1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota, Mazda i Denso – partnerstvo u razvoju EV vozila
Toyota, Mazda i Denso – partnerstvo u razvoju EV vozila
0

Toyota, Mazda i Denso – partnerstvo u razvoju EV vozila

163
0
Podelite sa prijateljima:

 

Tri japanske kompanije: Toyota, Mazda kao i jedan od najvećih dobavljača za komponente Denso, objavili su da će zajedničkim snagama razvijati osnovne strukturalne tehnologije za električna vozila, kroz novoosnovanu zajedničku firmu. Novo društvo će nositi naziv EV C.A. Spirit Corporation, a aktivnosti će sprovoditi inženjeri iz sva tri osnivača, sa ciljem kreiranja tehnološke osnove za električna vozila iz svih segmenata. Nedavno su Toyota i Mazda obelodanili početak njihovog partnerstva u razvoju elektrifikovanih vozila, ali sa veoma malo pratećih detalja.

Toyota će biti vlasnik 90% kapitala novoosnovane firme, dok će ostatak kapitala ravnopravno podeliti Mazda i Denso. Partnerstvo je stvoreno sa ciljem što boljeg odgovora na sve oštrije propise u pogledu štetnih emisija, koji se užurbano donose širom planete. Nametanjem ovih propisa, sve više se smanjuju prihvatljive granice štetnih emisija, na nivou celih flota iz proizvodne palete proizvođača, pa se spas traži u povećanju učešća elektrifikovanih vozila u strukturi prodajne game.

Pored toga, Toyota, Mazda i Denso, svejedno, smatraju da će trebati još vremena kako bi kupci masovnije prihvatili elektrifikovana vozila, kao i da će različiti standardi koji su u primeni u različitim državama dodatno otežati razvoj tehnologije, pa su i to naveli kao razlog za udruživanje snaga. Sa ciljem prevazilaženja ovih problema, suinvestitori Toyota, Mazda i Denso će stvoriti osnovnu strukturu za elektrifikovana vozla koja će biti kompatibilna i primenjiva u svim automobilskim segmentima i tipovima vozila, a što će im omogućiti brži odgovor na izmene koje se često dešavaju na tržištu. Uloge partnera su već podeljene: Toyota će se baviti razvojem TNGA platforme, zadatak Mazde će biti u kreiranju i razradi procesa planiranja i kompjuterskog dela razvoja, dok će Denso biti zadužen za ekspertizu iz oblasti elektronike.

EV C.A. Spirit Corporation će biti angažovana na optimizaciji performansi i funkcionalnosti elektropokretanih vozila, počev od individualnih komponenti pa sve do nivoa celog automobila. Saradnja između dva proizvođača automobila će iskoristiti sve prednosti koje pružaju već postojeći proizvodni pogoni pa će dalji razvoj biti, sa aspekta troškova, najefikasniji moguć, u datim okolnostima. Elektrifikovani koncept će biti kreiran na način da se očuva posebnost brendova Mazda i Toyota.

Izvor: Toyota, Mazda

 

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments