1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Vlasnik KTM-a bi zbog turobnih poslovnih rezultata mogao da ugasi marke GasGas i Husqvarna
Vlasnik KTM-a bi zbog turobnih poslovnih rezultata mogao da ugasi marke GasGas i Husqvarna
2

Vlasnik KTM-a bi zbog turobnih poslovnih rezultata mogao da ugasi marke GasGas i Husqvarna

3.81K
2
Podelite sa prijateljima:

Austrijsko-indijska grupacija Pierer Mobility, u čijem sastavu kao najzvučnije ime posluje i marka KTM, se suočava s ozbiljnim finansijskim poteškoćama, pa je rukovdstvo prinuđeno da pristupi procesu restrukturiranja, tokom kojeg bi, nažalost, motociklistički svet mogao da ostane bez imena kakva su GASGAS i Husqvarna.

KTM je čuveno ime u svetu auto-moto sporta, praktično jedan od giganata i najcenjenijih proizvođača motocikala u svetu. Međutim, čak ni prisutnost na ogromnom broju tržišta ne garantuje imunitet na krize u poslovanju, a sa jednom veoma ozbiljnom, grupacija se upravo danas i suočava.

Najveći indikator dubine krize u kojoj se nalazi Pierer Mobility je oličen kroz podatak o ogromnom poslovnom gubitku za prošlu godinu. Iskazan je u iznosu od 2,5 milijardi evra i kao takav jasno pokazuje da rukovodstvo sistema mora nešto ozbiljno da menja u poslovnoj logici i načinu poslovanja.

Shodno tome, KTM je pokrenuo proces restrukturiranja koji bi trebalo da dovede do sniženja rashoda i optimizacije poslovne aktivnosti. Nažalost, najdrastičnije mere štednje će biti primenjene u oblasti proizvodnje dvotočkaša, dok će se u isto vreme pristupiti i radikalnom rezu u pogledu ulaganja u motociklistička takmičenja. To bi moglo dovesti do eliminacije marke GasGas iz asortimana grupacije, a šuška se i o navodnom obustavljanju ponude modela s oznakama Husqvarne.

U nemoći da shvate suštinu problema, rukovodioci često za finansijke krize i neuspeh okrivljuju spoljne faktore, pa tako i ovde čitamo o visokim kamatnim stopama na američkom tržištu, kao i drastičan pad obima prodaje na evropskom tlu. Menadžeri grupe po imenu Pierer Mobility, će se potruditi da veći akcenat bace na nastup na azijskom tržištu gde su kupci izgleda privrženiji markama koje su u ponudi ovog konglomerata.

Međutim, ukus gorčine ne može da izostane, jer planovi podrazumevaju i skromnija ulaganja u motociklističke segmente koji su već tradicionalno najpopularniji u Evropi i Severnoj Americi. S druge strane, osiromašenje prisustva austrijsko-indijske grupacije u motociklističkom sportu neće pogoditi veliki broj ljudi, dok se priča o tome da bi jedino KTM mogao opstati u takmičenjima, i to isključivo zahvaljujući finansijskim injekcijama koje obezbeđuje glavni sponzor, kompanija Red Bull.

MotoRepublika

(3807)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Miloš Marjanović

Samo da ne diraju kosilice i trimere

BB

Auuu, šta će sad Severina?
https://www.youtube.com/watch?v=G6VLwO0SkBc
😀