1. Home
  2. Industrija
  3. Španci sve manje kupuju nove automobile, okreću se polovnjacima
Španci sve manje kupuju nove automobile, okreću se polovnjacima
1

Španci sve manje kupuju nove automobile, okreću se polovnjacima

529
1
Podelite sa prijateljima:

Kupci u Španiji sve više se orijentišu ka polovnim automobilima, dok tržište novih automobila beleži sve veći pad. 

Ako ste mislili da su Srbi šampioni kada je reč o kupovini polovnjaka, varate se, jer je u prethodnih nekoliko godina ubeležen snažan rast prodaje korišćenih vozila u nekolicini evropskih zemalja, uključujući i Španiju.

Tako su potrošači na Pirinejskom poluostrvu prošle godine kupili za 4,8% manje novih automobila nego što je bio slučaj 2018. godine. No, taj pad je bio značajno izraženiji kod fizičkih lica gde je iznosio 12%. Nasuprot tome, ubeležen je rast prodaje vozila starijih od 20 godina, i to čak za 17%.

Eksperti navode kao glaven razloge političku nesigurnost i manju platežnu moć kupaca u Španiji. Još jedan razlog je činjenica da su se do 2016. godine mogli predati stari automobili i uz doplatu dobiti novi model, ali je ova praksa od tada praktično nestala u Španiji.

Kao još jedna od pogodnosti za kupovinu polovnjaka u ovoj zemlji navodi se porez. Porez na prenos svojine nad polovnim vozilom u Španiji iznosi maksimalno 8% od procenjene vrednosti automobila. Stručnjaci navode da kupce odbija i sve viša cena novih automobila koja je u prethodnih nekoliko godina u stalnom porastu.

U Španiji su automobili A i B segmenta veoma popularni, a jedan od udaraca onima koji su želeli da kupe novi četvorotočkaš jeste odluka brojnih proizvođača da povuku iz prodaje modele iz navedenih klasa. Tako su u prošlost otišli Fiat Punto, potom Opel Karl, Ford Ka+…

Oni koji su upućeni u automobilsko tržište na Pirinejskom poluostrvu ističu da će se pad prodaje novih automobila nastaviti u narednom periodu. Oni navode da skupoceni električni automobili i plug-in hibridni modeli nisu privlačni prosečnom španskom kupcu, te je jasno da će se prodaja polovnjaka uvećati u godinama koje su pred nama.

AutoRepublika

(529)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nisu to problemi samo španskog tržišta.