1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Heavy Chevy
Zanimljivost dana: Heavy Chevy

Zanimljivost dana: Heavy Chevy

192
0
Podelite sa prijateljima:

O američkim mišićavim automobilima smo veoma često pisali na sajtu AutoRepublike. Reč je možda o najslavnijem periodu proizvođača preko bare, gde su se svi takmičili ko će napraviti veći i moćniji motor. I iako su pružali mnogo za svoju cenu, to svakako ne znači da su bili generalno pristupačni.

Možda i jesu ako ih uporedimo s današnjim četvorotočkašima, gde i Honda Civic ume da košta više od 45 hiljada američkih dolara, ali za svoja vremena, nije baš svako mogao da prišuti Dodge Charger ili Pontiac GTO, kao što se generalno misli.

Jedan od razloga što su „muscle automobili“ koštali svoje vlasnike mnogo novca jeste podatak da su i proizvođači vremenom počeli da nude sve skuplje konfiguracije, pa za mlađariju, dok za one koji bi želeli što moćniji motor u jeftinom, oguljenom paketu opreme, izbor zapravo i nije bio previše velik.

Brend Plymouth je poslovao unutar korporacije Chrysler i bio je prvi koji je primetio takav problem. Brzo je reagovao i predstavio model Road Runner kao spartansko izdanje skupocenog GTX-a. Road Runner i GTX su na papiru delili većinu mehanike, ali su se razlikovali po opremi. Novi automobil je privukao toliko pažnje medija i naravno kupaca da se Plymouth nije mogao braniti od narudžbina, pa nije trebalo da prođe puno vremena, pre nego što je i konkurencija reagovala. Predstavnik Chevroleta je bio specijalno izdanje modela Chevelle nazvano, pomalo ironično, Heavy Chevy.

Ako poznajete istorijat mišivaćih automobila, onda ste sigurno čuli za Chevelle. Reč je o veoma „svetom“ imenu u ovoj kategoriji i biće deo ponude od 1964. do 1977. godine. Chevelle će da bude paket opreme na modelima Malibua i nudiće se kao kupe, limuzina, karavan, kamionet (pod imenom El Camino) i kabriolet.

Vrhunac ponude je činilo izdanje nazvano SS (Super Sport) i predstavljalo je jedno od najslabnijih mišićavih izdanja. To se posebno odnosi na 1970. godinu, kada su kupci mogli da ga dobiju sa čuvenim motorom LS6 radne zapremine 454 kubna inča (7,5 litara) i čak 450 konjskih snaga. Takva brojka je zvanično bila najmoćnija u ovoj kategoriji među serijskim modelima i biće nadmašena tek ulaskom u novi vek.

Ali do 1971. godine se mnogo toga promenilo u automobilskom svetu. Osiguravajuće kompanije su podigle cene usluga, političari su sve više počeli da pričaju o nivou izduvnih gasova, a problemi na Bliskom istoku su pretili da povećaju cene goriva. U takvim uslovima je postalo jasno da su „muscle“ automobili na izdisaju i da stižu nova vremena, a Chevrolet shvata da značka SS više neće moći da privlači dosta kupaca kao ranije.

Odluka pada da se predstavi novi paket koji bi i dalje privlačio dosta pažnje mlađarije i pored svih spomenutih problema. Dobio je ime Heavy Chevy i predstavljen je sredinom 1971. godine.

Reč „heavy“ na engleskom jeziku znači „težak“, ali u ovom slučaju, to se nije odnosilo na masu automobila. Vozilo je reklamirano sa sloganom „Heavy on Looks and Light on Price“ ili u prevodu „Težak po izgledu, lagan po ceni“. Ova verzija nije bila samostalni model već paket na već postojećoj konfiguraciji Chevelle Sport Coupe, a koštala je oko 3.100 američkih dolara (oko 23.322 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca). To je bilo za oko 500 „zelembaća“ (današnjih 3.760 dolara) pristupačnije nego paket SS i samo 200 dolara (današnjih 1.500 najmanjih zelenih novčanica) više nego bazni Chevelle.

Heavy Chevy je na prvi pogled izgledao kao i svaki drugi Chevelle, ali se mogao pohvaliti i parom unikantnih detalja. Imao je posebne bočne grafike, crnu masku hladnjaka, haubu i 14-inčne felne, a enterijer je uglavnom bio lišen opreme.

Kupce je najviše interesovalo šta se krije ispod haube, a tamo su mogli da biraju između četiri agregata sa osam cilindara. Bazni je bio radne zapremine 307 kubnih inča (5,0 litara) sa 200 konjskih snaga, da bi onda usledio čuveni „Turbo-Fire“ radne zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara) u konfiguracijama sa 245 i 275 „grla“.

Heavy Chevy niste mogli da dobijete sa „osmakom“ radne zapremine 454 kubnih inča (7,5 litara) kao što su mogli kupci vozila nazvanog Chevelle SS, ali je ipak imao jednu opciju sa velikim blokom motora. To je Turbo-Jet sa 300 „konja“ iz radne zapremine 402 kubna inča (6,6 litara). Izbor menjača se svodio na trostepeni manuelni i na automatik s dva i tri stepena prenosa. Heavy Chevy je razvijen kao jeftini „muscle“ automobil, ali je takođe imao i nekoliko opcija na račun ogibljenja i kočnica sa moćnijeg i skupljeg Chevellea SS-a.

Ovaj paket opreme će biti u ponudi samo 1971. i 1972. godine i za njega se odlučilo 16.235 kupaca. Veoma retko ih možemo danas videti u oglasima i obično koštaju oko 30 hiljada dolara pa na više, zavisno šta se krije ispod haube.

Mnogi veruju da bi Heavy Chevy sigurno zabeležio značajno veći komercijalni uspeh da se kojim slučajem pojavio u izložbeno-prodajnim salonima nekoliko godina ranije kada je ova kategorija bila na vrhuncu slave. I pored toga je zanimljiv model iz istorije američke automobilske industrije i veoma specijalno izdanje, koje je ostalo u senci moćnijeg brata SS-a…

Zoran Tomasović

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments