1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Mekgi protiv General Motorsa
Zanimljivost dana: Mekgi protiv General Motorsa

Zanimljivost dana: Mekgi protiv General Motorsa

377
0
Podelite sa prijateljima:

U prethodnim izdanjima smo vam preneli neke slučajeve gde su automobilske kompanije bile direktno odgovorne za bezbedonosne propuste na svojim proizvodima. Sve je počelo još krajem 1970-ih godina sa Fordom Pintom, a 20-ak godina kasnije na optuženičkoj klupi se našao i tada najveći proizvođač na svetu General Motors (GM).

Robert i Koni Mekgi su putovali sa svojom decom Keli i Šejnom 3. jula 1991. godine u porodičnom Oldsmobile Cutlass Cruiseru iz 1983. godine. Dok su čekali na naplatnoj rampi u saveznoj državi Floridi, u njihov automobil je udarila otkačena prikolica sa kamiona pri čemu je oštećen rezervoar i automobil je planuo.

Šejn je preminuo na licu mesta dok su Robert, Koni i Keli preživeli, ali sa teškim opekotinama na 98% tela. Familija je zatim dobila novčanu nadoknadu od vozača kamiona u postupku vansudskog poravnanja, dok je porodica sudu tužila General Motors za propušte u dizajnu bezbednosnih mera.

Slučaj se otegao kroz period od oko šest godina, a na sudu su svedočili mnogi nekadašnji inženjeri GM-a. Oni su potvrdili da je kompanija namerno ostavila rezervoar nezaštićenim u ekstremnim uslovima iako su inženjeri našli soluciju koja bi američkog proizvođača koštala svega 4,50 američkih dolara po automobilu.

To je bilo dovoljno informacija da porota donese odluku po kojoj je najveći svetski proizvođač morao da isplati na ime odštete cifru od čak 60 miliona američkih dolara. General Motors ipak nije naučio ništa iz svojih grešaka, pošto će kasnije uslediti velike tužbe po pitanju nebezbednih brava.

Zoran Tomasović

(377)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments