1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chery i Huawei su u potpunosti predstavili krosover Luxeed R7
Chery i Huawei su u potpunosti predstavili krosover Luxeed R7
1

Chery i Huawei su u potpunosti predstavili krosover Luxeed R7

120
1
Podelite sa prijateljima:

Elektronski gigant Huawei još uvek ne proizvodi automobile pod sopstvenim brendom, ali sprovodi nekoliko zajedničkih projekata istovremeno.

Prošle godine je zajedno sa Cheryjem kreiran novi brend elektrifikovanih automobila Luxeed. Njegovo prvorođenče je bila limuzina Luxeed S7, a informacije o drugom modelu pojavile su se prošlog leta. Sada su Chery i Huawei potpuno skinuli oznaku tajnosti sa krosovera Luxeed R7.

Njegov izgled ne sadrži nikakva dizajnerska otkrića: meke zaobljene oblike, uvlačive ručke vrata bez okvira, kosi krov. Ali koeficijent aerodinamičkog otpora je samo 0,219.

Ističu se samo karakteristični farovi, čiji je stil isti na svim modernim modelima za koje je Huawei vezan (uključujući Aito i Stelato). Sada su postale poznate tačne dimenzije krosovera Luxeeda R7: dužina – 4.956 mm, širina – 1.981 mm, visina – 1.634 mm. Međuosovinsko rastojanje – 2.950 mm. Postoji šest boja karoserije koje se mogu izabrati, točkovi – felne prečnika 20 ili 21 inča.

Unutra je bogata završna izrada i dva odvojena ekrana za instrumente (12,3 inča) i medijski sistem (15,6 inča). Drugi red ima konektore Huawei Maglink koji omogućavaju povezivanje dodatnog tableta. Audio sistem Huawei Sound ima napredne algoritme za obradu zvuka.

Prednja sedišta su opremljena grejanjem, ventilacijom i masažom u 10 tačaka. Osnovni paket već uključuje električne suncobrane na zadnjim vratima, duplo staklo i veliki panoramski deo na krovu. Zapremina prtljažnika je 837 litara, a ako se spuste nasloni zadnjeg reda – 2.130 litara. Naravno, obezbeđen je vlasnički autopilot Huawei ADS drugog nivoa sa lidarom iznad vetrobranskog stakla.

Krosover Luxeed R7 je izrađen na elektrifikovanoj platformi Chery E0X. Uključuje vešanje sa dvostrukim prečkama napred i vešanje sa više karika pozadi, sa vazdušnim oprugama i adaptivnim amortizerima koji su već instalirani u osnovnoj verziji.

U početnoj konfiguraciji, elektrana Huawei DriveONE ima jedan elektromotor snage 292 KS na zadnjoj osovini. Ubrzava krosover od 2.148 kg do 100 km/h za 5,9 s. Vrhunska verzija sa pogonom na sve točkove ima dva motora ukupnog kapaciteta 496 KS, ubrzanje do stotke traje 3,9 s. Sve verzije imaju maksimalnu brzinu ograničenu na 200 km/h. Trakciona baterija od 800 volti nudi se u dve verzije kapaciteta 82 ili 100 kWh (za crossovere sa pogonom na sva četiri točka, samo druga opcija). Domet se shodno tome razlikuje – od 667 do 802 km prema CLTC-u.

U Kini se Luxeed R7 već može naručiti po ceni od 260.000 do 340.000 juana (34–45 hiljada evra).

AutoRepublika

Fotografije: autohome.com.cn

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ono sto je ovde stvarno interesantno, jeste sparivanje specijalista za elektroniku i programiranje sa specijalistima za proizvodnju vozila. Ostali svetski proizvodjaci automobila misle da su dovoljno pametni i da mogu sami sve da razviju. Vidi VW pa se uveri!

Sto se samog auta tice, jos jedan debeljuskasti SUV koji pokusava da se proglasi kupeom. Nista narocito, vec vidjeno. Xiaomi je to uradio mnogo, mnogo bolje!