1. Home
  2. Vesti
  3. Lincoln želi dva nova modela u bliskoj budućnosti
Lincoln želi dva nova modela u bliskoj budućnosti
1

Lincoln želi dva nova modela u bliskoj budućnosti

44
1
Podelite sa prijateljima:

Često smo tokom poslednjih meseci pisali kako su određeni brendovi Stellantisa, poput Chryslera i Lancije jednom nogom u grobu i na ivici gašenja, ali nisu jedini čija budućnost nije blistava. I Fordova divizija za proizvodnju premijum vozila pod imenom Lincoln trenutno prolazi kroz crne dane i moraće se desiti čudo, pa da živ uđe u sledeću deceniju.

Lincoln je osnovan još 1917. godine dok je deo Forda postao pet godina kasnije. Henri Ford ga je kupio svom jedinom sinu Edselu da bi ovaj „imao šta da radi“, a najveći momenti slave su stigli krajem osamdesetih godina prošlog veka kada je Lincoln bio bestseler među luksuznim četvorotočkašima „preko bare“.


Međutim, prodaja je od tada postepeno padala, i to je išlo do te mere da su postojale priče pre petnaestak godina da je Ford spreman da ga se reši. Do toga na sreću nije došlo, a i pored svih investicija i udaljivanja od Forda, Lincoln nikada nije opravdao očekivanja. Prošlogodišnja isporuka koja je realizovana u obimu od 81.818 vozila, jeste jedna od najmanjih u posleratnom periodu, mada je popularnost marke skočila za 30% tokom prvih šest meseci ove godine.

Lincoln trenutno poseduje samo četiri modela u ponudi i to Corsair, Nautilus, Aviator i Navigator. Svaki od njih deli platformu sa značajno jeftinijim Fordovima i takođe su imali skupocene opozive prethodnih godina koji su oštetili imidž firme.

Kako pišu kolege sa sajta AutoNews, kompanija ima u planu da proširi ponudu sa još dva modela u bliskoj budućnosti. Iako su postojale najave da bi limuzina Z, koju Lincoln inače prodaje samo u Kini, mogla stići i na američko tržište, to se ipak neće desiti pošto firma želi da se koncentriše na profitabilnije krosovere. I kompaktni krosover Corsair će u penziju nakon sadašnje generacije zajedno sa modelom na kojem je zasnovan, a to je Ford Escape (ili kako ga u Evropi poznajemo pod imenom Kuga).


Lincoln je, kao i Ford, imao velike planove za novitete na struju pre nego što je odustao od takve ideje, pa AutoNews nema predstavu koje kategorije će brend popuniti. Znamo da to neće biti pikap kamioneti, a svi Fordovi već imaju svoje Lincolnove „klonove“. U prošlosti je bila aktuelna i priča da Lincoln i Rivian žele zajedno da razviju modele, ali su se dve korporacije nakon toga razišle.

Na kraju dana, koje god modele da Lincoln dobije, mogu samo da mu olakšaju situaciju. U protivnom, i Chrysler i Lancia i ostali Stellantisovi brendovi bi mogli da ga nadžive…

AutoRepublika

(44)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lincoln na slici izgleda veoma solidno, estetski i tehnicki. Vidim samo jedan problem – uopste se ne izdvaja iz mase! Isti i cak bolji nivo estetike i tehnike nude Kinezi, o BMWu i Mercedesu da ne govorimo. S obzirom na svoju slavnu proslost, Lincoln bi morao da se potrudi da poboljsa sve svoje kvalitete, pre svega da pronadje svoj originalni lik!