1. Home
  2. Sajmovi
  3. Alfa Romeo o motorima SUS: „Dok bude ćurana, biće i podvarka“
Alfa Romeo o motorima SUS: „Dok bude ćurana, biće i podvarka“
50

Alfa Romeo o motorima SUS: „Dok bude ćurana, biće i podvarka“

4.22K
50
Podelite sa prijateljima:

Iako je ovo krajne „slobodarski“ sintetizovan prevod izjave koja je tokom prošle nedelje, stigla na temu kraja motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva, suštinski je potpuno verodostojna. Naime, budući aduti Alfe Romeo, nove generacije Giulije i Stelvija, naposletku neće biti samo čisto električni, već će biti nuđeni i s konvencionalnim pogonskim sklopovima.

Međutim, donedavno nije delovalo tako. Naime, iz Stellantisa smo tokom avgusta 2021. godine čuli da će Alfa Romeo do 2027. godine Sada pak, u oktobru 2024, odlazeći šef Alfe, Žan Fiip Imparato sugeriše da se to možda i neće dogoditi. Govorio je na tekućem Salonu automobila u Parizu, nagoveštavajući duži opstanak motora SUS, u odnosu na izvorne planove.

Imparato je „u pero novinara“ Auto Exspressa izustio da Santo Ficili, budući izvršni direktor Alfa Romea, „ima fleksibilnost“ da usvoji svestraniju liniju pogonskih agregata za nove adute Italijana po imenu Stelvio i Giulia. Ako čisto električne verzije SUV-a i limuzine ne ostvare dovoljno izdašnu prodaju, oba modela bi mogla dobiti „ugljovodonični“ tretman. Ovo će biti moguće zahvaljujući arhitekturi STLA Large, a koja je već bila osnova novog Dodgea Chargera.

I Stelvio i Giulia će napustiti platformu Giorgio vrednu više milijardi evra, koja je korišćena samo za ove dve Alfe i za tri Maseratijeva modela. To su Grecale, GranTurismo i GranCabrio. Međutim, arhitektura najnovijeg Jeepa Granda Cherokeeija takođe potiče od Giorgoa. Njegov naslednik, STLA Large, Stellantis je označio kao izvorno baterijsku arhitekturu koja ipak može da primi i konvencionalne motore. Pored Dodgea i Alfe, Chrysler i Maserati takođe dobijaju nove automobile na ovim osnovama.

U benzinskom Chargeru se nalazi  twin-turbo 3,0-litarski redni šestocilindraš sa 420 i 550 konjskih snaga. Oba su s pogonom na sva četiri točka, ali postoji režim vožnje koji svu snagu usmerava na zadnju osovinu. Dodge neće započeti proizvodnju Chargera s motorima tipa Hurricane, sve do prvog tromesečja 2025. godine.

Stelvio sledeće generacije zvanično dolazi sledeće godine, a potvrđeno je da će se tokom 2026. godine pojaviti potpuno nova Giulia. Imparato je u Parizu za Autocar izjavio da bi veći SUV trebalo da usledi 2027. godine, i to kao vodeći model sa Severnom Amerikom kao ključnim tržištem. I on će se nalaziti na platformi STLA Large, tako da se mogu planirati motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

Alfa Romeo će tako postati već „hiljaditi“ proizvođač koji je reterirao u odnosu na izvorne planove napuštanja mtoroa SUS. Skoro svi proizvođači su obećavali da napuste ugljovodonične pogonske sklopove do kraja ove decenije, dok je sada trend obrnut i vrši se pritisak na administraciju Evropske unije da ukine zabranu prodaje konvencionalnih automobila koja je planirana za 2035. godinu.

AutoRepublika

(4217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

50 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Jbt raspala Alfa nije odustala od klasične limuzine…a Francuzi sem jednih te istih čardaka ne umeju ništa drugo napraviti.

Matija

Totalni haos u odlukama autoindustrije! Veci deo krivice nose sami proizvodjaci – suvise brzo su prihvatili zahteve politicara a ovi su suvise brzo podlegli pritisku Zelenih. Sada pogledajte kako funkcionise lanac odlucivanja: Zeleni, koji nemaju pojma o tehnici i tehnologiji, vrse pritisak na javno mnjenje i politicare, politicari, koji nemaju pojma o tehnici i tehnologiji, prenose pritisak na autoindustriju, menadzeri autoindustrije, koji zvanicno imaju pojma o tehnici i tehnologiji, popustaju pod pritiskom i to bez gundjanja, reklo bi se cak sa odusevljenjem!? Sta se zatim dogadja? Menadzeri autoindustrije osecaju da je e-pogon klizav teren i da bi osigurali svoje guzice… Pročitaj više »

Garbage

U kini (najveće svijetsko auto tržište) – udio EV je od 2020 do 2024 poraslo sa 5% na 50%. U čemu je tajna ? Pa u tome što kinezi mogu da kupe dobar i jeftin E automobil sa vjerujem dobrom infrastrukturom za punjenje. Dakle nije problem u politikama ni zelenoj agendi, kada bi prosječan europljanin mogao kupiti električni BYD npr. Atto 3 za 16.000 E rijetko tko bi se bunio. U Europi je početna cijena 40.000 Eura. Drugo, treba ipak misliti šire i nije loše po okoliš (ne samo klima nego i kvaliteta zraka u gradovima) da se više voze… Pročitaj više »

Matija

Savremeni dizeli imaju toliko preciscene gasove da po nekim testovima, koje su uradili priznati i poznati instituti, dizeli imaju cisci izduv nego sto je to okolni vazduh koji usisavaju. Ostaje problem CO2, koji je nemoguce ukloniti iz izduva. Realan problem na YU-prostoru jeste veliki broj starijih benzinskih i dizel vozila, sto je posledica naseg niskog standarda. Isti problem imaju i drzave na istoku EU. Centralna Evropa se busa u prsa da ima cist saobracaj a svoja stara vozila izvozi istocnim clanicama EU. Dvolicno, zar ne. „Dakle nije problem u politikama ni zelenoj agendi“ Na protiv jeste! EU politika je u… Pročitaj više »

Garbage

Dizel za osobna vozila je realno mrtav, to nešto malo ide u Njemačkoj sa cca 15% udjela, dok Francuska i Uk imaju udio od možda 5-6 %, ostatak svijeta zanemarivo. Većina Šveđana planira preći na E vozila, Norvežani to već napravili. Dobar dio dizela nakon par godina je neispravno sa skinutim DPFovima i lošim ispuhom. Nedavno me vozio taxi Ctroen 301, niti 2 godine star a već je skinuo DPF. Za duga putovanja velikim brzinama, dizel je za korisnika naravno i dalje optimalno riješenje. Ne trebaju nikakve posebne politike – sve se svodi na to da Europa u principu nema… Pročitaj više »

Matija

Dizel ostaje cist ako se sa njim pravilno postupa. Nas Citroen C5 Cross Tourer sa dizelom, godina 2015, redovno prolazi kroz tehnicki pregled bez problema.

Laki

Jel koristiš „Ultimate“ dizel?

Matija

Ne, sasvim obican, najjeftiniji.

BB

A taj dizel emituje manje CO2 nego benzinac pa je opet nekako on prvi na tapetu za odstrel.
Ovdje se često pominje izanđali dizel kao paradigma zagađenja, ali to je druga priča, može se pojačati kontrola nad kršinama a ne i nove zabranjivati, bez vidljivog valjanog razloga

Stari Dejan

Prvo kažeš da je nemoguće održati čistoću a posle da je to ekonomski neodrživo. Šta je onda od ta dva?

Stari Dejan

Iskreno, ne sumnjam uopšte da pokušavaš nešto ozbiljnije da mi kažeš nego što je čista računica ali nikako ne mogu da „stavim prst na to“. Ja pričam čisto o dizel motoru i tvojoj izjavi da je to ekonomski neisplativo. Koliko se sećam, ti si morao da zameniš jedan turbo na tvom dizel X5? To jeste bio udar na džep ali nekako sumnjam da je bio ekonomski slom? Ja ću da budem otvoren: meni smeta tvoja priča sad jer zvučiš kao neki gen. dir. VW-a koji je odjednom promenio ploču i ono što je bilo juče sad je jeres. Imao si… Pročitaj više »

Matija

Ko ti je kriv kad si izabrao BMW! 🙂

Matija

„neke popravke nisu ekonomski smislene“ – kao na primer popravka baterije. 🙂

BB

Pa zato sipam AdBlue u njega. Evo već sedma godina, i ne razlikuje se izduv ni mrvičak od kad sam ga kupio …

A to „ekonomski neodrživo“ me ssocira na kojekakve doplate iz arsenala dodatne opreme kod BMW, recimo juče gledam neki video i sjedišta od kašmira na sedmici doplata 12000 EUR 😳

A dizne će biti skupo pregledati za par stotina evritja…

MRN

Jedno je dati novac planski, na opcionu opremu, a sve to u vreme delirijuma u kom se čovek uobičajeno nalazi pri kupovini novog vozila, a drugo kada u fazi kasnijeg namenskog korišćenja treba da dsješ pare na opravke. Onaj prvi pomenuti trošak, ma koliki bio, donosi ( uglavnom kratkotrajnu ) radost, a ova druga vrsta troškova donosi samo žalost i ostavlja dublji trag na duši 😀

BB

Pa održavanje automobila ispravnim treba biti imperativ unaprijed, tj. kod kupovine automobila…

A sprcati kamaru para u kojekakve opcije (neko specijalno ozvučenje, tip presvlaka ili ko zna šta) u visini par hiljada eura pa se onda žaliti na par stotina eura na dizne, remenje, lančanike i sl.. mi ne ide u glavu…

Ako si već odabrao premium, onda ozdrži do kraja, nemoj da iz premiuma dimi k’o Ćiro. A u poslednje vrijeme više palim recirkulaciju vazduha u autu kad vidim ispred sebe Mercedes E klase nego kad vidim Golf 2 ili Tamić 😉

Stari Dejan

comment image

Matija

Odakle ti ovo, leba ti? Dizeli traju, pouzdani su i stedljivi. Azotni oksidi „lece“ se ad blue dodatkom.

Garbage

Ajde dobro znat koliko je neispravnih dizela na cesti – točno ga vidiš ide ispred tebe dimi, smrdi i nije ti jasno kako je prošao tehnički. Naravno da ima puno ispravnih novijih, no kad prođe određena kilometraža mnogi su pravi otrov za okolinu. I svi oni kažu ja zadovoljan, malo troši a to što se ostali oko tebe truju baš te briga. Nekad su benzinci bili živi otrov dok se koristio tetraetil olovo kao aditiv, hoćemo li zazivati da se olovo vrati u gorivo ? Ne, bilo je tada tako, tehnika ide naprijed prema čišćim riješenjima i dobro da je… Pročitaj više »

Matija

To je uspomena da dizel-gejt od VWa. 🙂 Situacija se u medjuvremenu drasticno promenila.

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja bi rađe da su oko mene dizeli sa skinutim DPF-om.

Garbage

To zvuči kao da kažeš želim oko sebe samo pušače duhana. Ali dobro svatko ima svoje želje

Renault Terminator🇷🇺Z

To tako tebi izgleda,meni ne.Nema većih trovača i zagađivača od električnih vozila.Ne samo što zagađuju vazduh,nego zagađuju i zemlju i vodu i to ne da zagađuju,nego brutalno i nemilosrdno uništavaju i tu života više nema.
Najčistije se voziti na benzin i naftu i ti resursi nikada neće nestati,neiscrpni su.

MRN

Ljubitelji Alfe taj skori prelazak na STLA Large platformu smatraju veoma velikom tragedijom.

Zoca

Ne odriču se ,to je u osnovi Giorgio platforma sa modifikacijama potrebnim za EV.Milijardu je uloženo …

Radovan

Ljubitelji Alfe tragedijom smatraju cenu tih Alfi. 159 mogli da kupe kao polovnu,za 3 puta nizu cenu nego Bmw te generacije, a dobiju lepsi, u pojedinim segmentima kvalitetniji auto i odrzavanje vise nego duplo jeftinije u odnosu na Bmw. Stelvio i Giulia su preskupi za „Alfistu“, a kao polovni bar duplo skuplji nego sto je bila npr 159. 2026-27 za nove modele je bajka, ako se pojave pre 2030 bice uspeh, osim ako na neki Pezo ne ugrade Alfinu masku. Giulija nije imala mali dizel, nije imala mali benzinac( makar trocilindras) a ni karavan, vodeci se starom politikom da je… Pročitaj više »

BB

Slažem se…

Neki su kupovali Alfu kao novu, ono srcem

Drugi su kupovali Alfu kao polovnu ali dosta jeftino, dakle razumom…

Šomi 021

Većina nas nema pojma,verujemo u oni što se kaźe ali činjenica je da priĉu o zelenoj agendi vode oni isti koji su stajali i iza veliki naftni kompanija a njhovi se ineteresi znaju.

Matija

Nafta ce ostati dragocena sirovina za hemijsku industriju. Danas nema produkta u kome nema tragova nafte kao sirovine.

Zoca

Medicina,maziva od sivace masine ,bicikla i za svakakvu mehaniku… …dugačak spisak ..

Matija

Situacija u Norveskoj, u zemlji koja nema sopstvenu autoindustriju:

– ukupan broj putnickih vozila je 3.060.000;
– ukupan broj registrovanih e-automobila je 689.196, u procentima 22,52%;
– ukupan broj hibridnih automobila je 205.275, u procentima 6,70%;
– ukupan broj benzinskih automobila je 753.905, u procentima 24,64%
– ostatak vozi dizele, ukupno 1.411.624 vozila, u procentima 46,13%.

MRN

Setih se baš tog teksta kada je gore „Garbage“ napisao da je udeo dizel putničkih automobila u Norveškoj navodno „realno mrtav“,

BB

Novih vjerovatno…

Ali starih, pa tu će situacija vjerovatno biti k’o na Kubi 🤣😂

Matija

Zbog njega sam ovo i napisao. Ovo je vec drugi put u poslednjih mesec-dva. 🙂

Garbage

Da u Norveškoj su novi auti u septembru ove godine 96 % električni, i samo 1 % dizel. Treba naravno 10 do 15 godina da se vozni park skroz promijeni i obnovi. Dio populacije preferira dizel i apsolutno razumijem da će se voziti još desetak godina, ali svakim danom sve manje.

BB

A jesu li oni pazarivali električne zbog toga što su ekolozi ili što ih ukupno jeftinije koštaju?
😉

MRN

Ekološke pobude, isključivo 😊
Seti se samo onog eko malusa iz FR o kome je pisao Peki u testu u subotu.😊

Renault Terminator🇷🇺Z

Objasnio si sve.Pa nisu ljudi bre blesavi,kakav EV bre,pa nema većeg zla od EV automobila na cesti.Onaj ko i malo drži i vodi računa ili mu je zaista stalo do palnete Zemlje,taj neće voziti EV već benzinca ili naftaša jer su neuporedivo čistiji od EV.

Aleksandar

Biću iskren. U mom gradu nema dana da iz nekog neispravnog automobila ispred mene ne kulja crni dim. Toliko smrdi da mi dođe da izvadim tog vozača iz vozila i prebijem ga. Zimi ne može da se diše od smoga. Znam da ljudi nemaju para pa lože svakakvo đubre. Ali ima i mnogo neispravnih automobila.

Garbage

Renault terminator i Matija ce ti reći da je to Ok (bez uvrede dečki, malo sarkazma 🙂

BB

A vidi, treba razdvojiti dvije stvari: – prednosti i mane dizel tehnologije – Raubovanje automobila preko svake mjere, insistiranje na luksuzu a u motor, dizne i izduvni sistem ne ulagati ništa… I da,, ne srećem samo dizel kršine, ima ih i benzinaca koji duvaju plavi dim… Međutim kod benzinaca to su obično starija i jednostavnija vozila gdje se vidi da ekonomska slika vlasnika nije najstajnija. Međutim kod dizela često srećem premium proizvođače gdje se sve cakli osim zadnjih pola metra auta (koji je uprljan česticama čađi i dima). Tu izvlačim zaključak da vlasnik tog vozila prisvaja za sebe benefite korišćenja… Pročitaj više »

Matija

Ne pamtim kada sam zadnji put na nemackim ulicama video dim iz auspuha.

s mile

kada vidim neke dizele, na uzbrdici, pod punim gasom, iza njih dimna zavesa. pitam se, ko ih je pustio na teh pregledu, ono je sramota. nisu česti, ali ih ima

Matija

Gde zivis?
Zivim u Stutgartu i ne secam se kada sam zadnji put video dim iz nekog auspuha.