1. Home
  2. Vesti
  3. Švedska Scania dobila najveću porudžbinu za električne kamione
Švedska Scania dobila najveću porudžbinu za električne kamione
17

Švedska Scania dobila najveću porudžbinu za električne kamione

515
17
Podelite sa prijateljima:

Švedski proizvođač kamiona, Scania, objavio je da je dobio veliku porudžbu za električne kamione. Izvršni direktor Johan Ulin je definiše kao najveću do sada.

– Oni pokazuju da pravimo pravu investiciju, ulaganjem u sopstvenu fabriku baterija u Švedskoj, u sopstvenu laboratoriju baterija, sa „zelenim“ baterijama i dobrim performansama i sa našom ponudom na lestvici, kaže Johan Ulin.

Iza porudžbine stoji Falkenklev Logistik, koji naručuje 50 električnih kamiona sa rokom isporuke do jeseni 2025. Električni kamioni će se koristiti za gradski i regionalni transport.

U prošlosti je Scania isporučila pet električnih kamiona logističkoj kompaniji, koja takođe stoji iza fabrike za punjenje Rifil u Malmeu.

– A sada još 50 električnih kamiona. Sjajno je što smo stekli ovo poverenje i još više produbili partnerstvo zajedno sa Viktorom Falkenklevom i Falkenklev Logistikom, kaže Hakan Roupe, prodavac kamiona, region Scania South.

Električni kamioni će zameniti vozila na fosilni pogon koja kompanija ima u svojim pogonima u Malmeu i Helsingborgu. Isporuke će se odvijati između Crnog petka i rasprodaje sredinom 2025. godine, tako da će od prvog dana biti zauzeto jer će se automobili voziti u ime DHL-a.

Nedavno je i Volvo Trucks proslavio ogromnu narudžbu električnih kamiona.

AutoRepublika

(515)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Ja kao otac Kamiondzije grohoto se smijem ovoj budalaštini…sa starim sam pričao i to sve kako guraju, kaže da kad ide za Nemacku ne može parking mesto nači kad pravi odmor od vožnje a kamoli da bi filao Kamion na svom parking mestu…i da sa ovih što se može preči 400km ne bi mogao za kruh zaradit…jer on predže do 4000km sa jednim rezervarom i da ne govorim da bude kamion lakši kad se trosi gorivo a kod ovih vučeš stalno tone baterije…eto dosta sam se razpisao, agendaši sjašite
Pozz

Matija

Bravo prijatelju! Ti si shvatio ono sto cela evropska politicka i strucna elita ne moze da shvati! Da su politicari tehnicki glupi to jos mogu da razumem ali sta je sa proizvodjacima vozila? Oni bi morali da shvate realnost situacije a ne da lansiranjem e-vozila samo podgrevaju glupost do kljucanja!

Zex

Druže ..mKad su politicari radili za dobro ljudi… nikad!!! A proizvodjaci samo profit gledaju pa sta god da prodaju heh

Izmenjeno 18 dana pre od strane Zex
Laki

👍

BB

Ovdje piše kamioni za gradsku i prigradsku vožnju. Nije svaki kamion šleper 😉
Imao sam i ja dva prikoličara i jedan šleper i još jedan mali od 7 tona… Riješih se svega…

Zex

Ako pratiš njihovo prave i šlepera a ove male je tek početak ludila.

Matija

Na slici je sleper od 40 tona. Taj sigurno nije za grad i okolinu. Do 7,5 tona, to jos mogu da prihvatim.

BB

Jao izvinjavam se… Nisam obratio pažnju na sliku, ja čitao tekst: „Iza porudžbine stoji Falkenklev Logistik, koji naručuje 50 električnih kamiona sa rokom isporuke do jeseni 2025. Električni kamioni će se koristiti za gradski i regionalni transport.“
😉

Matija

Moze. Trebalo bi izabrati odgovarajucu.

S mile

„Na velikim evropskim tržištima električne flote su skuplje za održavanje/korišćenje od benzinaca i dizelaša“

Danasnji naslov. Sumnjam da ono sto vazi međ automobilima, ne vazi međ kamionima. Tako da je i ova vest jedna od onih koje promovisu… Nesto sto nije bas izvesno… Prakticno

Izmenjeno 18 dana pre od strane S mile
BB

Održavanje zavisi od primjenjene tehnologije i od cijene koju nabiju za tu tehnologiju.
Realno je nemoguće da su troškovi lanca pružaoca usluga veći na struju od naftaša, ali nije nemoguće da se novo prodaje „rog za svijeću“

Glavni problem je pohlepa i zbog nje će sve propasti (ne samo elektro pogon) 😉

Matija

Nekoliko dodatnih informacija o e-kamionima: 1. Koliko je velika kamionska baterija? Da bi e-kamion imao iole upotrebljiv akcioni radijus potrebna mu je baterija od oko 500 kWh. Sa tom baterijom, uz vrlo obazrivu voznju, e-kamion moze da predje 350-400 km. Tezina takve baterije je oko 3,5 tona. 2. Kolika je potrebna snaga punjaca za vreme punjenja od oko jednog sata? Potrebna snaga je minimum 1 MW, tj. 1.000 KW. Takvih punjaca jos nema na trzistu. 3. Kako izgleda hipoteticna racunica o potrebnoj kolicini energije samo za pogon e-kamiona? – Prema Guglu, u EU aktuelno ima 35,6 miliona kamiona. – Samo… Pročitaj više »

Izmenjeno 17 dana pre od strane Matija
BB

Pa nisu dobili narudžbu za 35.6 miliona kamiona, već za pedesetak 😉

Zex

Evo ga zelenaš 😄 pa cilj je 35 milijona da bude na struju?! To sto je početak fašizma ti je uteha ili kako?? A najviše se raduju tome deca Konga sto če kopati Kobalt i ostalu rudu !!
Koje licemerje !!

BB

Kome je cilj? EU?

Pa taj dio svijeta nije značajan više nikome. Pa velike firme zaobilaze to kao beznačajno tržište… Gdje je Kina, Indija, Rusija, Afrika, itd?

Električni kamion? Da, ali kao gradski kamion neka dostava ili smećar. Ovo su neke eksperimentalne varijante. I da bude u njemu LFP baterija (ne pali se ko budala na kladionicu, dosta izdržljivija, mislim da ne ide bi kobalt u nju). A sve drugo gdje se misli zamijeniti kamion dizel:električni=1:1, to nema pojma da će biti, prirodno ne ide…

Zex

Dobro necu se tu raspravljati to može da traje dugo i nema smisla, ko konta za šta se ide itd..skontao je, ko nije neče nikad…duboka je tema ali si upravu za to, da se zapad gasi sistematično i kraj tog ciklusa… Poz

Izmenjeno 17 dana pre od strane Zex