1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan X-Trail dobija hibridni pogon iz Mitsubishija Outlandera PHEV-a?
Nissan X-Trail dobija hibridni pogon iz Mitsubishija Outlandera PHEV-a?
0

Nissan X-Trail dobija hibridni pogon iz Mitsubishija Outlandera PHEV-a?

53
0
Podelite sa prijateljima:

U SAD, Nissan Rogue spada u segment kompaktnih krosovera, dok se na drugim tržištima ovaj model prodaje pod imenom X-Trail. Proizvodnja ovog SUV-a japanskog brenda započela je 2007. godine, a aktuelna, treća generacija, predstavljena je 2020. godine. Prošle godine, model je doživeo osveženje sa novim dizajnerskim stilom, ali je zadržao prethodnu tehniku.

Prema najnovijim informacijama, linija Roguea bi uskoro mogla biti proširena verzijom sa pogonom PHEV (plug-in hibridnim). Kako prenosi Car & Driver, pozivajući se na neimenovanog predstavnika Nissana, postoji mogućnost da će ovaj krosover deliti plug-in hibridni sistem sa Outlanderom PHEV-om, koji je već dostupan na severnoameričkom tržištu. Ova dva modela već dele istu platformu CMF-CD, koja pripada Renault-Nissan-Mitsubishi alijansi.

Ako se ove informacije zvanično potvrde, PHEV Nissan Rogue će verovatno koristiti atmosferski benzinski motor zapremine 2,4 litra u kombinaciji sa dva elektromotora i litijum-jonskom baterijom kapaciteta 20 kWh. Severnoamerički Outlander može preći do 61 km na električni pogon (po EPA ciklusu). Ukupna snaga sistema kod ovog krosovera iznosi 252 KS, dok je maksimalni obrtni moment 450 Nm.

Vredi napomenuti da je Mitsubishi Outlander nedavno doživeo osveženje, a unapređeni PHEV model stići će na evropsko tržište početkom sledeće godine. U kompaniji su takođe naveli da će tehnička unapređenja biti dostupna i na drugim tržištima, uključujući Severnu Ameriku, Australiju i Novi Zeland.

Postoji mogućnost da će PHEV Nissan Rogue dobiti već unapređeni pogonski sklop iz Outlandera. Taj sklop uključuje isti 2,4-litarski atmosferski motor u kombinaciji sa dva elektromotora, ali u evropskoj specifikaciji ukupna snaga sistema iznosi 306 KS. Osim toga, osveženi dopunjivi hibrid Mitsubishi Outlander je dobio veću bateriju od 22,7 kWh, što mu omogućava da pređe do 86 km samo na električni pogon (po WLTP-u).

Prema navodima medija, nakon PHEV-a, Nissan Rogue bi u SAD-u mogao dobiti i verzije sa sistemom e-Power (koji je dostupan, na primer, kod X-Traila u Evropi). Ovaj sistem koristi 1,5-litarski benzinski trocilindrični motor sa promenljivim stepenom kompresije (163 KS), koji ne pokreće točkove, već proizvodi električnu energiju za elektromotor. U verziji sa prednjim pogonom, elektromotor razvija 204 KS, dok u verziji sa pogonom na sve točkove (e-4orce) postoji dodatni elektromotor na zadnjoj osovini, sa ukupnom snagom sistema od 213 KS.

Prema preliminarnim informacijama, plug-in hibridni Nissan Rogue će se pojaviti na severnoameričkom tržištu u drugoj polovini sledeće godine, dok se verzije sa e-Powerom očekuju 2026. godine. Plug-in hibrid će verovatno biti konkurencija sličnom modelu Toyoti RAV4.

AutoRepublika

(53)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments