1. Home
  2. Vesti
  3. Novi zakon EU predviđa više punjača u prodavnicama i crkvama
Novi zakon EU predviđa više punjača u prodavnicama i crkvama
5

Novi zakon EU predviđa više punjača u prodavnicama i crkvama

86
5
Podelite sa prijateljima:

U Švedskoj se poslednjih nedelja priča o iznenađenim trgovcima i parohijskim sveštenicima koji moraju da instaliraju punjače za EV u svojim preduzećima i crkvama. Ovo je rezultat zahteva EU koji stupa na snagu na prelazu godine.

Uslov se primenjuje retroaktivno i za preduzeća sa najmanje 20 parking mesta. Nova „kutija“ za punjenje mora da bude postavljena 1. januara 2025. što je mnoge iznenadilo, prenosi TV4:

– Za ovo sam slučajno saznao pre nekoliko dana i sada mi je ostalo samo nekoliko meseci. Pod svim je kritikama, kaže za TV4 jedan trgovac.

Međutim, iz Stambene uprave odbacuju kritike i smatraju da je to nešto što je odavno poznato:

– Svako ko ima posao u zgradi ima odgovornost da sazna koja pravila i zakoni važe. Direktiva EU je došla 2020. godine, tako da su imali mnogo godina da to sprovedu, kaže za TV kanal Anders Johanson iz Uprave za stambena pitanja.

U slučaju novogradnje i u nekim slučajevima konverzije potrebno je samo deset parking mesta da bi se primenili uslovi za najmanje jedan punjač.

Prema izveštaju kompanije Sweco objavljenom 2010. godine, tada je procenjeno da će 33.000 do 50.000 zgrada sa ukupno 3,3 do 4,3 miliona parking mesta biti pogođeno retroaktivnim zahtevom da se na parkingu svake zgrade instalira najmanje jedan punjač.

Novi zahtev EU povećaće dostupnost javnih punjača u javnim sredinama, nešto što, na primer, olakšava onima koji ne mogu da dopunjuju bateriju kod kuće. S druge strane, kritike su usmerene na činjenicu da se retroaktivni uslov ne odnosi na stanodavce stambenih objekata.

Međutim, zahtev za punjačima može uticati na stambene zgrade u vezi sa novom izgradnjom ili obimnim renoviranjem, piše Sweco u svom izveštaju.

AutoRepublika

(86)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„U slučaju novogradnje i u nekim slučajevima konverzije potrebno je samo deset parking mesta da bi se primenili uslovi za najmanje jedan punjač … S druge strane, kritike su usmerene na činjenicu da se retroaktivni uslov ne odnosi na stanodavce stambenih objekata.“

Te crkve iz naslova, sve su novogradnja ?

😊

Rikošet

Moj ti pope sad ćeš „bacati“ vodicu na struju 🙂

Milan

Zašto nema obaveza da se na tim mestima obezbedi i benzinska pumpa, to su navodno demokratska društva, pa bi svi trebalo da imaju ista prava, takođe i parking za lgbt, transseksualce i sve pripadnike ostalih vrsta nastranosti.

Matija

Citajuci naslov pomislih da inicijativa za punjace u crkvenoj porti potice od same crkve – kao mera da se kod stanovnistva probudi vece interesovanje za religiju i crkvu! Katolicka crkva godisnje gubi stotine hiljada vernika u EU, svestenstvo vidi ovaj proces kao alarmantan! 🙂

Realno gledano, inicijativa za postavljanje punjaca na svim mogucim mestima u naseljima, samo ukazuje na slabosti e-pogona. Stanice za punjenje treba da budu organizovane kao i stanice za fosilna goriva – prostor izvan saobracajnica, sa svim merama bezbednosti za slucaj pozara i pod nadzorom personala da bi se sprecilo da vlasnici „zaborave“ auto na punjacu.

Awents

Samo crkve? Ostale vrste bogomolja?