1. Home
  2. Vesti
  3. Infiniti je eliminisao poslednji putnički automobil iz ponude
Infiniti je eliminisao poslednji putnički automobil iz ponude
9

Infiniti je eliminisao poslednji putnički automobil iz ponude

833
9
Podelite sa prijateljima:

Američko automobilsko tržište je prošlo kroz velike promene tokom poslednje decenije. Konkretno, videli smo firme kako iz ponude eliminišu putničke automobile i fokusiraju se na popularne i značajno profitabilnije krosovere, terence i pikap kamionete. To se posebno odnosi na ove proizvođače koji se usredsređuju na modele za šire narodne mase, dok u kategoriji premijum vozila, još uvek možete da dobijete „normalne“ automobile od strane BMW-a, Mercedesa, Audija, Lexusa, Acure, Cadillaca i drugih.

Izuzetak od takvog „pravila“ predstavlja Infiniti i Nissanova divizija za proizvodnju luksuznih automobila će se, kao jedina bez putničkog automobila u 2025. godini, pridružiti Lincolnu i Volvou.


Razlog za tako nešto leži u gašenju modela Q50. Originalno je debitovao još 2014. godine kao zamena za proslavljeni model G i uspeo je da preživi čak deset godina u jednoj generaciji. Pretrpeo je brojna osveženja i razne specijalne konfiguracije tokom navedenog perioda, od čega je najviše pažnje privukao takozvani Red Sport sa 3,0-litarskim turbobenzincem sa 406 konjskih snaga. Mogao je da ubrza od nule do 100 km/h za 4,5 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Za one kojima je to bilo previše, u ponudi su bili i hibrid kao i „standardan“ model, a najveći žal svakako leži u činjenici da koncept pod imenom Eau Rouge nije ušao u serijsku proizvodnju. Predstavljen je 2014. godine na Salonu automobil u Detroitu i pružao je 3,8-litarski turbobenzinac sa 560 „grla“ iz Nissana GT-R-a. Iako je Infiniti obećavao i serijsku proizvodnju sa ciljem da napadne modeli iz BMW-ove linije M i Mercedesove palete AMG, do toga ipak nikada nije došlo.

Q50 je imao relativno dobar početak u Sjedinjenim Američkim Državama i isporučeno je rekordnih 44.007 primeraka 2016. godine. Međutim, prodaja je od tada postepeno padala, a protekle godine je prodato tek 6.201 vozilo. To je bio dovoljan razlog japanskom brendu da se reši ove limuzine i u budućnosti se orijentiše samo na krosovere i terence.


Ni samom Infinitiju ne cvetaju ruže. Prošlogodišnja isporuka od 64.699 vozila je zapravo bila za 38,8% viša u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, ali je i dalje daleko od rekordne 2012. godine kada je prodato čak 235.788 jedinica.

Kompanija će ući u 2025. godinu sa krosoverima QX50/QX55 i QX60 kao terencem QX80, a da li će to biti dovoljno, e to će pokazati samo vreme.

AutoRepublika

(833)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Baš šteta.
Ovaj sedan izgleda prelepo.

s mile

Prelepa boja, odlična linja, enterijer dobar. Žao mi što se gase limuzine, ostaju samo SUVovi…

Milan

Ako ti je žao, naruči za sledećih 5 godina po 40 000 komada godišnje i oni će nastaviti da ih proizvode.

MRN

Ekonomski, to i jeste baš tako.

Milan

Ako ti je žao, naruči po 40 000 komada u sledećih 5 godina i nastaviće da ih proizvode.

Hercegovac

Infiniti Q50 se kod nas mogao kupiti u dizel varijnati sa 2.2 agregatom koji je zajedno sa automatskim mjenjacem dolazio iz Mercedesa. Dakle, odrzavanj je bilo kao kod Mercedesa, a vozili ste luksuznog japanca koji je kosta manje od evropske konkurencije. Pri tome, auto izgleda jako dobro, sa komforom i dimenzijama koje su skladne i upotrebljive i u gradskoj voznji. Steta sto nije naisao na bolje razumijevanje kupaca.

igi

Ubijala ga je registracija, da je bar bio 2.0 motor…

Yankee

Imao je, Mercedesov 2,0-litarski turbobenzinac.

Tamo Daleko

Da, jer bi se inace prodavao na Balkanu kao alva, ne bi Infiniti mogao da isporuci toliku potraznju. 🙂