1. Home
  2. Vesti
  3. Aston Martin DB12 Goldfinger je kupe sa zlatnim detaljima za fanove Džejmsa Bonda
Aston Martin DB12 Goldfinger je kupe sa zlatnim detaljima za fanove Džejmsa Bonda
0

Aston Martin DB12 Goldfinger je kupe sa zlatnim detaljima za fanove Džejmsa Bonda

77
0
Podelite sa prijateljima:

Film „Goldfinger“ iz 1964. godine označio je početak kreativne saradnje između kompanije Aston Martin i Džejmsa Bonda. Automobili Aston Martina su se pojavili u 12 filmova o agentu 007. Aston Martin je uspeo da profitira od filmova o Džejmsu Bondu, proizvodeći suvenire i specijalne „špijunske“ verzije svojih automobila.

Godine 2020. proizvedena je čak i replika kupea Aston Martina DB5 iz filma „Goldfinger“, sa kompletnom opremom — promenljive tablice, ugrađeni mitraljezi, metalne kandže, dimne zavese, raspršivač ulja, neprobojni štit, katapult sedište za suvozača, i drugo. Iako je deo opreme morao biti lažan, Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation bio je toliko jedinstven da nije dobio dozvolu za vožnju na javnim putevima, ali su svih 25 primeraka uspešno prodati.

Odsek za prilagođavanje serijskih modela britanske marke sada se zove Q by Aston Martin — po liku iz MI6 koji je Džejmsu Bondu u filmu „Goldfinger“ dao specijalno opremljen Aston Martin DB5.

Tim Q je kreirao Aston Martin DB12 Goldfinger, predstavljen juče, a ovaj automobil je legalan za vožnju na običnim putevima, bez ugrađenih špijunskih uređaja ili oružja. Međutim, potrebno je pažljivo birati mesto za parkiranje jer je za spoljašnju dekoraciju korišćeno pravo zlato, uključujući zlatne ukrasne pločice sa natpisom Aston Martin na prednjim krilima.

Aston Martin DB12 Goldfinger se ističe srebrnom bojom karoserije „Silver Birch“, istom kao kod DB5 iz filma „Goldfinger“, Q oznakama na prednjim krilima, srebrnim Aston Martin amblemima sa crnim emajliranim okvirom, kao i unikatnim 21-inčnim aluminijumskim felnama sa srebrnim završnim slojem.

Unutrašnjost DB12 Goldfinger presvučena je perforiranom kožom, sa rupicama koje formiraju „Prince of Wales“ šaru klasičnog Bondovog odela. Ova šara je takođe prisutna na pragovima automobila. Dugmad na centralnoj konzoli prekrivena su 18-karatnim zlatom, a dugme za pokretanje motora dizajnirano je tako da podseća na radar iz filmskog DB5. Zlatne niti su utkane u delove od karbonskih vlakana u unutrašnjosti automobila. Na suncobranu je izvezena karta „osmica srca“, koja se pojavljuje u poker sceni u filmu „Goldfinger“ u kojoj Bond odlazi na susret sa pomoćnicom zlikovca Aurika Goldfingera.

Uz Aston Martin DB12 Goldfinger dolazi i ručno izrađena kutija sa poklonima, uključujući 35-milimetarski film sa scenom jurnjave na švajcarskom Furka prevoju, ekskluzivni zaštitni pokrivač za automobil, kutiju za ključeve, figuricu sa siluetom automobila, specijalno zlatno izdanje Aston Martin magazina, šampanjac Bollinger iz 2007. godine i četiri 007 čaše Bollinger.

Tehnička specifikacija DB12 Goldfinger je standardna: 4,0-litarski bi-turbo V8 motor Mercedes-AMG sa 680 KS i 800 Nm obrtnog momenta, povezan sa 8-stepenim automatskim menjačem ZF. Snaga se prenosi na zadnje točkove putem samoblokirajućeg diferencijala sa elektronskom kontrolom. Ubrzanje do 100 km/h traje 3,6 sekundi, a maksimalna brzina je 325 km/h.

Odsek Q by Aston Martin proizvešće samo 60 primeraka kupea DB12 Goldfinger, a prema podacima britanskog časopisa Autocar, cena iznosi oko 300.000 funti.

AutoRepublika

(77)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments