1. Home
  2. Prezentacije
  3. Subaru Crosstrack debitovao s novim hibridnim pogonskim sklopom
Subaru Crosstrack debitovao s novim hibridnim pogonskim sklopom
0

Subaru Crosstrack debitovao s novim hibridnim pogonskim sklopom

45
0
Podelite sa prijateljima:

Subaru je do sada posedovao samo jedan hibridni sistem, i isti je nazvao e-Boxer. Podrazumeva samo „meki” dodatak konvencionalnom pogonskom agregatu. Uključuje atmosferski motor 2.0 i varijator V-lanca, koji pruža pomoćni elektromotor snage između 14 i 17 „konja“. Ali, evo sada je japanska kompanija predstavila ozbiljniji hibridni pogonski sklop koji stiže pod nazivom S:HEV (Strong Hibrid Electric Vehicle), a njen prvi nosilac bio je SUV Subaru Crosstrek.

S:HEV kao pogonski sklop uključuje modernizovani atmosferski 2,5-litarski motor tipa bokser. Donosi 160 KS i najviših 209 Nm obrtnog momenta i radi po ekonomičnom ciklusu i u timu je s dva elektromotora. Prvi funkcioniše isključivo u generatorskom režimu, a drugi je trakcioni motor solidne snage od 120 KS i 270 Nm.

To je onaj koji većinu vremena provodi sa zaduženje okretanja točkova, dok se motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva na njih može povezati preko spojnice i jednostepenog menjača i to samo pri relativno velikoj brzini. Ovde nema tradicionalnog menjača jer hibridni sistem može da radi i u sekvencijalnim i u paralelnim režimima.

Istovremeno, očuvan je tradicionalni mehanički Subaruov sistem pogona na sva četiri točka. Instalirani su prenosno kućište i međuosovinska spojnica, dok kardansko vratilo ide na zadnju osovinu. Ali takav Crosstrek s isključenim motorom (SUS) neće stići daleko, jer je kapacitet trakcione baterije locirane ispod poda prtljažnika samo 1,1 kWh.

Ipak, prema navodima proizvođača, novi hibrid troši 20% manje goriva od prethodnika. Uzimajući u obzir uvećani rezervoar za benzin koji je u mogućnosti da zaprim 63 litara goriva naspram 48 litara koliko je deklarisano kod verzija s e-Boxerom), obećani domet s jednim punjenjem prevazilazi hiljadu kilometara. Prijatan bonus električnog dodatka je stigao u vidu ponude kućne utičnice kapaciteta 1.500 vati. Smeštena je u prtljažniku.

Osnovni Subaru Crosstrek Hybrid poseduje dvobojni enterijer sa mešovitim oblogama, kožni volan, instrumente sa strelicama, točkove koji integrišu 18-inčne naplatke. Druga verzija nosi indeks EX i ona je opremljena virtuelnim instrumentima i ekranom dijagonale 12,3 inča, uređajem za navigaciju i interno razvijenim sistemom komercijalnog naziva EyeSight koji dolazi s proširenim setom elektronskih asistenata za lakši život vozača i višu dozu bezbednosti svih putnika, ali i drugih učesnika u saobraćaju koji ugledaju ovo vozilo na putu.

Porudžbine za Subaru Crosstrek Hybrid su već otvorene u Japanu, ali cene još uvek nisu objavljene. Međutim, svi oni koji su vozilo poručili u doba pretprodaje, imaju obećanje konstruktora da će dobiti brendirani prenosivi frižider. Za sledeće proleće, je najavljeno da će nova hibridna jedinica takođe biti instalirana na krosover svojevremeno nazvan Subaru Forester.

AutoRepublika

(45)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments