1. Home
  2. Prezentacije
  3. Skywell predstavio kompaktni hečbek za Evropu
Skywell predstavio kompaktni hečbek za Evropu

Skywell predstavio kompaktni hečbek za Evropu

441
5
Podelite sa prijateljima:

Kineska marka Skywell je predstavila novi kompaktni električni hečbek za evropsko tržište. Prema podacima Kineske asocijacije proizvođača automobila (CAAM), od januara do avgusta ove godine prodato je 8.646 vozila, što je pad od 26,5% u poređenju sa prethodnom godinom.

Podsetimo, Skywell je poznat u Kini kao Skyworth i deo je holdinga Skyworth Group, osnovanog 1988. godine od strane kineskog preduzetnika Huanga Hongšenga. Skyworth je postao uspešan zahvaljujući proizvodnji televizora i video-plejera, a od početka 2010-ih godina proširuje svoje poslovanje. Skywell/Skyworth Auto osnovan je 2017. godine, a svoju prvu automobilsku liniju predstavio je 2021. godine na domaćem tržištu.

Trenutno Skywell proizvodi samo jednu putničku verziju — krosover srednje veličine u nekoliko električnih i plug-in hibridnih varijanti. Električni model je poznat u Rusiji kao Skywell ET5, dok je hibridna verzija označena kao Skywell HT-i. Prošle godine Skywell je predstavio koncept svog prvog električnog sedana pod nazivom Skyhome, ali serijska verzija još nije lansirana.

Međutim, na sajmu automobila u Parizu iznenada je prikazan novi električni hečbek Skywell Q. U zvaničnom saopštenju za medije, Skywell Q je predstavljen kao koncept, iako deluje potpuno spreman za tržište. Konceptualni deo se najviše odnosi na ugljenične detalje na donjim delovima karoserije.

Skywellovi krosoveri se već prodaju u Evropi preko ovlašćenih uvoznika, ali sada je najavljen i zvaničan ulazak brenda na tržište. Osnivač kompanije, Huang Hongšeng, lično je prisustvovao sajmu u Parizu, gde su osim hečbeka Q, predstavljeni i električni sedan Skywell Skyhome, preimenovan u Skywell Y, kao i električni furgon Skywell Hongtu. Prema izveštajima, ovi novi modeli su izazvali veliko interesovanje posetilaca.

U kineskom saopštenju za medije, Skywell je najavio velike planove: do 2025. godine kompanija planira da na tri platforme sopstvene proizvodnje — BE, CE i AE — lansira ukupno 14 novih modela. Skywell Q je izgrađen na platformi AE i ima dužinu od 4.297 mm, širinu od 1.836 mm, visinu od 1.536 mm, i 18-inčne felne.

Jedini elektromotor se nalazi na prednjoj osovini i proizvodi 204 KS, dok je deklarisano ubrzanje do 100 km/h 3,9 sekundi. Skywell Q će nuditi dve vrste baterija, od kojih će naprednija omogućiti autonomiju od oko 500 km sa jednim punjenjem. Punjenje baterije od 10% do 80% trajaće samo 20 minuta.

Unutrašnjost Skywella Q karakteriše 15,6-inčni centralni ekran, visokokvalitetni audio sistem Metz sa osam zvučnika, bežični punjač za pametne telefone, utičnica od 220 V i osnovni set elektronskih asistencija za vozača.

Serijska verzija Skywella Q planira se za evropsko tržište u trećem kvartalu 2025. godine, dok će krosover Skywell ET5, pod imenom Skywell BE11, biti dostupan u Evropi već u novembru ove godine. Informacije o cenama još nisu objavljene, a nije jasno ni kako će Skywell razvijati svoje poslovanje u Evropi s obzirom na povećane carine na kineske električne automobile koje su uvedene ovog leta.

AutoRepublika

(441)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

0-100 za 3,9 sekundi? Čemu?

A ovaj krosover Skywell ET5 mi se često pojavljivao kao reklama na internetu, forsiraju neku garanciju, i nije loš, ali kad klikneš ne vidiš gdje se prodaje to…

Matija

„0-100 za 3,9 sekundi? Čemu?“ – Pa, za praznjenje baterije. 🙂
Kinezi u Nemackoj skoro uopste nemaju reklame. Prodajna mesta su jako retka.

next

greška u tekstu, nema šanse sa 204ks da ubrzava tako, verovatno je 8.9 sec

Matija

Za ubrzanje je bitan momenat a snaga za maksimalnu brzinu.
Ista informacija o ubrzanju moze da se nadje na drugim sajtovima – mozda je ipak tacna?

Matija

Ova firma i model potpuno su mi nepoznati. Auto ima dimenzije Golfa a izgleda veoma sportski. Kompliment! Plava boja mu lepo stoji. Rado bih da ga vidim uzivo i da sednem u njega! Prvu primedbu upucujem onom velikom ekranu koji je samo „naslonjen“ na pult. Takvo resenje je potpuno anonimno i bez ikakvog estetskog kvaliteta. Drugu primedbu upucujem onoj „pukotini“ iza prednjeg blatobrana – prvo, to je kopija Porschea, drugo, ne uklapa se u dizajn jer odskace od jednostavnosti drugih povrsina.