1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi obnovio i A3 PHEV
Audi obnovio i A3 PHEV
0

Audi obnovio i A3 PHEV

77
0
Podelite sa prijateljima:

Obnovljeni Audi A3 je predstavljen još ovog proleća, a od tada kompanija postepeno plasira različite verzije na tržište.

Na primer, pre dva meseca restilizaciji su podvrgnuti sportski modeli Audi RS 3. Sada je porodica obnovljenih modela dopunjena suprotnim varijantama – ekonomičnim i „ekološkim“ hibridima, koji su dostupni isključivo u hečbek varijanti.

Prateći druge plug-in hibride na platformi MQB, porodica Audi A3 prešla je na pogonski sklop nove generacije. Umesto prethodnog turbo motora 1.4 TFSI, sada je ugrađen motor 1.5 TFSI evo2. On radi po efikasnom Millerovom ciklusu, poseduje turbokompresor sa promenljivom geometrijom i visoku kompresiju od 11,5:1.

Sve ovo doprinosi boljoj efikasnosti motora i smanjenju potrošnje goriva. Kao i ranije, dostupne su dve hibridne verzije, ali dok su ranije obe imale 150 KS, sada snaga benzinskog motora varira (150 ili 177 KS), dok je obrtni moment isti (250 Nm).

Uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem radi sinhroni elektromotor sa maksimalnom snagom od 116 KS i 330 Nm (prethodno je imao 109 KS). Elektromotor je integrisan u šestostepeni automatski menjač sa dve spojnice, koji sada ima električnu pumpu za ulje i ojačane ležajeve. Pogon je na prednje točkove.

Osnovna verzija 40 TFSI e proizvodi ukupno 204 KS i 350 Nm, što omogućava ubrzanje do 100 km/h za 7,4 sekunde i maksimalnu brzinu od 225 km/h. Druga varijanta, 45 TFSI e, razvija 272 KS i 400 Nm, omogućava ubrzanje do 100 km/h za 6,3 sekunde (za pola sekunde brže od prethodnog modela) i dostiže maksimalnu brzinu od 237 km/h.

Oba hibrida mogu da dostignu brzinu do 140 km/h koristeći samo električni pogon.

Važna novina je nova baterija sa prizmatičnim ćelijama. Efektivni kapacitet povećan je sa 10,4 kWh na 19,7 kWh (ukupni kapacitet iznosi 25,7 kWh), što je omogućilo da se autonomija u vožnji na električni pogon poveća sa 67 na 143 km.

Ugrađeni punjač za naizmeničnu struju ima snagu od 11 kW, dok je maksimalna snaga punjenja na brzim punionicama 50 kW, a rekuperacija energije može dostići do 43 kW. Nivo rekuperacije se podešava pomoću polugica iza volana, ali ne postoji način vožnje samo sa jednom pedalom. U MMI medijski sistem integrisana je posebna telemetrija za hibride.

U Evropi su već otvorene narudžbine za obnovljene plug-in hibride Audi A3 Sportback. Osnovna verzija 40 TFSI e u Nemačkoj košta od 44.200 evra, dok za snažniji model 45 TFSI e cena kreće od 47.700 evra. Za poređenje, obični Audi A3 hečbek počinje od 31.300 evra.

AutoRepublika

(77)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments