1. Home
  2. Sajmovi
  3. Karloš Tavareš išao na poklonjenje šefu Dacije (VIDEO)
Karloš Tavareš išao na poklonjenje šefu Dacije (VIDEO)
6

Karloš Tavareš išao na poklonjenje šefu Dacije (VIDEO)

452
6
Podelite sa prijateljima:

Salon automobila u Parizu je sinoć zatvoren, ali zadnjih dana sajma nije bilo nijednog od najviših rukovodilaca prisutnih marki. Sajam je bio scena velikih prezentacija, događaj na kojem šefovi marki šetaju po svim štandovima, ne samo da bi razgovarali sa kolegama i komentarisali stanje u industriji.

Jedna od stvari koje najviše vole, iako to ne priznaju javno, jeste da pogledaju nove modele svojih neposrednih konkurenata. Jedna od najzanimljivijih anegdota tokom prvog dana namenjenog medijima bila je ona u kojoj je glavni akter bio šef Stellantisa, kojem već traže zamenu, i koji je jedna od najpoznatijih ličnosti u automobilskoj industriji.

Karloš Tavareš je naleteo na Denisa Le Vota, koji vodi Daciju, brend koji sve više napreduje u odnosu na konkurenciju. Njihov najnoviji model briljirao je kao retko koji drugi automobil na ovogodišnjem Salonu automobila u Parizu – novi Bigster, model koji je najavljen još pre nekoliko godina. Iako je stigao kasnije nego što je bilo očekivano, otvara novo poglavlje u istoriji rumunske marke.

Le Vot je bio domaćin na štandu i bez ikakvog problema je pokazao novi kompaktni SUV Portugalcu, koji je imao priliku da ga izbliza prouči, spolja i iznutra, slušajući objašnjenja kolege, pa čak i prešavši rukom po kontrolnoj tabli.

Tavareš je imao priliku da proveri kvalitet materijala i posveti pažnju detaljima modela koji predstavlja direktnog konkurenta budućem Fiatu Multipli i novoj generaciji Citroëna C5 Aircrossa, koja stiže sledeće godine. Verovatno je iskoristio priliku – prisutni su rekli da je bio iznenađen – i preneće svojim inženjerima i dizajnerima kako da unaprede slabe tačke ovih noviteta francusko-italijanskog giganta pre nego što stignu na tržište.

Ova situacija nas je podsetila na onu kada je pre desetak godina Martin Vinterkorn, tadašnji šef VW grupe, otišao na štand Hyundaija i detaljno analizirao tada novi Hyudani i30 druge generacije…

A za kraj pogledajte kako je izgledao susret:

AutoRepublika

(452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Istovremeno, vest na autoblog

„Evropi je hitno potreban novi povoljni brend poput Dacije

… sa nezgodnim tekstom o „zelenoj zmiji“ kako nazivanju kineske elektične automobile koji „nadiru“ sa istoka i prevazilaze sve sankcije/takse EU…. nezgodna vremena su pred EU auto industrijom

BB

A te takse i carine… ovi im odrezali 30-40%, Kinezi samo prijave na manju cifru i odmah je manja carinska osnovica, a prodaju preko svojih uvoznika koji ostvaruju lokalnu maržu i na taj način dopune cijenu do one prave…

A EU da juri svoj rep

Rikošet

Oba rade na maksimalnom plastificiranju automobila zarad maksimalnog profita.

O čemu li su mogli da pričaju, možda o tome kako dodatno smanjiti motore s tri cilindra i kako reciklirati stare pneumatike i od njih napraviti unutrašnjost, branike ili blatobrane koje neće morati da lakiraju.

Ni vrhunskog inženjeringa, a ni nekakve zanimljive priče, dva klasična menadžera od zadataka, čije preskupe proizvode će Kinezi pomesti u narednoj deceniji…

Matija

„preneće svojim inženjerima i dizajnerima kako da unaprede slabe tačke “

Tavares ce da prenese poruku na temu tehnike i dizajna? Nije on za to sposoban. Nije sposoban ni za strategiju korporacije. Cemu on uopste sluzi u Stelantisu?

Matija

Kod Dacije je ono sto nije ugradjeno u auto mnogo vaznije od onoga sto jeste! Strategija Dacije zasniva se na jednoj inteligentnoj filozofiji odbacivanja svega sto je suvisno! Bilo bi logicno da Tavares sastavi listu komponenti koje Dacia nije ugradila i da je dostavi svojim inzinjerima, sa zadatkom „uradite isto!“

S mile

Princip Dacie jednostavno nije primenljiv na ostale brendove. Jer su po opremi na višem nivou.
Jedino potpuno novi brend (kojeg nema na vidiku) može da konkuriše Daciji. Sa nižim nivoom opremljenosti. ILI sa debelo nižim troškovima proizvodnje, samim tim i nižom krajnjom cenom.