1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai N Vision 74 dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju
Hyundai N Vision 74 dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju
5

Hyundai N Vision 74 dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju

256
5
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate onog perioda u automobilskoj industriji kada je retro stil bio izuzetno popularan. Svako se vraćao u istoriju i tražio inspiraciju u svojim legendarnim modelima. Među njima nije bio Hyundai jer, ruku na srce, Korejci su postali sila tek nedavno.

Ali pre dve godine, Hyundai je jednim konceptom s kojim se vratio u prošlost zapravo iznenadio javnost.

Njegovo ime je N Vision 74 i ako na prvi pogled izgleda poznato, za to postoji veoma jednostavan razlog. Naime, ovaj koncept je bio zasnovan na modelu Pony Coupe iz 1974. godine, koji je dizajnirao veliki Đorđeto Đuđaro, što ujedno objašnjava zašto izgleda tako privlačno. Više o njemu smo pisali u jednom od ranijih izdanja u sekciji zanimljivosti dana, a tu priču možete da pročitate ovde.

N Vision 74 je toliko privukao pažnju svojom pojavom 2022. godine, toliko da su se svi počeli pitati da li će ući u serijsku proizvodnju. I Hyundai se dosta godina nećkao, ali je konačno dao zeleno svetlo pre nekoliko dana. Vest su potvrdili sami čelnici firme tokom nedavnog razgovora s akcionarima, uz obećanje da će Hyundai predstaviti čak 21 novo vozilo do 2030. godine. Među njima je i N Vision 74 i očekuje se da će biti gotovo identičan konceptu sa priloženih fotografija.

Ovaj automobil je hibrid, ali pomalo neuobičajene konstrukcije. Naime, pod haubom nećete pronaći benzinski motor s unutrašnjim sagorevanjem benzina, ali je zato sa baterijom ukombinovan elektrohemijski generator, odnosno oslanja se na upotrebu vodoničnih gorivnih ćelija, i to najprogresivnijih u istoriji ovog azijskog proizvođača.

Ukupno razvija 671 konjsku snagu i čak 900 Nm obrtnog momenta. Ovakva postvka dodatno omogućava i precizniju raspodelu obrntog momenta uz unapređeno ponašanje prilikom divljanja po krivinama. Kada su puni i cilindri vodonikom i baterije gotovom strujom, onda koncept može da prevali više od 600 kilometara, navodi Hyundai.


Korejski sajt ET News je prošle godine preneo vest da će serijski model razvijati 800 konjskih snaga, a da će proizvodnja biti ograničena na samo 100 jedinica. Od spomenute cifre, 70 primeraka će biti napravljeno za uličnu upotrebu, a ostatak za profesionalno auto-moto trkanje.
Prvi primerci bi trebalo da počnu pristizati u izložbeno-prodajne salone 2026. godine.

AutoRepublika

(256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Gandra

Alal vera, mislio sam da će ostati na konceptu i to je to…kad ono međutim. Praviti ovakva kola u malim serijama danas je veliki podvig i rizik, mada se ne sekiram za Hyundai finansijski uopšte;)

Matija

Ovaj na slici dole bio je uzor za novu dizajn studiju – Pony Coupe, 1974 godina. Ovo je tipican dizajnerski eksperiment iz 70-tih godina, kada je italijanske dizajnere zahvatila manija ostrih ivica i ravnih povrsina! Po svaku cenu tadasnji dizajneri su zeleli da pobegnu od tradicionalnih zaobljenja u dizajnu automobila. I, evo, ovo je rezultat – auto je 100% ostar da ne moze biti ostriji! Deluje hladno, sinteticki, neprirodno! Za razliku od jednog ormana ili kauca, auto je objekat koji se krece kroz vazduh i njegova spoljna povrsina treba da prati strujanje vazduha. Vazduh sigurno ne struji na ovako uglat… Pročitaj više »

Izmenjeno 15 dana pre od strane Matija
Yankee

Pise u prici koliko kupaca – ukupno 100 automobila ce biti napravljeno, od cega ce 70 biti za ulicu, ostatak za trkanje.

Matija

Hvala! Opet sam na brzinu preleteo preko teksta!

S mile

Koncept mi je fantastican. I bilo mi je veoma zao kada su izjavili da nece biti proizvodnje. Drago mi je sto su se predomislili.. Zapravo su uvideli koliko dobro dizajniran proizvod su napravili.