1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda počinje sa proizvodnjom automobila u Vijetnamu
Škoda počinje sa proizvodnjom automobila u Vijetnamu
1

Škoda počinje sa proizvodnjom automobila u Vijetnamu

57
1
Podelite sa prijateljima:

Proizvodna hala, gde će se sklapati modeli Škode u blizini vijetnamskog grada Ha Long, pred završetkom je. U njoj počinju da se izrađuju prvi modeli za vijetnamsko tržište. Završenje radova je u septembru usporio tajfun. O tome je na konferenciji u Brnu u sredu govorio Petr Nibroj iz fabrike Škoda Auto u Kvasinama.

„Izgradnja je započela na praznom terenu 2023. godine i napredovala je veoma brzo, ali je u septembru ove godine usporena tajfunom Yagi, koji je bio najsnažnija oluja u poslednjih 70 godina“, naveo je Nibroj. Oluja je oštetila sve krovove gotovo završenog kompleksa, a voda je ušla unutra. Sanacija štete trajala je nekoliko nedelja.

„U hali za proizvodnju karoserija počinju da se prave prvi modeli. Lakirnica, koja je tehnološki najkompleksniji objekat, ima postavljenu tehničku opremu. Očekujemo da će proizvodnja modela, koje pripremamo za Vijetnam, uskoro početi,“ dodao je Nibroj.

Škoda brodskim putem šalje delove iz Mlade Boleslave i indijskog grada Pune u Vijetnam, pri čemu isporuke iz Pune čine oko dve trećine svih isporuka.

Vijetnamsko tržište trebalo bi da bude ulazna tačka za firmu u susedne zemlje ASEAN-a (Udruženje zemalja jugoistočne Azije), poput Tajlanda, Malezije i Indonezije. Prednost je niska mobilnost u zemlji, gde na 1.000 stanovnika dolazi samo 38 automobila, kao i jeftina i kvalifikovana radna snaga.

Centar za isporuku delova vozila u Vijetnamu u Puni otvoren je u jesen 2023. godine, a istovremeno je započeta i prodaja automobila u Vijetnamu. Plan je da se u zemlji proda do 40.000 automobila godišnje nakon 2030. godine. U zavisnosti od razvoja tržišta, proizvodnja u Vijetnamu bi do 2027. godine trebalo da dostigne do 27.000 automobila godišnje.

Škoda je prošle godine globalno isporučila 866.800 vozila, što je 18,5 procenata više nego 2022. godine.

AutoRepublika

(57)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Znači i Kina postala skupa 😃 ali ne znam zašto nisu ranije otisli u druge Azijske države koje kao prvo ne traže 50% vlasništvo i da dobiju znanje ko što je Kina tražila !!!

Izmenjeno 19 sati pre od strane Zex