1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ferrari F80 je novi hibridni superautomobil sa V6 motorom
Ferrari F80 je novi hibridni superautomobil sa V6 motorom

Ferrari F80 je novi hibridni superautomobil sa V6 motorom

56
1
Podelite sa prijateljima:

Mnogi fanovi Ferrarija su želeli da vide motor V12 u novom vodećem superautomobilu Skuderije, ali su dobili skromni trolitarski V6 u pogledu veličine i mase.

Ova odluka proizašla je iz trenutnog trkačkog programa Ferrarija, jer je upravo sa V6 motorom Ferrari 499P dominirao na trkama u Le Manu tokom poslednje dve godine. Ferrariju F80 nije dodeljen prilagođeni motor sa trkačkog Ferrarija 499P, ali su neki njegovi delovi, olakšani i provereni u trkama, „priključeni“ na značajno modifikovani V6 sa putničkog modela Ferrarija 296, a rezultat je visokotehnološki spoj pod fabrčkom šifrom F163CF.

Motor F163CF sa uglom razdvajanja cilindara od 120 stepeni opremljen je sa dva turbokompresora, na vratilu svake turbine postavljen je pomoćni 48-volti elektromotor za kompenzaciju takozvane turborupe pri niskim obrtajima. Pritisak ubrizgavanja goriva iznosi 350 bara, dok je stepen kompresije relativno nizak — 9,5:1. Radna zapremina iznosi 2.992 cm³, prečnik cilindra — 88 mm, a hod klipa — 82 mm. Klipovi su izrađeni od aluminijumske legure, klipnjače — od titana, a izduvni kolektor — od inkonela.

Maksimalna snaga benzinskog motora iznosi 900 KS pri 8.750 obrtaja/min, maksimalni obrtni moment — 850 Nm pri 5.550 obrtaja/min, dok je maksimalna brzina kolenastog vratila — 9.200 obrtaja/min.

Motor V6 povezan je sa osmostepenim automatskim menjačem DCT (sa dve spojnice) i pomoćnim elektromotorom. Ovaj elektromotor radi uglavnom u režimu regeneracije prilikom kočenja, generišući do 95 KS snage, ali može i da pomogne motoru sa unutrašnjim sagorevanjem prilikom ubrzanja, pri čemu vršna snaga elektromotora dostiže 81 KS.

Cela zadnja pogonska jedinica nagnuta je napred pod uglom od 1,3 stepena radi postizanja optimalnog profila razvijenog difuzora na dnu.

Prednji točkovi F80 se pokreću sa dva individualna elektromotora, svaki od njih isporučuje 142 KS i 121 Nm. Kapacitet trakcione 860-voltne baterije, koja se nalazi vertikalno iza kokpita, iznosi 2,28 kWh, a njena težina je 39,3 kg. Mogućnost punjenja iz spoljnog izvora u saopštenju za štampu nije navedena.

Maksimalna ukupna snaga pogonskog sklopa iznosi 1.200 KS, a superautomobil ubrzava od 0 do 100 km/h za 2,15 sekundi, dok do 200 km/h ubrzava za 5,75 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 350 km/h.

Zanimljivo je da Ferrari F80 nema režim vožnje samo na električnu energiju, to jest sa isključenim motorom s unutrašnjim sagorevanjem, iako takav režim postoji kod hibrida Ferrarija 296 i nedavno povučenog iz proizvodnje Ferrarija SF90.

Postoje ukupno tri režima vožnje — Hybrid (podrazumevani režim), Performance (povećana snaga) i Qualify (maksimalna snaga).

Karoserija Ferrarija F80 je zasnovana na monokoku od ugljeničnih vlakana, na koji su aluminijumski podramovi pričvršćeni spreda i pozadi za montažu vešanja i pogonske jedinice, pri čemu je zadnji podokvir od kompozita. Aktivno je oslanjanje na dvostrukim polugama „u krug“, sa 48-voltnim aktuatorima razvijenim zajedno sa kanadskom kompanijom Multimatic.

Podesivi amortizeri se nalaze skoro horizontalno, kao u trkačkim automobilima (šema potisne šipke), otvorene gornje ruke vešanja su štampane na 3D štampaču. Kočnice su ugljenično-keramičke perforirane, prečnik prednjih kočionih diskova iznosi 408 mm (6 klipova), a zadnjih — 390 mm (4 klipa).

Standardne dimenzije pneumatika su 285/30 R 20 spreda i 345/30 R 21 pozadi. Model pneumatika je Michelin Pilot Sport Cup 2 (najbolje se prilagođava za javne puteve) ili Michelin Pilot Sport Cup 2 R (najbolje se prilagođava za stazu), uzorak gazećeg sloja i sastav smeše su posebno optimizovani za Ferrari F80.

Karoserija Ferrari F80 pažljivo je osmišljena sa stanovišta aerodinamike, prednji deo ima S-oblik, dok je na zadnjem delu postavljeno ne previše veliko, ali efikasno krilo sa podesivim napadnim uglom. Postoji nekoliko aktivnih preklopa sa strane i sa donje strane, otvaraju se i zatvaraju na komandu elektronike ili drajvera, regulišući preuzimanje. Zajedno sa aerodinamičkim elementima generiše se do 1.000 kg pritiska na brzini od 250 km/h.

Dužina F80 iznosi 4.840 mm, širina 2.060 mm, visina 1.138 mm, a međuosovinski razmak 2.665 mm. Prijavljena masa iznosi 1.525 kg, a raspodela mase — 42,2/57,8 u korist zadnje osovine. Kapacitet rezervoara goriva iznosi 63,5 l.

Sistem sedenja F80 u saopštenju za štampu opisan je kao 1+, a suština se odmah shvata kada se pogleda na fotografije. Suvozačko mesto postoji, ali je malo pomerano udesno u odnosu na uzdužnu osu simetrije automobila, a vozačevo sedište se malo preklapa sa ovom osom. Vozačevo mesto je dodatno odvojeno od suvozača visokim centralnim tunelom i okvirima od ugljenika koji okružuju centralnu konzolu i veliki instrument-panel.

Na centralnoj konzoli postoji mali dodirni ekran sistema klima uređaja, ali su sve ostale dugmadi i prekidači u unutrašnjosti stvarni, fizički, uključujući na volanu — nema ni traga senzorskoj euforiji Ferrarija SF90 u novom superautomobilu. Za prtljag je predviđeno samo 35 l slobodnog prostora, više nije moglo da se dobije, cela karoserija je čvrsto nabijena hladnjacima, žicama, cevima i ventilacionim kanalima.

Ferrari će proizvesti samo 799 primeraka superautomobila F80, a svaki će koštati kupca najmanje 3,6 miliona evra. Hoće li biti trkačkih verzija, još uvek nije poznato. Njegov prethodnik — Ferrari LaFerrari, povučen iz proizvodnje 2018. godine — imao je trkačku verziju nazvanu Ferrari FXX-K, ali sada Skuderija ima Ferrari 499P Modificata koji košta 5,1 milion evra, pa tako nema velike potrebe za pravljenjem trkačkog automobila iz Ferrari F80.

AutoRepublika

(56)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Miske

Od malih nogu sam okoreli ferari fan. Jebes lego ferari da v6 motorom !!!