1. Home
  2. Life
  3. Hyperion je novi motor indijske Tate
Hyperion je novi motor indijske Tate

Hyperion je novi motor indijske Tate

559
0
Podelite sa prijateljima:

Indijski brend Tata je pre izvesnog vremena označio istorijsku prekretnicu razvojem komprimovanog vazduha kao goriva (nešto što Amerika nikada nije razmatrala, ali Evropska Unija jeste). Sada su predstavili „novo“ gorivo za svoj novi motor Hyperion. Mnogi stručnjaci su i dalje skeptični, dok drugi govore o „koraku unazad“.

Tata Motors je zvanično lansirao svoj novi proboj u auto tehnologiji, poznat kao motor Hyperion. Ovaj benzinski motor sledeće generacije TG Di je povezan sa lansiranjem modela Tata CURVV  i smatra se probojem u evoluciji pogonskog sklopa kompanije.

Hyperion je 1,2-litarski, trocilindrični turbo motor koji dokazuje ozbiljnost Tate u razvoju progresivne tehnologije pogona. Prilično je efikasan, sa 125 KS pri 5.000 o/min i zdravim obrtnim momentom od 225 Nm dostupnim od 1.700 do 3.500 o/min.

Nova verzija dolazi opremljena 1,2-litarskim turbo-benzinskim motorom koji je nadograđen sa 5 KS i 55 Nm obrtnog momenta. Povećanje izlazne snage je posebno važno za CURVV jer će ovaj kupe-SUV verovatno biti duži i samim tim teži od ostalih modela Tate.

Tata Motors je ugradio nekoliko najsavremenijih tehnologija u Hyperion da bi optimizovao njegove performanse, efikasnost i prefinjenost:

  • Varijabilno vreme ventila (VVT): Na taj način ova tehnologija obezbeđuje optimalno i precizno upravljanje radom ventila koje poboljšava proizvodnju snage dok istovremeno povećava ekonomičnost potrošnje goriva u svim opsezima obrtaja;
  • Varijabilna uljna pumpa: Ova funkcija omogućava kontrolu pritiska ulja u zavisnosti od specifičnih zahteva motora kako bi se poboljšalo zaustavljanje parazitskih gubitaka, čime se povećava efikasnost;
  • Integrisana izduvna grana: Izduvna grana je integrisana sa glavom cilindra, što dovodi do bržeg isključivanja katalizatora i bolje termičke regulacije;
  • Turbopunjač promenljive geometrije sa vodenim hlađenjem: obuhvata vrhunski brend turbo punjača koji povećava obrtni moment i reakciju gasa na niskom nivou, čineći kretanje bržim i glatkijim.

Počnimo sa nastankom motora Hyperiona kada ga je Tata Motors prvi put predstavio na Auto Expou 2023 kao novu generaciju benzinskih motora sa turbopunjačem. Međutim, tek nedavno je kompanija identifikovala ime motora i njegovu ugradnju u CURVV.

Pošto je Tata Motors odlučio da dizajnira i izradi Hyperion u sopstvenoj kući, kompanija ostaje posvećena tehnološkoj autonomiji i ima aspiracije da parira svojim globalnim rivalima u automobilskoj industriji. Razvoj ovog motora će se verovatno nastaviti sa značajnim istraživanjem, eksperimentisanjem ili modifikacijama kako bi se postigle odlične performanse.

Kao što smo videli, očekuje se da će Hyperion debitovati u CURVV-u, međutim kompanija je predložila da se može primeniti i na druge modele. Očekivalo se da bi se ovaj motor mogao koristiti u drugim kompaktnim Tatinim vozilima u budućnosti, zamenjujući ili prateći trenutno korišćeni 1,2-litarski turbo-benzinac u modelima kao što je Nexon.

Gorepomenuti novi model je zvanično lansiran ovog avgusta, a očekivana cena će se verovatno kretati između 12.830 i 21.387 evra. Ova strategija cena postavlja CURVV u konkurentnu tržišnu nišu u segmentu krosovera srednje veličine, a Hyperion je sredstvo za sticanje konkurentske prednosti.

Novi Hyperion bi mogao biti spas motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ali pitanje je…

AutoRepublika

(559)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments