1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: UberGolf
Zanimljivost dana: UberGolf

Zanimljivost dana: UberGolf

1.74K
5
Podelite sa prijateljima:

Većini nas, prva asocijacija na drugu generaciju Volkswagenovog Golfa je svakako veoma pouzdani i štedljivi 1,6-litarski dizel koji je umeo da nadživi svakog vlasnika, i da pređe brdo kilometara čak i kada je lampica za gorivo na rezervi. Voleli ga ili ne, svi bi mu sigurno trebalo da odamo poštovanje, pošto je ipak reč o jednom od verovatno najpouzdanijih automobila ikada napravljenih.

Dvojka je takođe zabeležila i veliki komercijalni uspeh, pošto je isporučeno više od 6,3 miliona primeraka u periodu od 1983. do 1992. godine. Proizvodio se u čak sedam država širom sveta, uključujući i nekadašnju Jugoslaviju, pošto je silazio sa pokretnih traka fabrike u Sarajevu.

Dok bismo mogli večno da pričamo o dizelima, jer smo sigurni da ga je gotovo svako od nas imao ili poznaje nekoga ko ga je imao, današnja priča je neke druge prirode. Analiziraćemo jedno specijalno izdanje Golfa, onaj koji je u svoje vreme bio najmoćniji i najbrži ikada proizveden serijski Volkswagen. Da, reč je o čuvenom Golfu G60 Limitedu iz 1990. godine.

Kao što smo spomenuli, druga generacija je debitovala 1983. godine i iako je na prvi pogled ličila na prethodnika, zapravo je bila reč o potpuno novom automobilu. Domaći stilista Herbert Šafer je unapredio veoma popularne linije „keca“ za koji se postarao čuveni Đorđeto Đuđaro, a „dvojka“ je u svakom pogledu bila veća i teža od generacije koju je zamenio.

Dok to i nije bio veliki problem za one konfiguracije za šire narodne mase, ljubitelji performansi su svakako ostali razočarani. Verzija GTI je zadržala 1,8-litarski benzinac sa 110 konjskih snaga, što možda i ne bi bio problem da Golf nije bio teži od prethodnika.

Volkswagen se brzo dao na ispravljanje grešaka. Već 1983. godine je stigao GTI 16v sa 139 „grla“, a dve godine kasnije i G60 sa dodatnih devetnaest konjskih snaga. Ali je pravo iznenađenje usledilo 1990. godine kada je nemački gigant predstavio posebno izdanje nazvano Limited i ulice nikada više nisu bile iste.

Limited se u neku ruku smatra prethodnikom današnjeg Golfa R-a, a inženjeri su započeli rad na njemu sredinom osamdesetih godina prošlog veka kada su dobili spomenute kritike na račun GTI-ja. Posao je poveren trkačkoj diviziji pod imenom Volkswagen Motorsport i plan je originalno zahtevao da Limited postane drumska verzija trkačkih modela, oguljena od opreme i sa dosta snage. Tim se iz nekog razloga predomislio, pa će ova specijalna konfiguracija biti napucana opremom.

Za bazu je uzet Golf G60, a onda je krenula lista modifikacija. Najveća od njih se krila ispod haube, a sve je započelo oko 1,8-litarskog benzinca pod kodnom oznakom G60. Već se ugrađivao, ne samo u Golfa, već i u modele Passat i Corrado, ali dok su spomenuta braća stizala u atmosferskoj konfiguraciji, Limited je pružao i kompresor za ukupno 207 konjskih snaga i maksimalnih 247 Nm obrtnog momenta.

Biće to najmoćniji motor Volkswagena u serijskoj proizvodnji do tog momenta, ali su inženjeri znali da je snaga nebitna ako ostatak mehanike ne može da parira tome. Zato su odlučili da analiziraju Golfa iz nadmetanja u svetskom reli šampionatu (WRC) i od njega su pozajmili petostepeni manuelni menjač. Mehaničke modifikacije su bile kompletirane s pogonom na sva četiri točka Syncro iz verzije Golf Country. Limited će da bude najmoćniji serijski Golf sve do 2003. godine kada je svetslost dana ugledala verzija R32.

Očekivali smo vrhunske performanse i Limited ih je uglavnom i imao. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 6,8 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 229 km/h, što je bilo impresivno za svoje vreme, ali je uvek postojao žal što nije mogao i više. Razlog leži u njegovoj, ne baš maloj masi od 1.275 kilograma, a radi poređenja, GTI 16v je bio težak tek 960 kilograma.

Ključni razlog velike razlike u masi je svakako ležao na račun pogona na sva četiri točka, ali nije bio jedini. Kao što smo spomenuli, Volkswagen nije želeo uličnog trkača oguljenog od opreme ponudio napucani Golf, kome bi i bratski Audi pozavideo. Mogao se pohvaliti kvalitetnim kožnim sedištima, zatim prozorima sa staklima pokretanim pritiskom na dugme, centralnom bravom, šiberom, a od opreme je imao i ABS i servo volan.

Za razliku od rivala koji su gurali velike branike da budu primećeni, Limited se vodio onom teorijom „manje je više“. Imao je zaista posebne branike preuzete sa Golfa sa američkog tržišta, ali su oni bili umerene prirode. Takođe se razlikovao i po 15-inčnim felnama marke BBS, crnom maskom hladnjaka uokvirenom plavom bojom i novim značkama.

Volkswagen će da napravi samo 71 primerak te 1990. godine. Svi osim dva komada su pripadali konfiguraciji s petoro vrata, dok su preostale dve jedinice napravljene u konfiguraciji heča sa troje vrata za „glavonje“ unutar firme. Štaviše, većina ručno napravljenih primeraka je završila u rukama zaposlenih u Volkswagenu, a jako mali broj vozila je pušten u slobodnu prodaju.

Zašto nije napravljeno više Limiteda? Glavni razlog je ležao u ceni pošto je ovo specijalno izdanje koštalo čak 68.500 nemačkih maraka. Radi poređenja, to je bilo za 10% više nego BMW M3 dok je GTI G60 koštao „tek“ 37.125 nemačkih maraka. Bez obzira što je Limited bio impresivan automobil, jednostavno je bio preskup za vozilo sa imenom Golf.

Ali Volkswagen je uspeo u svojoj nameri da privuče medijsku pažnju, iako ga je ovaj projekat koštao više novca nego što je zaradio realizacijom istog. S vremena na vreme možemo da ga vidimo u oglasima i cene se obično kreću između 80 i 100 hiljada evra. Nije loše za model koji je život započeo kao jeftini narodni automobil, zar ne?

Zoran T0masović

(1739)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kitittelj

Hvala za tekst, nisam znao za Limited do sada, a Golf 2 mi je jedan od omiljenih auta ikada…

Bungi

Golf „cvaja“ je jedan od najuspjesnih VW – a, posle buba zasigurno najveci uspjeh iz Volksburga.Imao je mnogo vrlina i malo mana.Mane.? Zadnji selen blokovi se trose kao blesavi.Razlog je konstrukciona greska.Selen ima pretanku gumu izmedju metalnih prstenova i nema kosi usjek na spoljnjem prstenu.Sve je to ispravila firma Mejle.Druga musica popularnog dvojkasa su brave.Sta raditi sa njima.? Najbolje rjesenje je prepraviti vrata i ugraditi u njih kompletne brave iz Opel Kadeta.To nije mali posao i nije za svakoga.Dvojka je bio prilicno nizak i tvrdo trimovan.Neki drugi amortizeri bi zasigurno popravili situaciju.Pozadi je bio pomalo skucen.Krivac je medjuosovinsko rastojanje.Konkurent iz… Pročitaj više »

BB

Gledam te Dvojke po Ljubinju, svakindrugi ima klirens od 35 cm… Voze drva njima 🤣

Izmenjeno 2 dana pre od strane BB
Laki

Iskreno,svi iz “Golf klase” su udobniji od njega.

Tamo daleko

Nesto su se u ovom clanku brojke i neki podaci malo izmesali: 1. Golf II GTI: 1781ccm, 8 ventila, originalno Bosch K-Jetronic (1984–87), kasnije (1987–92) Digifant, u ponudi od januara 1984 i ima 112ks. Verzija sa katalizatorom koja je u ponudi zavisno od trzista od 1985. daje 107ks. 2. Golf II GTI 16v: 1781ccm, kao sto ime kaze 16v i DOHC, Bosch K-Jetronic, 136ks, u ponudi od marta 1986. Sa katalizatorom se nudi od 1987., opet zavisno od trzista, i kao takav ima 129ks. U SAD ga je bilo moguce dobiti (od 1990.) i sa Passatovim motorom 2,0 16v, 139ks… Pročitaj više »