1. Home
  2. Vesti
  3. Lexusovi automobili će se primaći nemačkim u oblasti vozne dinamike
Lexusovi automobili će se primaći nemačkim u oblasti vozne dinamike
4

Lexusovi automobili će se primaći nemačkim u oblasti vozne dinamike

314
4
Podelite sa prijateljima:

Modeli nemačkih proizvođača automobila su se dugo smatrali nezvaničnim standardom za prefinjene vozačke kvalitete u svetu konstrukcije četvorotočkaša. Ovo naročito važi kada je u pitanju filigranski precizno ponašanje vozila pri vožnji u krivinama. Naravno, Lexus to zna, ali opet nisu uspeli da svoje automobile približe nivou konkurencije germanskog porekla. Još jedan pokušaj da razotkriju tajnu upravljanja napravili su 2018. godine, i to na podsticaj šefa korporacije Toyota (a ujedno i honorarnog entuzijaste motosporta) Akija Tojode.

Japanci ne bi bili to što jesu da se nisu nasekirali zbog nemogućnosti da u nekoj oblasti paririju i nadmaše konkurenciju, pa su tako tokom proteklih godina analizirali rivalske modele iz BMW-a, Mercedes-Benza, Audija i Porschea. To je ishodovalo nedvosmislenim zaključcima o tome kako da sopstvene proizvode, po tom pitanju dovedu na nivo nemačkih.

Lexus IS

Ukratko, istraživanje je pokazalo da Lexusima nedostaje sveobuhvatna krutost karoserije i šasije. Kao rezultat mukotrpnog istraživanja i brojnih testova na putu, odlučeno je da se delovi karoserije i podokviri lokalno ojačaju. I to se odnosi, ne samo na sportske i vozačke modele, već i na masovno proizvedene automobile japanskog brenda, uključujući čak i minivan Lexus LM.

Tošinori Ito je postavljen za šefa posebno kreiranog odeljenja odgovornog za podešavanje temperamenta (Sensitivity Performance Development). Prema njegovim rečima, kompanija dugo nije razumela sve nijanse interakcije karoserije i šasije. Međutim, direktno poređenje sa nemačkim konkurentima pomoglo je da se otkrije razlika u pristupu. Japanski inženjeri su već pripremili set modifikacija, uključujući dodatna pojačanja u prednjem i zadnjem delu karoserije, kao i u centralnom tunelu.

Lexus NX

Prvi serijski automobil sa dodatnim ojačanjima u prednjem delu vozila je bio je električni krosover po imenu Lexus RZ, koji je debitovao 2022. godine. Druga generacija benzinca Lexusa NX-a dobila je slično poboljšanje tokom 2023. godine, a nedavno je zadnji deo karoserije takođe ojačan.

Ostali modeli će uskoro biti podvrgnuti sličnoj nadogradnji. Ali dok je dodavanje prednjih i zadnjih ojačivača na postojeće karoserije relativno jednostavno, rekonstrukcija centralnog tunela zahteva mnogo novca. Najverovatnije, pun obim poboljšanja će biti implementiran samo na narednim generacijama modela.

Nedavna izjava Akija Tojode savršeno se uklapa u ovaj okvir poboljšanja voznih karakteristika i upravljivosti Lexusovih automobila. Dao je nalog da se stvori jedinstven vozački doživljaj za sve Lexusove četvrotočkaše. Tako se ispostavlja da će japanski ponos imati izrazito nemački akcenat.

AutoRepublika

(314)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mogu samo da izrazim cudjenje da Japancima do sada nije bilo poznato koliko krutost karoserije moze da utice na upravljivost vozila. Tacnije, broj uticajnih parametara je mnogo veci. Kako vozac dozivljava perfektnu upravljivost vozilom? Ukratko, to je precizna i konstantna zavisnost izmedju ugla okretanja upravljaca i putanje vozila. Ovako precizna reakcija vozila ne moze da se dobije samo mehanikom vec samo pomocu kompjuterskih korekcija, sto znaci da je elektricni servouredjaj na upravljacu absolutno neophodan. U upravljacki kompjuter slivaju se sve moguce informacije o fizickim parametrima koji uticu na putanju vozila a kompjuter definise njihovu kompenzaciju, tako da vozac ima utisak… Pročitaj više »

Laki

👍👍

S mile

Fakat je da Toyota sto god pozeli moze da postigne. Ali njihovi autonobili nisu tezili onome cemu npr BMW tezi, dobroj upravljivosti. To je potpuno drugacija klijentela. Ali, vremena se menjaju, i veoma lako ce Toyota & Lexus dostici npr BMW sa nekim modelima. Ipak je Toyota za one kojima „dosadna“ voznja je zapravo najbolja voznja…

Dejan

Ne uceatvuju dzaba svabe u DTMu desetinama godina. Tu neato napravis pa isprobas. Pa vidis sta ne valja, pa popravis. Pa opet, pa opet… I dodjes do savrsenatva upravljanja.
A onda deo tog iskustva prebacis u aerijaku proizvodnju…
Nije to samo simulirao sam, jer simulacija podrazumeva idealno okruzenje – materijal, delovi, uslovi…