1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Citroen SM je ponovo rođen kao kupe visoke tehnologije SM Tribute od premijum brenda DS
Citroen SM je ponovo rođen kao kupe visoke tehnologije SM Tribute od premijum brenda DS
5

Citroen SM je ponovo rođen kao kupe visoke tehnologije SM Tribute od premijum brenda DS

5.11K
5
Podelite sa prijateljima:

Prošle nedelje, Renault je predstavio restomod zasnovan na kupeu R17 iz sedamdesetih, a sada je marka DS, u vlasništvu Stellantisa, pokazala da i ona ima konja za trku, ali SM Tribute nije restomod, već koncept baziran na Citroenu SM, koji se proizvodio od 1970. do 1975. godine.

Citroen SM se smatra jednim od najelegantnijih i najsavremenijih automobila sedamdesetih, dizajn njegove karoserije sa troja vrata razvio je Francuz Robert Opron, SM pokazuje genetsku vezu sa legendarnim Citroenom DS. Ispod dugačke haube ugrađeni su Maseratijevi benzinski V6 motori snage 170-180 KS, u zavisnosti od godine proizvodnje (Maserati je tih godina pripadao Citroenu).

Šest farova pod zajedničkim providnim poklopcem imaju rotirajuće sekcije. Prilično prostran enterijer je završen skupim materijalima. Hidropneumatsko vešanje obezbeđuje izuzetnu glatkoću vožnje.

Tjeri Metroz, aktuelni direktor dizajna DS Automobilesa, prilično je pedantno reprodukovao proporcije Citroena SM u konceptu SM Tribute, ali da bi automobil izgledao moderno, učinio je karoseriju primetno širom i smanjio klirens, a umesto malih felni od 15 inča po savremenim standardima, ugradio je luksuzne od 22 inča.

Ukupna dužina koncepta je 4,94 m, širina – 1,98 m, visina – 1,34 m. Providni poklopac koji pokriva farove je sačuvan i pretvoren u 3D skulpturu prožetu LED diodama. Zadnji točkovi su delimično prekriveni panelima karoserije, kao kod istorijskog pretka, ali sada postoje izrezi i na vrhu i na dnu – oni su, možda, najupečatljivije karakteristike koncepta.

Unutrašnjost SM-a Tributea reprodukuje stil sedamdesetih, ali uz korišćenje modernih tehnologija: analogni instrumenti su zamenjeni projekcijom boje na instrument tabli iza pravougaonog multifunkcionalnog volana.

Vertikalni multimedijalni ekran je napravljen u obliku zakrivljenog prozirnog panela koji lebdi iznad centralnog tunela, u njegovom donjem delu se nalazi podloška za izbor režima pogona i dugme parkirne kočnice. Kožna presvlaka panela vrata je perforirana laserom, kroz nastale rupe struji atmosfersko osvetljenje.

U saopštenju za štampu se ne kaže ni reč o pogonskom sistemu, jer je za sada SM Tribute samo dizajnerski model kreiran za francusku izložbu Chantilli Arts et Elegance i praktično nema šanse da postane serijski model.

Brend DS, koji se odvojio od Citroena pre deset godina, nije uspešan ni na jednom tržištu: u Kini je potpuno propao, a prodaja u Evropi trenutno opada.

U teoriji, da je Stellantis imao želju da lansira serijski SM Tribute, to bi moglo biti povezano sa novim Dodgeom Chargerom, odnosno da dobije platformu STLA Large, na kojoj se mogu praviti i „ugljovodonični“ i potpuno električni modeli. Nažalost, Stellantis nije u poziciji da troši novac na modele brenda malo poznatog van Evrope.

AutoRepublika

(5114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Poslednja slika u tekstu govori sve: stil, elegancija i otmenost starog SMa je stratosfera za ovu novu karikaturu. Velika vecina misli da je Citroen pre svega cudan auto! On je zapravo elegantan i plemenit, pocevsi od proporcija i aerodinamicnosti do poslednjeg detalja. Ni DS ni SM nece jos dugo imati pravog naslednika, taj tek treba da se rodi. Mozda ce vestacka inteligencija u medjuvremenu pokazati dovoljno inteligencije da kreira dizajn dostojan slavnog pretka?

s mile

Front mi se sviđa, profil ne, onaj otvor iznad zadnjeg točka…šta li su mislili ovi dizajneri. U principu, veoma loš naslednik, iako ima dobru genetiku.

Matija

Moj komentar preveo sam na nemacki i poslao jednom sajtu na istu temu.

Laslo Nadj Perge

ekstra izgleda

MRN

Ni bleda senka.