1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao američki rođak globalnog Nissana Patrola
Debitovao američki rođak globalnog Nissana Patrola
9

Debitovao američki rođak globalnog Nissana Patrola

306
9
Podelite sa prijateljima:

Mnogi će se složiti da je saradnja sa Renaultom bila nešto najbolje i najgore što se moglo desiti Nissanu. Da, japanski proizvođal vozila se izvukao iz velike finansijske krize koja je dovodila u pitanje i samo opstajanje firme, ali je Nissanova pouzdanost, koja je nekada bila u samom rangu sa Toyotom i Hondom, definitivno srozana. Vozila ovog brenda danas završavaju na dnu lista koje ilustruju stepen zadovoljstva vlasnika i kupuju ih uglavnom oni koji nisu u stanju da dobiju kredit za četvorotočkaše drugih marki.

Ali, postoji jedan izuzetak spomenute priče, a to je model Armada. Originalno je debitovao 2004. godine na američkom tržištu kao terenska verzija pikap kamioneta Titana, da bi Nissan napravio veliku promenu pre sedam godina kada je Armada postala blizanac globalnog Nissana Patrola. Njemu nije potrebno veće predstavljanje i važi za jednog od najsposobnijih terenaca na svetu.


Ispred nas je sada potpuno nova generacija i ponovo će biti dostupna pod imenima Patrol i Armada, a prvo je predstavljena američka verzija. Oba vozila dele platformu s luksuznim Infinitijem s indeksom QX80, ali sa drugačijom namerom. Kao što je lako naslutiti, Infiniti napada one kupce kojima je stalo do prostora, udobnosti i generalno do luksuza, dok Armada želi one mušterije koji vole da siđu sa asfalta i uživaju u prirodi.

Najveća izmena koja deli novitet od prethodnika se krije ispod haube. Armadu je u prošlosti pokretao 5,6-litarski atmosferski benzinac sa 390 konjskih snaga i maksimalnih 534 Nm obrtnog momenta, dok nova generacija stiže sa modernijim 3,5-litarskim turbobenzincem sa dva cilindra manje. To je dovoljno za 425 „grla“ i maksimalnih 700 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač u izboru je devetostepeni automatik, a pogon je na sva četiri točka. Nissan tvrdi da je novi motor ne samo daleko moćniji već sa lakoćom zadovoljava sve zakone na račun izduvnih gasova i pritom troši manje benzina.


Dosta pažnje privlači proterenski paket nazvan Pro-4X. Ranije smo ga viđali na modelima kao što su Pathfinder, Frontier i Titan, ali je ovo prvi put da je dostupan i na Armadi. Reč je o znački koju Nissan koristi na terenskim konfiguracijama i u ovom slučaju pruža opremu kao što su 20-inčne felne, off-road pneumatici, modifikacije na ogibljenju, ploče ispod vozila za bolju zaštitu i još mnogo toga. Sa klirensom od 244 milimetara, Pro-4X je za oko 53 mm više odignut od zemlje od standardnog modela. Takođe nam donosi i agresivniji stil, posebno po pitanju branika koji imaju i funkcionalnu svrhu tokom prilaza terenima sa većim uglovima.

Za one koji ipak ne žele da siđu sa asfalta, Armada sada stiže i sa novim luksuznim paketom nazvanim Platinum Reserve. Može se pohvaliti sa 22-inčnim felnama, vazdušnim ogibljenjem, LED osvetlenjem, kožnim sedištima i s još mnogo toga. Spomenućemo da je 12,3-inčni monitor standardan na onim pristupačnijim verzijama dok je 14,3-inčni deo opreme u paketima nazvanim Pro-4X, Platinum i Platinum Reserve.

Spomenućemo i par detalja na račun dizajna. Nije se promenio u velikoj meri i mnogi će reći da zapravo više liči na proizvod američke automobilske industrije. Tako nešto nije slučajno, pošto Nissan cilja na tržište „preko bare“ kao ono gde će prodavati najviše Armada. U poređenju sa rivalima kao što su Chevrolet Tahoe/Suburban, Ford Expedition i Toyota Sequoia, Armada neće imati verziju sa produženim međuosovinskim rastojanjem.

Sledeći potez Nissana je da predstavi i Patrol za ostatak sveta, a cene će biti poznate na proleće.

AutoRepublika

(306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Mnogi će se složiti da je saradnja sa Renaultom bila nešto najbolje i najgore što se moglo desiti Nissanu. Da, japanski proizvođal vozila se izvukao iz velike finansijske krize koja je dovodila u pitanje i samo opstajanje firme, ali je Nissanova pouzdanost, koja je nekada bila u samom rangu sa Toyotom i Hondom, definitivno srozana.“

Uh, ako vam ovo pročita neki sadašnji ili bivši fan Renoa, neće biti dobro 😊😊😊

Mess O'Bradovich

Fan Renoa (a mozda i bivsi fan) se javlja. Nek gazi po Renou, zasluzio je. I dalje ne mogu da prezalim Talismana. Jos uvek vozim svoju Lagunu i sluzi me odlicno. U novim Renoovim automobilima ne mogu da se pronadjem uopste. Nadam se da ce me Laguna sluziti jos dugo dok Reno na napravi adekvatnog naslednika.

MRN

Na žalost, Reno će ponovo početi da pravi nešto novo po tvom ukusu onda kada i Pežo ponovo bude lansirao neki novi Pežo po mom ukusu … Znači, to će se opet desiti „jednom u nikada“ 😊

Mess O'Bradovich

Ufff da. Poslednja Pezo limuzina koja mi se svidjala je 406. Bas lep auto. Za performanse ne znam jer je nisam vozio.

Izmenjeno 14 dana pre od strane Mess O'Bradovich
S mile

Skoro se vozih u Reno Megan 2008 godiste, onaj sredisnji unutrasni retrovizor, ogledalo sve sa strane matiralo, oljustilo se. Dok je u mom Z10 iz 2007 god, kao novo. Da li je do hemije, loseg odrzavanja ili sta. Slab je Reno sa enterijerom. Motori su mu dobri.

Yankee

To peckam Renault Terminatora hehe

Matija

Kada sam video naslovnu sliku pomislio sam da se radi o Lincolnu Navigator! Ne, sa ovim autom se ne ide na teren, bez obzira na ubedjivanje da je direktni potomak Patrola!

comment image

Patrol u nekom srecnom terenskom dobu.

S mile

Uh sto volim ove kockaste, ostre linije, ravan krov, zasecen gepek. Max iskoriscenje.

A ovi novi, sa padajucim coupe krovom… Fluidnim linijama… Mekušci… 😊

Aleksandar

Meni mnogo ružno izgleda. Nikad ne bih rekao da je to Nissan. Sve mislim neki kinez, žong bao čhingxilin cao mao.