji rad se energija proizvodi iz vodoničnih gorivnih ćelija. Vozilo tek treba da bude modifikovano kako bi bilo podesno za upotrebu u vojne svrhe.

„Kupovina vozila marke Tesla a zatim i adaptacija istog na način da odgovra vojnoj floti, laka je stvar,“ reče Vesli, ali „vojska mora da razmisli o tome mnogo dublje.“ Proces se mora prilagoditi kontinuiranoj tranziciji.

To je razlog zašto Vesli trenutno priprema predlog u kome će biti izneti detalji procesa elektrifikacije. Izveštaj će uključiti i ekonomski aspekt priče uz komercijalni predlog u smislu elektrifikacije, kao što će se baviti i izvodljivošču istog s tehničke strane. U izveštaju bi trebalo da bude obrađen i period tranzicije.

AutoRepublika

(297)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments