1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volvo ostaje sa proverenim pobednikom – stigao je novi XC90
Volvo ostaje sa proverenim pobednikom – stigao je novi XC90
19

Volvo ostaje sa proverenim pobednikom – stigao je novi XC90

2.73K
19
Podelite sa prijateljima:

Volvo je pre svega dve godine objavio veoma ambiciozni plan sa ciljem da eliminiše jedan od svojih najpoznatijih i najpopularnih modela. Reč je o terencu sa oznakom XC90, ali se tada činilo da su četvorotočkaši na struju budućnost, kao i da će većina onih pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva biti eliminisana do kraja ove decenije.

Šveđani su čak i predstavili električni model EX90 baš kao direktnu zamenu za XC90 pre nego što je postajalo jasno da „strujaši“ ipak gube na popularnosti.


Kao logično rešenje je stigla odluka da dva modela paralelno postoje u izložbeno-prodajnim salonima. Poslednji XC90 je predstavljen još 2015. godine, uz jedno osveženje četiri godine kasnije, pa je jasno da je vreme za naslednika. I već na prvi pogled nam deluje kao da XC90 zapravo i nije toliko nov, koliko bi Volvo želeo od javnosti da misli, već je najpre reč o još jednom osveženju.

Za tako nešto postoji opravdani razlog pošto je XC90 pronašao rekordnih 107.549 kupaca širom sveta prethodne godine (uključujući takođe rekodnih 39.920 u Sjedinjenim Američkim Državama), a kao što znamo, tim koji pobeđuje se ne menja.


I šta je onda novo za 2025. godinu? Sa dizajnerske strane možemo da uočimo novu masku hladnjakai nešto izmenjene farove dok je zadnji deo zadržao Volvoou prepoznatljivu svetlosnu grupu. Šveđani nas ubeđuju da su i branici potpuno drugačije dizajnirani, ali ne možemo reći da im verujemo na reč.

Mnogo veće promene vidimo u enterijeru, pa je 9,0-inčni monitor zamenjen onim veličine 11,2 inča po dijagonali. To i dalje nije veliko parče materijala kao ono iz električnog rođaka (gde možemo da vidimo 14,5-inčni monitor), ali za klasu u kojoj ovaj krosover nastupa je više nego zadovoljavajuće.


Predstavnici švedskog proizvođača vozila kažu da nije toliko bitna veličina monitora koliko je važno kakvu tehnologiju donosi i koliko brže funkcioniše. Cilj je olakšati vozaču vožnju i pružiti zabavu putnicima, pa iako Volvoov sistem potiče još iz 2014. godine, još uvek je jedan od vodećih u klasu.Inženjeri su posvetili mnogo pažnje udobnosti i tišini i tvrde da je njihov predstavnik najbolji među rivalima na račun toga.

Kompanija nije previše pričala o mehanici, ali ono što sigurno znamo je da dizeli više nisu deo ponude pošto je poslednji XC90 sa takvim agregatom sišao sa proizvodne trake još početkom godine. Volvo smatra da su hibridi najbolje rešenje ovih dana i to pretežno plug-in hibridi.

Dosadašnji 2,0-litarski turbobenzinac u kombinaciji sa električnim agregatom je razvijao 400 konjskih snaga i omogućavao vožnju od 70 kilometara samo na struju. Ovo će ujedno biti jedina opcija „preko bare“ kada se pojavi u izložbeno-prodajnim salonima dok će Evropa i dalje moći da bira između nekoliko hibrida sa manje snage (247 i 295 „konja“). Mehanička ponuda bi trebalo da bude ista na oba kontinenta do 2025. godine.

Takođe znamo i cenu na američkom tržištu i iznosi 59.745 dolara ili oko dve hiljade „zelembaća“ više nego godinu dana ranije. Takva suma je i dalje značajno manja u poređenju sa nemačkim rivalima, a kupac dobija terenac čija je najbolja prodajna karakteristika vrhunska bezbednost.

Možda ne izgleda moderno kao konkurencija, ali na kraju dana, moramo biti zadovoljni čak i samo time što još uvek postoji, jer nije tako izgledalo pre svega par godina…

AutoRepublika

(2730)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

šteta što bmw nema ovakav tradicionalan pristup dizajnu, posebno mislim na seriju 7 koja je užas, za koji se nadam da će se uskoro redizajnirati

Laki

👍

Hercegovac

Jednostavnost i ciste linije u spoljnom dizajnu, sa umjerenim stilom u enterijeru koji odmara je pun pogodak u danasnjem svijetu kiceraja i nametnute tabletizacije. Sve pohvale na Volvo koji pokazuje da nece da odustane od blago tradiconalnog i uvijek prihvatljivijeg i za vecinu nas ljepseg pristupa dizajniranju automobila. Zao mi je sto su se tako lako odrekli dizel agregata, tako da je sada dilema Volvo XC90 ili Land Cruiser? :))

igi

Jedino što unutra i ima samo tablete, vidim svega par tastera. Nažalost.

Hercegovac

Slažem se, nekako su nakačili ovaj srednji ekran pa djeluje kao strano tijelo. Licno ljepše mi je izgledao ekren u ranijim verzijama Volvo-a. Međutim kada vidim druge premijum proizvođače, npr. Mercedes i Audi tu je tek neukusna tabletizacija na sceni, pa mi Volvo opet izgleda prihvatljiviji u enterijeru.

Radovan

Tasteri su skupi, to je luksuz u novijoj generaciji koja sve na tockovima naziva automobilom, ali verovatno ima tzv ambijentalnu rasvetu sa nekog poznatog vasara koju su i Kinezi poceli da izbegavaju kao Kicericu, a ovima danasnjim vagenima je to skupocena dodatna oprema

Laki

👍

MRN

„Možda ne izgleda moderno kao konkurencija…“

To mu je i najveća prednost na polju dizajna. To što nije „moderan“.

Laki

Volvo ima više karaktera od većine terenaca.Samo fali „šestak“ dizel da zaokruži jednu divnu priču.

BB

Šestak više nema realne potrebe,ijedina potreba bi bila iz prestiža. Ali taj šestak zna i da napravi pometnju u unutrašnjem prostoru (Mazda CX60 je lijep auto, ali šestak pojeo prostor)

MRN

Pa, ako si „premijum“, bilo bi logično da u ponudi postoji i „šestak“.
Što se Mazde CX-60 tiče, u pravu si. Njen komfor plaća ceh sposobnosti prijema „šestaka“, pa i onda kada je pod haubom motor sa četiri cilindra. Čak je i Thomas Autogefühl ukazao na taj problem sa CX-60 u svojoj recenziji za CX-5.

Laki

Nešto klijentele je izgubljeno zbog motora i limita na 180km/h.Mazda je napravila pravu stvar sa “šestakom” koji legne na teško vozilo kao tata na mamu.

BB

Pa imao je ranije petak, ih jedan cilindar gore-dole 😜

Laki

Kamo sreće da su “petaka” renovirali.🛫

Radovan

To sto tebi fali tih par cm, izgleda da ti pomutilo mozak i ego. Definitivno si skliznuo sa nekog erotskog foruma. Takvima kao ti sve malo i stalno zafali za toliko

BB

Ote mi riječ iz usta 👌

BB

Idealan auto za vlasnika ovog portala… 👌

Popeye

Kada si mlad I bitno ti je misljenje okoline-kupi Bmw ili Audi.Kada postignes nesto u zivotu I bitan ti je status,jos uvek,kupi Mercedes A Kada te prodju te gluposti-kupi Volvo,!!!

Tamo Daleko

Kada se ovaj auto pojavio avgusta sada davne 2014. Volvo je bio je prvi evropski proizvodjac koji je nudio uspravan veliki tablet a-la Tesla i bio je prvi i jedini evropski proizvodjac koji je izbacio vecinu fizickih dugmica i komande audio sistema i klime ostavio samo na ekranu. Tako da nije on tradicionalan i umeren zato sto je Volvo-u to bila namera (i pogotovo nije to bio kada se pojavio), nego zato sto na trzistu postoji vec 10 godina. A ovaj enterijer je tada bio revolucionarniji (i kao takav kritikovan) vise nego bilo sta sto je u tom momentu prodavala… Pročitaj više »