1. Home
  2. Vesti
  3. Kupe-krosover Alpine A390 se sprema za premijeru
Kupe-krosover Alpine A390 se sprema za premijeru
0

Kupe-krosover Alpine A390 se sprema za premijeru

70
0
Podelite sa prijateljima:

Početkom 2021. Grupa Renault je objavila da počinje novo poglavlje u istoriji njenog sportskog brenda. Alpine je preuzeo diviziju Renault Sport i postavio kurs za proširenje asortimana modela, a objavljeno je da će svi novi modeli Alpinea biti isključivo električni. Prvobitni plan je podrazumevao lansiranje tri nova modela iz takozvane garaže snova – hot heč, sportski krosover i sportski automobil A110 sa dva sedišta nove generacije. Hot heč, nazvan Alpine A290, debitovao je prošlog leta, krosover će se pridružiti asortimanu sledeće godine, novi A110 se očekuje 2026. godine, a biće ponuđen u dva oblika karoserije – kupe i roudster.

Početkom 2022. prvi krosover Alpine dobio je ime GT X-Over, ali su se zaposleni zaduženi za marketing Renault Grupe predomislili i uveli jedinstveni sistem označavanja za nove Alpineove modele, zbog čega je kompaktni krosover dobio indeks A390. Broj 3 u njemu označava klasu (u ovom slučaju nižu srednju – C), broj 90 označava da je ovo univerzalni model za svakodnevnu upotrebu (čistokrvni sportski automobili Alpinea na ovom mestu imaju broj 10).

Kasnije, 2022. godine, rukovodstvo Renault Grupe odlučilo je da u ponudu Alpinea doda još dva krosovera – srednju klasu (očekuje se 2027) i višu srednju (očekuje se 2028), tada se pretpostavljalo da će sa ovim novim proizvodima Alpine osvojiti nova tržišta, pre svega Severnu Ameriku i Kinu. Prošle godine se saznalo o sedmom novom Alpineu – kupeu A310 sa formulom sedišta 2 + 2, koji će ući na tržište tek 2030. godine.

Generalno, bio je to dobar plan. Bio je, jer globalno usporavanje potražnje za električnim automobilima koje je počelo prošle godine dovodi u sumnju njegovu izvodljivost. Čak i Porsche sada ima problema sa prodajom električnih automobila, a brend Alpine, koji je malo poznat van Evrope, dvostruko teže će da se probije na nova tržišta samo sa električnim automobilima. Renaultovo iskustvo u tom pogledu ne uliva optimizam: prodaja električnog hečbeka Meganea E-Techa Electric, koji je trebalo da bude hit, opada: u prvoj polovini ove godine, prema podacima same kompanije, prodato je 20.970 jedinica (-8,9% u odnosu na isti period prošle godine). Renault, međutim, ima dovoljan broj ugljovodoničnih modela u svom asortimanu, ali budućnost Alpinea bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem deluje veoma nejasno.

Možda ćemo uskoro saznati o prilagođavanju planova grupe Renault u vezi sa Alpineom, ali za sada se sprovodi gore opisani program: prvi krosover će se pojaviti pred javnosti u oktobru kao koncept/prototip sa indeksom A390_β, ali sledeće godine pretvoriće se u serijski Alpine A390. Alpineova pres služba pozicionira A390_β kao „sportski brzi bek“, tako da faktor oblika možda nije sasvim standardan.

A390 će se sklapati u istorijskoj fabrici Alpinea u Djepu u Francuskoj. Još nema zvaničnih informacija o tehnologiji, ali je najverovatnije Alpine A390 izrađen na zajedničkoj korporativnoj platformi AmpR Medium (preimenovanoj u CMF-EV). Inače, novi Renault Scenic je takođe napravljen na ovoj platformi, ali se nudi samo sa jednim elektromotorom i pogonom na prednje točkove, dok će Alpine A390 verovatno imati verzije sa dva motora sa pogonom na sva četiri točka. Ostali detalji biće poznati 11. oktobra.

AutoRepublika

(70)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments