1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Volkswagen Typ 87
Zanimljivost dana: Volkswagen Typ 87

Zanimljivost dana: Volkswagen Typ 87

1.05K
0
Podelite sa prijateljima:

Nije retkost da vidimo platformu Volkswagen “Bube“ sa laganom školjkom predviđenom za eksremnu terensku vožnju, a vozila kao što je Dune Buggy je predstavljalo jedan od omiljenih načina zabave tokom šezdesetih i sedamdesetih godina.

Ali, mnogo pre njih je postojao model koji je isporučivan direktno iz fabrike a mogao je da savlada najteže terene koje je Drugi svetski rat mogao da ponudi. Zvanična oznaka ovog vozila je bila Typ 87, ali ga je svet najbolje poznavao kao Kommandeurswagen.

Na ovu ideju je došao Ferdinand Porše koji je već razvio platformu za nekoliko vojnih vozila. Originalno je planirano da i čuveni Type 82 Kubelwagen dobije istu platformu i čak je razvijen i rani prototip, ali kako se proces pokazao skupim tako je koncept pomeren na rešenje koje predviđa pogon na zadnje točkove.

VW 87 4×4 Kommandeurwagen

Na kraju dana su samo Type 166 Schwimmwagen i spomenuti Type 87 Kommandeurswagen dobili pogon na sva četiri točka, a ovaj poslednji je pozajmio u školjku “Bube“ koja se tada nalazila u poslednjim fazama razvoja.

Zahvaljujući terenskim gumama, Volkswagen je bio primoran da proširi i krila, uz veću stepenicu i dodatnu kantu za gorivo od 20 litara ispod haube. Samo jedan motor je bio opcija i to 1,1-litarski benzinac sa 24 konjskih snaga, a snaga se prenosila na točkove preko četverostepenog manuelnog menjača što je omogućavalo ovom automobilu maksimalnu brzinu od 80 km/h.

Tokom ratnih godina je proizvedeno 564 primerka i uglavnom su bili namenjeni za vojne strukture u Africi i za istočnu Evropu. Jako mali broj je preživeo i oni se danas uglavnom nalaze u vojnim muzejima.

Tokom 1946. godine Volkswagen je proizveo još dva primerka od preostalih delova, ali oni nikada nisu ušli u serijsku proizvodnju, kako zbog potencijalno visokih cena tako i zbog niske potražnje u razrušenoj posleratnoj Evropi.

Zoran Tomasović

(1052)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments