1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Inovativna rešenja vodećih svetskih proizvođača pneumatika
Inovativna rešenja vodećih svetskih proizvođača pneumatika
0

Inovativna rešenja vodećih svetskih proizvođača pneumatika

576
0
Podelite sa prijateljima:

Zamislite ovakve primerke guma na svom automobilu

 

Michelin Vision Concept Tire

Ponekad nije guma materijal koji je u kontaktu sa drumom. Radikalni koncepti današnjice pružaju uvid u to kako bi sve izgledalo kada bi materijali na bazi smole bili primarni, ili kada bi gume menjale dizajn šare, pa čak i oblik, u zavisnosti od uslova saobraćaja.

Pogled ka budućnosti, poznatog proizvođača pneumatika, kompanije Michelin, daje nam predstavu o gumi sutrašnjice, koja izgleda kao da je rezultat razvoja neke posebne biljne sorte, pre nego da je izašla iz proizvodnih pogona. Michelin je predstavio Vision koncept, odnosno ceo točak, tokom ove godine. Struktura proizvoda je izvedena iz organskih i obnovljivih materijala, koji su podložni reciklaži.

Vision bi trebalo da ima prilagodljivi 3D dizajn, a sam pneumatik bi bio opremljen senzorima sa sposobnošću identifikacije saobraćajnih uslova, intervala za redovno održavanje, kao i brzine kretanja.

Goodyear Eagle 360 Urban

Ovo što vidite, verovatno vam deluje kao čudna košarkaška lopta, ali vi gledate upravo u sferičnu konceptnu gumu koju je proizvođač predstavio ove godine, a naziva je Goodyear Eagle 360 Urban. Pneumatik dizajniran tehnikom 3D štampe, koristi polimere u svojoj strukturi, koji imaju sposobnost razvlačenja poput kože. Sama ideja je fascinanta, ali nažalost, svojim oblikom nije podesna za većinu vozila današnjice. Ne zameramo, ionako je ovo pogled ka sutra.

Bridgestone Air Free concept tire

Na Salonu automobila u Parizu, koji je održan 2014. godine, Bridgestone je predstavio svoj konceptni pneumatik: Air Free concept tire. Kao što i samo ime sugeriše, ne postoji potreba upumpavanja vazduha u ovu gumu. Spoljni sloj pneumatika je obložen tankim slojem gume, dok je deo pneumatika koji amortizuje neravnine prenete sa puta, izrađen od smole. Svaki segment konceptnog pneumatika, u potpunosti je podložan procesu reciklaže.

Pneumatik bez vazduha u unutrašnjosti koji može da se kupi već danas

Bridgestone svakako nije jedini proizvođač sa ovakvom idejom. Michelin Tweel je naziv radijalnog pneumatika koji je podesan za široku upotrebu, od viljuškara do lakih vozila za golf terene. Deo točka koji smo nekada nazivali felnom, izrađen je od polimerske smole ultra visoke čvrstoće, na koji način je postignut bolji efekat upijanja neravnina u odnosu na tradicionalne gume.

Gume u svemiru

Ovo su gume koje su već boravile u svemiru 2011. godine. Korišćene su u misiji Space Shuttle Endeavour. NASA navodi da ovi pneumatici nisu ništa veći od kamionskih, ali su izrađeni uz minimalnu širinu gazećeg sloja, kako bi se uštedelo na masi. Pneumatici su dizajnirani tako da apsorbuju sile koje su karakteristične za prizemljenje objekta koji se kreće brzinama od preko 400 km/h.

Medvedić felne – Teddy-bear wheels

O da, ovo su prave felne. Proizvođač Ronal ih ima u svojoj ponudi. Felne dizajnirane u duhu nasmejanog medvedića su trenutno dostupne na pojedinim evropskim tržištima, a već neko vreme su prisutne na američkim putevima. Definitivno se ne uklapaju u konzervativne norme.

Točkovi sa Marsa

Ovo definitivno nije tipična guma sa naše planete. Fotografija daje bližu sliku točkova koje je NASA koristila u pohodu na Mars. Na njoj se vide i oštećenja nastala zbog negostoljubivog marsovskog okruženja. Točkovi na ovom “vozilu” su izrađeni od čvrstog aluminijuma, koji ipak nije bio u stanju da u potpunosti amortizuje stres nastao upotrebom na tako lošem terenu, kakav je karakterističan za crvenu planetu.

Još malo o Marsu i točkovima

S obzirom na to kako su se proveli maločas opisani točkovi u poslednjoj misiji na Marsu, nije ni čudo što je NASA zauzeta izborom alternativnog rešenja. Jedno od mogućih rešenja bi moglo da bude predstavljno superelastičnim Spring Tire konceptom, koji je originalno razvijen u partnerskom odnosu sa kompanijom Goodyear.

Poslednja verzija Spring Tire koristi naplatke sa sposobnošću memorisanja svog oblika, što omogućava da točak menja formu, zavisno od uslova na marsovskim “putevima”.

Guma koja akumulira toplotu – Goodyear

Električna vozila tek treba da postanu praktičnija, odnosno njihova autonomija će biti polje najvećih proboja u budućnosti. Konceptna guma Goodyear BH03 iz 2015. godine počiva na ideji akumuliranja toplotne energije stvorene energijom kretanja vozila, i konverzijom iste u električnu. Logično, električna energija bi se dalje koristila za pokretanje elektromotora.

Sama guma je dizajnirana od sloja termo piezo-električnih materijala. Pored toga, u svojoj strukturi sadrži i ultra crne materijale, odnosno teksturu koja je u stanju sa sakuplja toplotu nastalu, ne samo kretanjem vozila, već i onu koju proizvodi Sunčeva energija.

Ma koliko ovo lepo zvučalo, ne očekuje se brza praktična primena.

Suludo skupe gume

Našoj javnosti, ne tako poznat proizvođač guma sa sedištem u Dubaiju, Z Tyres nije bio zadovoljan običnim crnim gumama, pa je razvio specijalni set od četiri Z1 pneumatika, dekorisanih zlatom od 24 karata i dijamantima. Ko bi drugi bio partner na ovakvom projektu nego Italijani, tačnije njihove zanatlije koje se bave obradom dragog kamenja i plemenitih metala.

Z Tyres su, tokom 2016. godine, proglašene najskupljim gumama na svetu, a prodate su za 600 hiljada američkom dolara, liku koji je za taj novac mogao da kupi nekoliko Ferrarija.

Najveće gume na svetu

Verovali ili ne, Firestone gume, dostojne ove titule, proizvedene su još 1942. godine. Prečnik im je 2,9 metara, a upotrebu su našle u avio industriji i vojnom sektoru. Možda ćete najbolje shvatiti koje su dimenzije ovog “čudovišta”, kada vidite koje je veličine čovek, unutar njih.

Prstenovi unutar guma

Ovaj koncept je predstavljen od strane Goodyeara još tokom 2015. godine, a svojim izgledom baš i ne podseća na uobičajene pneumatike namenjene krosoverima. Spoljni prsten je širi od unutrašnjeg, a svaki od njih ima različitu teksturu i oblik površine. Spoljni prsten dolazi u kontakt sa nežnijom podlogom, ali je unutrašnji prsten taj koji je aktivan na tvrdoj i klizavoj podlozi. Oba prstena imaju i posebne vazdušne komore, pa je eventualni proboj stranog tela u pneumatik, od uticaja samo na jednu vazdušnu komoru.

Guma koja prepoznaje vremenske uslove

Pametne gume su verovatno budućnost. Proizvođač guma Continental, predstavio je intriganti konceptni pneumatik koji je u stanju da upravlja pritiskom vazduha unutar gume, a prema potrebi.

ContiAdapt guma koristi mikro kompresore koji su zaduženi za ispuštanje ili upumpavanje vazduha u pneumatik, kako bi se bolje prilagodili aktuelnim vremenskim uslovima tokom vožnje. Viši pritisak u pneumaticima je podesan na suvom, dok je niži pritisak, zbog bolje trakcije, poželjniji na putevima prekrivenim snegom.

Hankook no-flat iFlex

Hankook je predstavio svoj no-flat iFlex koncept tokom 2013. godine. Ekološki podobna guma je uglavnom podložna reciklaži a specifična je po tome što ne zahteva nikakav pritisak vazduha. Hankook tvrdi da korišćenje ove gume dovodi do smanjene potrošnje goriva i nižeg nivoa buke, uz poboljšanu apsorbciju nesavršenosti kolovoza.

Hankook eMembrane

Hankook eMembrane konceptna guma je omogućila primenu varijabilne širine gazećeg sloja. Kanal koji je vidljiv po sredini, u stanju je da menja širinu, omogućavajući prilagodljivost, u zavisnosti od brzine kretanja vozila. Što je brzina viša i širina pneumatika raste. Ovakvo rešenje optimizuje nivo trenja, uz prateći pozitivni uticaj na potrošnju goriva i poboljšanju trakcije pri višim brzinama.

Izvor: cnet.com

 

(576)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments