1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: Zašto su italijanski automobili bili skloni rđanju?
Zanimljivost dana: Zašto su italijanski automobili bili skloni rđanju?

Zanimljivost dana: Zašto su italijanski automobili bili skloni rđanju?

20.15K
10
Podelite sa prijateljima:

Moj jedan prijatelj je imao običaj da kaže „Rđa je izmišljena u Torinu“ i nije da je pogrešio. Da li ste se ikada zapitali zašto je takav stereotip nastao?

Italijani su za problem okrivili – Ruse. Naime, još tokom 1950-ih godina, Komunistička stranka Italije je bila jedna od najjačih političkih stranaka u ovoj državi. Oni naravno nisu vladali Italijom, ali su imali veoma velik uticaj na donošenje važnih odluka, čime su ujedno imali i veliku podršku iz Sovjetskog Saveza i ostalih komunističkih država.

Oni su dobijali finansijsku podršku, a zauzvrat, italijanske firme su se lakše probijale na tržište istočne Evrope. Krajem 1960-ih godina, kada su komunisti odlučili da u većoj meri razviju automobilsku industriju u Poljskoj, Jugoslaviji i samom Sovjetskom Savezu, Fiat se naravno nametnuo kao glavni partner.

U gradu Stavropolju, u Rusiji, je nikla prva moderna fabrika automobila u kojoj su se počele proizvoditi Lade pod Fiatovom licencom. Sovjeti su morali da plate za ovaj proces, a kako rubla nije vredela mnogo, oni su odlučili da plate – čelikom. Navedeni čelik je bio značajno nižeg kvaliteta nego onaj na zapadu, a preko noći Fiat, Lancia i Alfa Romeo stiču imidž proizvođača čiji su proizvodi nekvalitetni i imaju problema s korozijom, a prvi automobil pogođen skandalom je bio Lancia Beta.

Dok je Lancia nekada imala vrhunsku završnu izradu u rangu sa Mercedesom, do sredine 1970-ih godina, ona je pala na najniže grane. U želji da ne izgubi reputaciju, Lancia počinje tajno da kontaktira sve vlasnike Bete i pruža besplatan servis. Ukoliko bi tokom servisa bilo ustavljeno da je čelik niskog kvaliteta, vlasniku bi bio ponuđen potpuno novi automobil. Ovaj sistem je odlično funkcionisao prilično dugo, a onda, u aprilu 1980. godine, do informacija su došli britanski mediji i razapeli Betu na stub srama.

Iako je Lancia odlučila da produži garanciju na koroziju na čak šest godina, što je bilo neverovatno za neki automobil u navedenom vremenu, šteta je već bila učinjena, a usledio je par prodaje, rušenje reputacije i povlačenja sa određenih tržišta.

Zoran Tomasović

(20151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rasa

Ma da

moron

Istina je. Rdjali su brzinom svetlosti … Ono je bilo neverovatno.

Gjorgji

Nije moguce da sam samo ja cuo I video galvanizaciju …

moron

Koliko se ja sećam, Fiat 131 je bio relativno otporan na koroziju, Ali, već 132 je ( zajedno sa savremenicima ) bio užas kako se „topio“.

Dusan

Sedamdesetih godina smo u porodici imali Peugeot 404 i audi 60, oba su bila trula posle 5-6 godina, a oba su bila garažirana. Ne vidim da su ostali bilii bolji sa limarijom u to vreme.

Rasko

Imali smo Renault 4 koji se raspao u roku 6-7 godina u periodu od 1978 do 1985. Pri menjanju točka, dizalica nestade u dubini vozila. Da li je i tu bilo rusko gvožđe? Kako da ne! Imam Lanciu Thesis, samo sada nije problem pleh, nego sve ostalo, lep dizajn, a kvalitet nula, kao i tad. Čudi me da i ranije nisu propali, ali je lepo naći krivca!

goran

Imam,Cromu 2008.
Fenomenalan auto – avion.
Najbolji auto za uložene pare !!! ?

Miroslav Herman

Mehanika je bitna motor ovjes kočnice.
Limarija ko limarija.

bor

Zašto pišete gluposti ? , Svaki čelik je sklon hrđanju Priprema lima i zaštita su bitne

Izmenjeno 1 godina pre od strane bor
BB

Pa lim je bio ruski i to je dovoljno da se izvrgne ruglu od strane engleza (po običaju). Ali su propustili sa kažu da je farba engleska i da su u stvari oni ti u koje su trebali upisati prst