1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Problemi u VW-u se nastavljaju: Radnici žele rast plate od 7 %. Moguća radikalizacija
Problemi u VW-u se nastavljaju: Radnici žele rast plate od 7 %. Moguća radikalizacija

Problemi u VW-u se nastavljaju: Radnici žele rast plate od 7 %. Moguća radikalizacija

178
5
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je odlučno odbacio sindikalne zahteve nakon što je prva runda žestoko spornih pregovora završena bez dogovora u sredu, pošto su radnici najvećeg evropskog proizvođača automobila zapretili štrajkovima zbog otpuštanja i mogućih zatvaranja fabrika.

Tenzije u gigantu rastu jer ga je bauk zatvaranja fabrike, što bi bio prvi put za kompaniju u Nemačkoj, doveo u sukob sa moćnim sindikatom IG Metall, koji takođe mora da pregovara o novim ugovorima o radnoj snazi za 130.000 radnika VW-a u Nemačkoj, nakon što je grupa ovog meseca okončala ugovore koji su od sredine devedesetih garantovali zapošljavanje u šest njenih fabrika u zapadnoj Nemačkoj.

Predstavnici radnika obećali su da će se boriti protiv otpuštanja, okrivljujući top menadžment i slabu podršku vlade za Volkswagenove probleme. Šef osoblja marke VW rekao je da odeljenje mora da smanji troškove kako bi ostalo konkurentno. „Ovo će zahtevati doprinos zaposlenih“, rekao je Arne Majsvinkel posle razgovora u Hanoveru.

IG Metall je zapretio štrajkovima od početka decembra i insistira na povećanju plata od 7 %. „Zatvaranje lokacija i masovna otpuštanja ostaju na stolu“, rekao je Torsten Greger, glavni pregovarač IG Metalla sa Volkswagenom. Nije određen datum za sledeću rundu.

Šef radničkog saveta Daniela Kavalo rekla je da se radnici nisu ni malo pomerili u svojim zahtevima. Ranije se vratila u 87-godišnju istoriju Volkswagena, govoreći o eksproprijaciji sindikalnih fondova tokom Trećeg rajha. „Sa prosečnom kamatnom stopom, ovaj kapital, koji su nacisti u to vreme opljačkali radničkom pokretu, tokom decenija bi generisao milijarde evra. Ovaj novac, naš novac, danas je u VW grupi“, rekla je ona. Ona je naglasila spremnost na kompromis, ali je dodala da je na menadžmentu da pronađe rešenje.

Neki od više od 3.000 radnika ispred mesta događaja držali su natpise na kojima je pisalo: „Nedostatak kvalifikovanih radnika u odboru – tražimo stručnjake“. Drugi su palili baklje, a jedan je bio obučen kao mračni žetelac.

VW tvrdi da ga visoki troškovi energije i radne snage u Nemačkoj stavljaju u nepovoljan položaj u odnosu na evropske konkurente, kao i na kineske rivale koji su postavili svoj cilj na veliki deo tržišta električnih vozila u regionu.

ZAOSTAJANJE

„Međunarodna konkurencija preti da nas pretekne“, rekao je Majsvinkel. „Moramo zajedno raditi na restrukturiranju naše kompanije. Situacija je ozbiljna“.

Pregovori se vode u zamku Herenhausen, rezidenciji hanoverske kraljevske porodice iz 19. veka. Oni dolaze pošto se nemačka industrija u celini bori sa visokim troškovima, nedostatkom radne snage i rastućom konkurencijom, što je navelo teškaše, uključujući BASF i Thissenkrupp, da razmotre smanjenje aktivnosti.

I drugi nemački proizvođači automobila takođe osećaju bol, a Mercedes-Benz i BMW su poslednjih nedelja smanjili svoje prognoze profita zbog slabe potražnje u Kini, pri čemu je to više kuknjava zbog manje zarade a ne zbog stvarnih problema i gubitaka.

Zastoj u Volkswagenu zabrinuo je nemačku saveznu koalicionu vladu, koja se već bori da podigne ekonomski rast i sopstvenu popularnost uoči saveznih izbora sledeće godine. Ministar ekonomije Robert Habek rekao je prošle nedelje da želi da pomogne Volkswagenu u periodu smanjenja troškova bez potrebe za zatvaranjem lokacija, ali je rekao da postoje ograničenja.

Štefan Vajl, premijer pokrajine Donje Saksonije, drugog najvećeg akcionara Volkswagena, kritikovao je svaku mogućnost zatvaranja fabrike i očekivao je da će zainteresovane strane izneti „inteligentnija“ rešenja. Istovremeno je pozvao na veću podršku električnim automobilima nakon što je Berlin prošle godine ukinuo subvencije.

Zaposlenik VW-a Franc Onken je jedva suzdržao bes: „Stvarno sam ljut. Ne znam još ni šta da kažem. Dakle, da mogu, razbio bih upravu, iskreno, sasvim pošteno“.

Greger iz IG Metalla priznao je da se kompanija suočila sa velikim izazovima, ali je rekao da je uspeh Volkswagena tokom decenija bio zasnovan na rešavanju problema sa zaposlenima, a ne na konfrontaciji. „Prvo dati obaveštenje – razbiti porcelan, a zatim se čuditi neredu: ovo je očigledan prekid tabua – i istorijska greška. Osim toga, to bi takođe moglo koštati mnogo novca“.

Volkswagenovo rukovodstvo „treba da zaokruži jedan dan u svojim kalendarima podebljanim slovima: 1. decembar. To nije samo dan kada će se otvoriti prvi prozor na adventskom kalendaru. Ali štrajkovi su mogući od 00:01 ovog dana“, rekao je Greger.

AutoRepublika

Fotografija: Heiko Stumpe/IGM Wolfsburg

(178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Ali je rekao da je uspeh Volkswagena tokom decenija bio zasnovan na rešavanju problema sa zaposlenima, a ne na konfrontaciji.“ Veoma dobro poznajem prilike u VW korporaciji, ne detaljno ali globalno. Problemi sa zaposlenima do sada uopste nisu resavani vec je to izbegavano! Razlog: niko od dosadasnjih menadzera nije zeleo da gubi vreme i nerve i da svoju poziciju dovodi u pitanje. Prvi koji je to pokusao bio je Herbert Dis sa najavom da VW ima oko 10.000 zaposlenih viska. Ova inicijativa poslala ga je momentalno u penziju. Oliver Blume je sledeci. U prilog njegove inicijative govori negativno poslovanje VW… Pročitaj više »

M M

Švabe da idu da poprave Severni tok, da se izvinu Rusima što su bili zavedeni. Pa da krenu ispočetka….

MRN

Jbg, neko bi tim ljudima trebalo da napokon kaže da je „drug Kardelj mrtav“ odavno. I da ne ide više to tako, samoupravljački, već … upravljački i vlasnički. Na žalost

P.S: Nego, razmišljam, ovaj tekst je pisan 26.09, a danas je 27.09. Seća li se neko ( od starijih komentatora ) po čemu je bitan taj datum u 1941, godini ? Ne mora da zne sve detalje … 😊😊

M M

Stolice
🙂

MRN

😀😀😀