1. Home
  2. Istorija
  3. Škoda Fabia napunila 25 godina
Škoda Fabia napunila 25 godina
6

Škoda Fabia napunila 25 godina

302
6
Podelite sa prijateljima:

Kompaktni model Fabia pripada najpopularnijim i istovremeno ključnim modelima automobilske kompanije Škoda. Predstavljena je 14. septembra 1999. na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu, a do danas je proizvedeno više od 4,9 miliona ovih automobila. Fabia je kupce privukla uglavnom zahvaljujući svojoj pouzdanosti, prostranosti i solidnim voznim karakteristikama. Trenutno se proizvodi u četvrtoj generaciji, kojoj već nedostaje popularna karavan varijanta.

Nakon modela Felicia i Octavia, u septembru 1999. godine na Salonu automobila u Frankfurtu, Fabia je označila treći novi proizvod mladoboleslavske automobilske kompanije pušten u proizvodnju od aprila 1991. godine, kada je Škoda postala deo nemačkog automobilskog koncerna Volkswagen.

Fabia je takođe bila prvi automobil napravljen na novorazvijenoj platformi A04 kompanije, koja se deli sa VW-om Polom, Seatom Ibizom i Audijem A2. Dok je Felicia bila evolucija prethodne Škode Favorita, njena naslednica Fabia je bila potpuno novi automobil zahvaljujući svojim modernim oblicima i korišćenoj tehnologiji.

Autor dizajna preko 3,9 metara dugog hečbeka sa petoro vrata i uravnoteženih oblika bio je Brazilac Raul Pires, koji je radio u timu koji je predvodio belgijski dizajner Dirk van Brekel. Proizvodnja Fabije je počela u decembru 1999. godine, a novi model i njegov prethodnik, Felicia, nastavili su simultano da silaze sa proizvodnih traka još godinu i po dana.

U vreme početka prodaje, najjeftinija verzija Fabije bio je 1,4-litarski motor snage 50 kW za 314.900 kruna (oko 12,5 hiljada evra). Poređenja radi, prosečna plata u Češkoj u to vreme iznosila je približno 12.500 kruna (497 evra). Kasnije je dodata jeftinija varijanta sa motorom od jednog litra snage 37 kW po ceni od 250.000 kruna (9.944 evra). Najbolje opremljena „fobija“ sa dvolitarskim benzinskim motorom snage 85 kW ili 1.9 TDI tada je koštala skoro pola miliona kruna (nešto manje od dvadeset „soma“).

Fabia je osvojila nekoliko nagrada inostranih medija i dobro se pokazala na testovima bezbednosti Euro NCAP-a, gde je dobila četiri zvezdice od mogućih pet i zauzela drugo mesto iza Toyote Yarisa.

U jesen 2000. godine dodata je praktična karavanska varijanta, koja je imala prtljažni prostor zapremine 426 litara.

Od 2003. godine ljubiteljima sportskije vožnje nuđen je model RS, ispod haube koji je bio netipičan turbodizel motor zapremine 1,9 litara i snage 96 kW (u Golfu poznat kao „crveno DI“). U okviru prve generacije automobila, koja je proizvedena u ukupno 1,8 miliona jedinica, četiri godine se proizvodila i komercijalna verzija Fabia Praktik.

Proizvođač automobila predstavio je drugu generaciju u martu 2007. na Salonu automobila u Ženevi. Karoserij automobila bio je identičan malom MPV-u Roomsteru, sve do stuba vetrobranskog stakla. Kritičari su opisali dizajn ove generacije Fabije kao nesrazmeran, jer je automobil delovao preusko i visoko iz određenih uglova.

Međutim, povećan je unutrašnji prostor, a poboljšana je i oprema automobila. Dve godine kasnije lansirana je verzija Scout sa zaštitnim dodacima i zaštitama na bočnim stranama karoserije. Za sedam godina proizvedeno je 1,7 miliona jedinica modela druge generacije.

Pojavu treće generacije, koja je počela da se proizvodi u jesen 2014. godine, potpisao je tadašnji glavni dizajner marke Škoda, Slovak Jozef Kaban. Odabrao je oštrije ivice karoserije, što je automobilu dalo više sportskih proporcija. Četiri godine kasnije usledio je fejslift, a ispod haube su se pojavili isključivo benzinski trocilindrični motori litarske zapremine i snage od 60 do 110 KS. Ova generacija Fabije prodata je preko milion komada. Ovaj model je službeno posedovao naš Sale Dragović, i on je u „par redova“ dao svoje viđenje ovog modela, o čemu možete čitati ili se podsetiti ovde.

Trenutna četvrta generacija modela Fabia proizvodi se od jeseni 2021. godine i po prvi put je zasnovana na modularnoj platformi MQB-A0 VW grupe. Sa dužinom od 4.108 mm prvi put prelazi granicu od četiri metra, a širinom od 1.780 mm nudi više prostora od prethodnika. Zapremina prtljažnika povećana je za 50 litara na 380 litara. Dizel motori više nisu dostupni. Ovu verziju je nedavno testirao naš Peki vozeći je obalama Španske kraljevine, a više o tome na ovom linku.

Četvrta generacija modela Fabia se nudi samo kao hečbek i više nije dostupna kao karavan. Razlog su stroge granice emisije, zbog kojih moraju da proizvode više električnih automobila, a dodatni razlog je i taj što je Škoda ponudila krosover Kamiq na istoj platformi, analogno Renaultovoj odluci da eliminiše Clio Grandtour zbog Captura.

Fabia je dva puta osvojila titulu automobila godine u Češkoj, prvo u prvoj generaciji u karavanskoj verziji (2001), a zatim u trećoj generaciji (2015). Takođe je slavila uspeh u motosportu, osvajajući kategoriju WRC 2 četiri puta zaredom počevši od 2016. i ponovo 2021. i 2022. godine.

AutoRepublika

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mile

Prešao sam 90000 km sa Fabiom MK1 1.4 sa 100 konja i bio zadovoljan kvalitetom, samo je falila šesta brzina za autoput.

MRN

Prva generacija mi je bila najlepša.

s mile

Mnogi kažu da je bila prossta, ali kvalitetno urađena.

Nebojsa

Prosta? 4-5 vrsta sedista, tapacira, gumena tabla, 2 hladjene pregrade, climatic, navigacija i xenon opcija, tri karoserije, motori od 55 do 130 ks, jedno 10 boja… pa to sada nema u 99% modela b segmenta. Verovatno Skodin najbolji auto.

Niko

Imao sam verziju sa benzinskim 1.4 motorom od 100 ps i to je bio najgori auto koji sam ikad imao. Spisak kvarova na njoj je za rubriku verovali ili ne. Pocelo je sa egr-om, zatim map senzor, podizaci prozora, brava gepeka, elektromotor digitalne klime, imobilajzer, kociona klesta, vozacka brava i po nesto sto sam zaboravio… Kad pomislite da ste sve resili krece neravnomeran rad i neka elektricna klapna gasa a onda nastavljaju da se kvare podizaci koji su vec menjani i tako u krug. Naravno na tabli je uvek svetlela cuvena greska motora a svaki majstor je gasio kako je… Pročitaj više »

s mile

moje iskustvo je suprotno
fabia iz 2004g, 1.2 HTP na PLIN , 140 000km, 7 godina. pošteno oba mehanizma za prozore su otišla, 2x50eur. Ostalo max pouzdano, i dugotrajno, čak i taj mali nikakav trocilindraš. Spone, bombine na oko 100 000km, a one su 100eur 3 kom. Rado bih ga ponovo posedovao.