1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijerno i u potpunosti predstavljen Avatr 07
Premijerno i u potpunosti predstavljen Avatr 07
0

Premijerno i u potpunosti predstavljen Avatr 07

113
0
Podelite sa prijateljima:

Marka Avatr, koju su kreirali Changan, Huawei i CATL, je još tokom proleća najavila treći model u paleti novog brenda. Bio je to krosover srednje veličine Avatr 07, koji je u ponudu ovog konstruktora po prvi put doneo hibridni pogonski sklop, iako u asortimanu postoje i čisto baterijske verzije.

Sada je ova „sedmica na štiklama“ i zvanično premijerno prikazana, pa je razvojni tim dobio priliku da konačno u potpunosti objavi tehničke specifikacije.

Sam izgled taze automobila već dugo nije nikakva tajna. Osmislio ga je interni dizajnerski studio brenda Avatra, sa sedištem u Minhenu. Krosover je zadržao prepoznatljiv stil sa prednjim svetlima u dva nivoa i aerodinamičnim oblicima karoserije. Deklarisani koeficijent aerodinamičkog otpora Cd je 0,259.

„Sedmica“ je postala prvi model marke sa petoro vrata, jer prestižniji proterenski fastbek Avatr 11 i sedan Avatr 12 poseduju posebno odvojen prtljažnik. Između haube i šoferšajbne je ugrađen grafički LED panel HALO, a koji sadrži 10.500 „piksela”. Što se tiče veličine, može se navesti da je Avatr 07 direktan konkurent popularnom Teslinom Modelu Y. Dakle, novajlija po dužini meri 4.825 milimetara, širina je 1.980 mm, dok je visina 1.620 mm. Međuosovinsko rastojanje pak iznosi 2.940 mm. Paleta dostupnih vozila uključuje pet boja karoserije, dok je prečnik naplataka između 20 i 21 inča.

Po prvi put je u potpunosti prikazana i unutrašnjost 07-ice. Na prednjem panelu se nalaze čak četiri ekrana. Tu su centralni tablet s monitorom osetljivim na dodir od 15,6 inča, široki ekran 4K ispod vetrobranskog stakla (35,4 inča) i par ekrana od 6,7 inča sa strane (za slike koje dolaze kao zapisi sa bočnih kamera za pozadinsko osmatranje).

Sve ovo kontroliše multimedijski sistem kompanije Huawei po imenu Harmony OS 4.0. Za zvuk je zaslužan muzički sistem British Treasure (25 zvučnika) sa najvećom snagom od 2.016 vati. Instaliran je interno razvijeni  autopilot sa lidarom i 27 senzora i dato mu je ime Huawei ADS 3.0. Obezbeđene su bogate obloge, dvoslojno staklo, panoramski krovni otvor i prednja sedišta s funkcijama masaže, grejanja i ventilacije. Zapremina prtljažnika je od 500 do 1.325 litara, a električne verzije poseduju i prednji odeljak zapremine 90 litara.

Krosover Avatr 07 se nudi u četiri modifikacije, od kojih dve poseduju motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Turbobenzinski jednoipolitarski četvorocilindraš sa 156 „konjića“ se koristi kao produžavalac dometa i nije povezan sa točkovima. Elektromotori pokreću automobil.

Postoje hibridne verzije s pogonom na zadnje točkove, što će reći s ugrađenim jednim motorom (314 konjskih snaga i 367 Nm) i pogonom na sve točkove zbog instaliranog dueta motora (492 KS, 629 Nm). U drugom slučaju, motor od 178 KS je instaliran na prednju osovinu. Maksimalna brzina kretanja hibrida je 190 km/h, a vreme nužno da se realizuje ubrzanje od nule do 100 km/h je 6,6 i 4,9 sekundi, redom.

Kapacitet litijum-gvožđe-fosfatne trakcione baterije je na nivou od 39,05 kWh, i uz potpunu dopunu, to bi trebalo da bude dovoljno za nekih 220 do 230 kilometara putovanja (u zavisnosti od tipa pogona), a uzimajući u obzir i prisustvo motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva, nominalni domet dostiže i 1.050 do 1.100 km. Istina, služeći se uzansama opisanim u ciklusu CLTC.

Čisto električne verzije mogu doneti i isključivo zadnje točkove kao pogonske, uz 343 konjske snage i 365 Nm obrtnog momenta, ali i integralni pogon sa 598 „konjića“ i 645 Nm. Trakciona baterija kapaciteta 82,2 kWh je na temelju iste tehnologije, što će reći da je litijum-gvožđe-fosfatna. Deklarisani domet jednomotorne modifikacije je na nivou od 650 km, dok verzija s obe osovine kao pogonske iznosi 610 km (opet CLTC). Električni automobili su dinamičniji nego hibridi i brzina kretanja koju dosežu iznosi 200 km/h, dok tipski sprint oduzima 6,3 ili 3,9 sekundi, redom.

Avatr 07 poseduje dvostruka poprečna ramena napred i nazad multilink na aluminijumskim podokvirima. Krosover nudi i sistem vazdušnog ogibljenja i prilagodljive amortizere.

Avatr namerava da, uz pomoć kompaktnijeg i pristupačnog modela, značajno poveća obim prodaje. I to ne samo unutar teritorije matične Kine, već i na izvoznim tržištima. Obećava se da će sledeće godine brend Avatr biti zastupljen u 50 zemalja na pet kontinenata i imati više od 3.000 distributera. Avatr 07 je u samoj Kini već dostupan za naručivanje po ceni od 33 do 41 hiljade američkih dolara.

AutoRepublika

(113)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments