1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Audi A2 E-tron je nova kreacija Audijevih školaraca
Audi A2 E-tron je nova kreacija Audijevih školaraca

Audi A2 E-tron je nova kreacija Audijevih školaraca

31
1
Podelite sa prijateljima:

Audi je ponovo „izmislio“ kultni A2 sa električnim pogonom i futurističkim novim izgledom kako bi proslavio 25. godina od debija. Jedinstveni Audi A2 E-tron najnovija je kreacija koja je proizašla iz Audijevog programa za pripravnike, koji nam je u poslednjih nekoliko godina doneo zanimljive koncepte poput RS6 GTO i trkački inspirisane verzije NSU-a Prinza sa 240 konjskih snaga.

Tehnički detalji električnog A2 su oskudni, ali inovativni MPV-kompakt je suptilno redizajniran pod uticajem trenutnih Audijevih električnih vozila. Na primer, farovi su zamenjeni modernim, tankim LED trakama, a značke na prednjem i zadnjem delu automobila sada su osvetljene – kao na novom Audiju Q6 E-tronu.

Konvencionalne kvake na vratima su uklonjene, a originalni aluminijumski točkovi su zamenjeni savremenim, zatvorenim dizajnom – potezi koji su, bez sumnje, napravljeni radi poboljšanja aerodinamike.

Sa koeficijentom otpora između 0,25 i 0,29, A2 je već bio jedan od aerodinamički najboljih automobila svog vremena, ali Audi još nije potvrdio cifru za ovu električnu verziju. Takođe, kompanija nije dala nikakve naznake koliko je A2 E-tron tehnički povezan sa Audijevim serijskim automobilima.

Sa dužinom manjom od četiri metra i širinom od samo 1.700 mm, A2 je znatno manji od trenutnog Audijevog električnog automobila početnog nivoa, Q4 E-trona, ali postoji mogućnost da je arhitektura MEB, na kojoj je izrađen taj krosover, adaptirana za ovaj kompaktni jedinstveni model.

Audi je podstakao spekulacije o oživljavanju električnog A2 2019. godine kada je predstavio koncept AI kao futurističku viziju hečbeka zasnovanog na platformi MEB koji bi nasledio A3, ali od tada nije nagovestio planove za serijsku proizvodnju.

Automobil sa oznakom A2 E-tron mogao bi se, međutim, naći u prodajnim salonima već 2027. godine: Audi razvija „predivan i jedinstven“ električni automobil početnog nivoa koji bi se smestio ispod modela A4 i Q4 E-tron, a prema novoj strategiji imenovanja za električna vozila, nosiće parni broj u imenu.

Originalni Audi A2 se smatra prekretnicom svog vremena, sa laganom aluminijumskom konstrukcijom, aerodinamičnom karoserijom i ultra-štedljivim (?!) benzinskim i dizel motorima, koji su mu pomogli da izgradi reputaciju kao simbol zaista efikasnog porodičnog prevoza. Ipak, bio je skup i manje praktičan u poređenju sa konvencionalnijim alternativama koje su tada bile na tržištu, pa se prodavao u malim količinama i nije dobio naslednika nakon povlačenja iz proizvodnje 2005. godine.

Za kraj bismo da vas podsetimo na fenomenalnu Zokijevu priču iz sekcije Zanimljivosti, a koju možete pogledati na ovom linku

AutoRepublika

(31)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantan eksperiment! Audi bi mogao da razmisli o daljem razvoju A2. To sto ranije nije imao uspeha ima svoje realno objasnjenje, nova varijanta trebalo bi da bude mnogo blize realnosti.