1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia Duster dobija novu pogonsku grupu i info-zabavni sistem
Dacia Duster dobija novu pogonsku grupu i info-zabavni sistem
11

Dacia Duster dobija novu pogonsku grupu i info-zabavni sistem

349
11
Podelite sa prijateljima:

Nakon uvođenja snažnijih Blue dCi dizel agregata u ranijem delu ove godine, Dacia modernizuje gamu pristupačnog krosovera novim turbobenzinskim TCe motorom zapremine 1,3 litra. Novina je i to što ovaj agregat poseduje i dodatni filter za prečišćavanje izduvnih gasova, kako bi ispunio najstrože zahteve koji su se nametnuli kao imperativ nakon uvođenja WLTP protokola.

Novi četvorocilindarski motor koji je već u upotrebi u više modela marki Renault, Nissan i Mercedes će posedovati dva nivoa izlazne snage: 130 i 150 “konja” uz, 240 i 250 njutn metara obrtnog momenta, redom.

Na ovaj način dobili smo najsnažniju verziju nekog modela sa Dacia oznakama, ikada proizvedenu.

Do sredine sledeće godine, novi motor će isporučivati snagu samo na točkove prednje osovine, ali će nakon toga biti moguće dobiti ga u kombinaciji sa sistemom prenosa snage na sve točkove. Knjiga porudžbina se otvara narednih dana.

Pored novog motora, tehnološka unapređenja će zahvatiti i info-zabavni system, koji će ubuduće pored podržanih Android Auto i Apple CarPlay funkcija, ponuditi i mogućnost korišćenja sledećih aplikacija: Waze, Whatsapp i Spotify.

Proizvođač obećava brži odziv i viši nivo intuitivnosti novog sistema. Ovo unapređenje neće uticati na višu cenu vozila, što je verovatno najradosnija vest za buduće vlasnike vozila marke Dacia.

(349)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Sav drhtim dok ovo citam

Rajko

Za mene je Duster neuspeo pokušaj duhovitosti reno-nissan grupacije. A za motor se nadam da će MB proći bolje nego sa prethodnim reno motorima.

Rajko

Stavljanje škode i dačije u istu rečenicu mogu razumeti samo kao pošalicu. Ne zameram. Ovakav portal treba da ima smisla i za humor i zabavu.

Mad Max

Zašto? Ima mnogo gorih Skoda od Dacije. Čemu takvo ponižavanje, omalovažavanje ili možda neznanje?

Rajko

Koja to dacija na crtu skodi moze?

Mad Max

Duster je jedini džipić u ponudi na tržištu koji u praksi može da zameni pravog terenca kao Niva, da pri tome ne košta basnoslovno, jer je glupo kupiti skup auto i voziti ga po vrletima, granju, blatu i lomovima. Recimo Skoda pravi samo glumce, a ne džipiće, a da pri tome koštaju duplo.

moron

Do juče gotovo da nismo mogli da zamislimo da u Dačiji budu ponudjeni neki najnoviji Renult ili Nissan motori i/ili EDC menjač. Ali, vremena se menjaju. Može biti samo dilema šta je pobuda prooizvodjača za tako nešto. Da li samo želja proizvodjača da i pored većeg proizvodnog troška (i možda malo manjeg profita od onog koji bi se ostvario stavljanjem neog „starijeg motora“ ) uspe da model učini privlačniji kupcima ILI se, pak, možda u osnovi radi o tome da su „stari motori“ ekološki nepodobni, da ne „prolaze“ eko norme i da proizvodjač prosto nema izbora, nego da stavi samo… Pročitaj više »

moron

Da, nemaju izbora. Sa jedne strane, neko će reći da je to dobro za kupca (jer dobija novije motore ), a sa druge strane, to sa ugradnjom motora novije generacije „zida cenu“ ( i oteraće deo kupaca).