1. Home
  2. Zelene strane
  3. Strategija vodonika nemačke savezne vlade
Strategija vodonika nemačke savezne vlade
31

Strategija vodonika nemačke savezne vlade

319
31
Podelite sa prijateljima:

Uvoz u velikom stilu i izgradnja glavne vodonične mreže

Potreba za vodonikom će se enormno povećati u narednih nekoliko godina. Izgradnja jezgrene mreže je već počela. Nemačka će i dalje morati da uvozi veliki deo iz inostranstva.

Glavna mreža za vodonik je vec u izgradnji, na naslovnoj fotografiji je EnBW-ovo gradilište u Baden-Virtembergu. EnBW je veliki distributer električne energije i gasa u Nemačkoj.

Vodonik

Reč se godinama koristi u strateškim dokumentima i vladinim deklaracijama u EU, saveznim i državnim vladama. Ponekad u govorima zvuči kao svemogući lek za klimatsku i energetsku krizu, zato što se vodonik smatra glavnim faktorom za čistu industriju. Vodonik treba da omogući da Nemačka postane klimatski neutralna do 2045. godine.

Od rata u Ukrajini, vodonik je takođe viđen kao važna alternativa za okončanje energetske zavisnosti od Rusije.

Ali Nemačka mora da uvozi veliki deo potrebnog vodonika – do 70 odsto. Kako bi to trebalo da se desi navedeno je u strategiji savezne vlade za vodonik.

Šta stoji u strategiji savezne vlade za vodonik?

U strategiji se navodi da je cilj „ekološko, stabilno, bezbedno i raznovrsno“ snabdevanje dovoljnim količinama vodonika i vodoničnih derivata. Ovo bi takođe trebalo da bude „signal“ nemačkoj ekonomiji za pouzdano snabdevanje dovoljnim količinama vodonika.

U poređenju sa prvom strategijom za vodonik, koju je predstavila vlada Angele Merkel 2020. godine, mnogi brojevi u trenutnoj strategiji za vodonik su revidirani naviše. Ovo se tiče potražnje, na primer: Nemačkoj će biti potrebno 95 do 130 TWh vodonika 2030. Očekuje se da će potražnja za vodonikom porasti na oko 360 do 500 TWh do 2045. godine – kao i 200 TWh za derivate vodonika. Posebna potreba postoji u industriji čelika, osnovnih materijala i petrohemije, mobilnosti i logistike, kao i u elektranama.

Savezna i državna vlada žele da ulože ukupno 4,6 milijardi evra u 23 projekta – na primer za proizvodnju zelenog vodonika, kao i za skladištenje i transport.

Očekuje se da će kapacitet proizvodnje zelenog vodonika u Nemačkoj porasti sa pet na deset GWh do 2030. godine.

Savezna vlada se takođe oslanja na uvoz i takozvani plavi vodonik, koji se prvenstveno proizvodi korišćenjem prirodnog gasa. Tokom proizvodnje plavog vodonika oslobađa se CO2, koji se skladišti ili reciklira na klimatski bezbedan način (ne može sva količina da se uskladišti, uvek ima viška koji ode u atmosferu). Zahvatanjem nastalog CO2, ugljenični otisak ovog procesa bi trebalo da se poboljša. Ali plavi vodonik „nije trajan i ekoloski izvor energije za put ka snabdevanju energijom neutralnim gasovima staklene bašte“, piše savezna agencija za životnu sredinu.

Kako vodonik treba da pomogne u energetskoj tranziciji?

Vodonik je namenjen da zameni fosilna goriva u velikim razmerama. Vodonik se smatra jednim od najvažnijih faktora na putu ka ekonomskom sistemu bez fosilnih goriva. Nemačka bi trebalo da bude klimatski neutralna do 2045. i mora da promeni svoje snabdevanje energijom da bi to postigla. Vodonik bi trebalo da se koristi za dekarbonizaciju područja koja se ne mogu električno razviti u industrijskom sektoru, sektoru transporta i, donekle, energetskom sektoru.

Posle Thissen Kruppa u Esenu, Salzgitter AG je druga po veličini čeličana u Nemačkoj. Trenutno, jedan procenat nemačke emisije ugljen-dioksida dolazi samo iz Salzgitera. Od 2026. godine kompanija želi da proizvodi zeleni čelik na bazi električne energije i vodonika na lokaciji Salzgitter, koja ima 10.000 radnih mesta. Ali već sada je jasno da vodonik koji sami proizvode neće biti dovoljan. Sa planiranom novom fabrikom, Salzgitter će proizvoditi oko 9.000 tona vodonika godišnje. Međutim, za proizvodnju zelenog čelika u završnoj fazi proširenja biće potrebno 300.000 tona vodonika.

Odakle treba da dođe vodonik?

U Nemačkoj će se graditi brojna postrojenja za elektrolizu, koja će prvenstveno proizvoditi zeleni vodonik. Prema rečima saveznog ministra ekonomije Roberta Habeka, oko trećine potrebnog vodonika biće proizvedeno u Nemačkoj.

50 do 70 odsto potreba za vodonikom trebalo bi da bude pokriveno uvozom iz inostranstva. Savezna vlada želi da obrati pažnju na socijalne i ekološke standarde u zemlji porekla. Savezna vlada se takođe oslanja na različite partnere. Ona želi da izbegne greške koje je napravila sa prirodnim gasom kada su postali zavisni od Rusije.

Zemlje sa najvecim kapacitetima za elektrolizu vode u EU, godine 2022. Kolicine su u MWh.

Vodonik će u Nemačku stizati gasovodima iz Danske i Norveške, kao i iz sunčanih država na Arabijskom poluostrvu. Iz Afrike, Kanade ili Južne Amerike opet brodom, verovatno u vidu derivata koje je mnogo lakše transportovati. Da bi se to dogodilo, potrebno je izgraditi više terminala.

Zemlje poput Namibije ili Maroka, koje i same imaju veliki potencijal za obnovljive izvore energije, takođe su moguće za uvoz. Klimi ne bi pomoglo da druge zemlje izvoze vodonik u Evropu ali da same koriste fosilna goriva.

Energetska kompanija Shell, koja je „odrasla“ uz fosilna goriva, želi da u naredne dve godine izgradi najveću evropsku fabriku zelenog vodonika u luci Roterdam. Od 2025. očekuje se isporuka do 60.000 kilograma dnevno.

Stručnjaci takođe navode Portugal, Španiju i Grčku kao moguće zemlje dobavljače. Međutim, na globalnom tržištu vodonika biće konkurenata, kaže Manfred Fišik, šef Instituta Vupertal. Nije samo Nemačka zainteresovana za vodonik.

Kritika strategije savezne vlade

Organizacija za zaštitu životne sredine Greenpeace upozorava na „prevelike ciljeve uvoza“, što preti Nemačkoj da ponovo postane zavisna od autokratskih vlada. Verena Graihen iz ekološkog udruženja BUND je stoga pozvala na fokusiranje na efikasnost i smanjenje potražnje za energijom.

Nemačka pomoć za životnu sredinu kritikuje činjenicu da se savezna vlada „na neodređeno vreme oslanja na fosilni plavi vodonik“. Ovo će omogućiti gasnoj industriji da „promoviše dodatni fosilni prirodni gas“.

A stručnjak za energetiku CDU Andreas Jung vidi mnoge deklaracije o namerama u vladinoj strategiji i umesto toga poziva na konkretnije planiranje.

Kako se vodonik transportuje?

„Velika je prednost vodonika to što se može transportovati u veoma različitim oblicima“, kaže šef Instituta Vupertal Manfred Fišik. Za kraće udaljenosti unutrašnjim plovnim putem, vozom ili kamionom, za veće udaljenosti cevovodom. Prema Fishdiku, vodonik mora biti u tečnom stanju kada se transportuje brodom. To zahteva veoma niske temperature i uzrokuje odgovarajuće gubitke u efikasnosti.

Stoga će takozvani derivati vodonika kao što su amonijak, metanol ili sintetička goriva, koji se mogu koristiti za transport brodom, verovatno igrati važnu ulogu na rutama na dugim relacijama. Planiran je gasovod od Norveške do Nemačke, koji će, prema rečima saveznog ministra ekonomije Roberta Habeka, u početku biti korišćen za transport „plavog“ vodonika. Terminali za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG), koji se trenutno grade na nemačkim obalama, kasnije će biti osposobljeni za vodonik.

Šta znači izgradnja glavne mreže?

Glavna mreža – neka vrsta autoputa za cevovode vodonika – treba da se izgradi u Nemačkoj do 2032. godine. Oko 9.700 kilometara povezaće luke, skladišta, elektrane i važne industrijske centre u svim saveznim državama. Očekuje se da će projekat koštati 19,8 milijardi evra, uz avansne uplate savezne vlade.

Mreža ne mora da bude potpuno sasvim novosagrađena: 60 ​​odsto treba da se sastoji od preuređenih gasovoda za prirodni gas. Planirano je da izgradnja počne 2024. godine, a prvi vodonik bi trebalo da poteče 2025. godine.

Glavna mreža će biti proširena dodatnim vezama i integrisana u evropski sistem. Između ostalog, trebalo bi da postoji centralna linija za zeleni vodonik preko Portugala, Španije i Francuske.

Gde i kako tačno treba koristiti vodonik?

Vodonik će se koristiti za proizvodnju električne energije u elektranama. Takođe će se koristiti u proizvodnji čelika. Tamo gde je ugalj prethodno uklanjao kiseonik iz rude gvožđa u proizvodnji sirovog gvožđa, u budućnosti će se koristiti vodonik. Namenjen je zameni jedinjenja ugljenika u hemijskim procesima.

Ali prelazak na vodonik je izuzetno složen. U energetski intenzivnim industrijama kao što su čelik, staklo ili aluminijum, kompanije prvo moraju biti povezane na vodoničnu mrežu. Takođe mora postojati veza sa skladišnim i distributivnim centrima.

Prema strategiji, vodonik bi trebalo da se koristi u transportnom sektoru za „teška komercijalna vozila“.

Upotreba vodonika igra „prilično sekundarnu ulogu“ u snabdevanju toplotom. Kada je u pitanju grejanje, postoje bolje alternative kao što su toplotne pumpe, kaže stručnjak za energetiku Folker Kvašning.

Električni automobili su takođe jeftiniji u pogledu potrošnje električne energije od proizvodnje vodonika za vozila sa sintetičkim gorivom. Kvašning takođe kritikuje da plavi vodonik ne pomaže klimi.

Do danas se u Nemačkoj godišnje troši oko 55 TWh vodonika, prvenstveno u hemijskoj industriji. Do sada se uglavnom dobijao iz metana, glavne komponente fosilnog prirodnog gasa.

Proces dobijanja ekološki čistog vodonika

  1. Destilacija morske vode vrši se pomoću Sunčeve toplote – fokusiranjem velikog broja ogledala na rezervoar sa morskom vodom, čime se voda zagreva i isparava. Vodena para uvodi se u kondenzatore gde se ponovo kondenzuje u destilisanu vodu.
  2. Vodonik se dobija elektrolizom destilisane vode. Struja za elektrolizu dobija se pomoću vetrenjača ili pomoću velikog broja fotonaponskih panela, a takođe može da se koristi i električna energija iz hidroelektrana.
  3. Ostatak nedestilisane morske vode, koja sadrži 80-90% soli, nikako ne sme da se vrati u more!!! Ovako velika koncentracija soli je ubitačna za sva morska živa bića! Umesto toga, ova prezasićena tečnost koristi se za dobijanje soli, isušivanjem u otvorenim solanama sa direktnim zračenjem Sunca. So je vazna industrijska sirovina!
  4. Proizvodnja vodonika i sintetičkih goriva planirana je u ekvatorijalnom pojasu, na morskoj obali, gde solarne energije ima u izobilju.
  5. Gotovi proizvodi, vodonik i sintetička goriva transportovaće se cevovodima i brodovima.
  6. Sagorevanje vodonika i sintetičkih goriva u modifikovanim gorivnim motorima ne zahteva nikakvu novu tehnologiju – motor ostaje kakav je i bio.
  7. Reciklaža vodonika je 100%, sagorevanjem pretvara se u vodu, ciklus se ponavlja neograničeno mnogo puta.
  8. Gorivni motori izrađuju se od gvožđa i aluminijuma. Reciklaža gorivnih motora je 100%, ciklus se ponavlja neograničeno mnogo puta. Za razliku od baterije čija reciklaža još nije rešena.
  9. Upotreba vodonika i sintetičkih goriva u saobraćaju jednaka je dosadašnjem procesu sa fosilnim gorivima: brzo punjenje i velika autonomija.

Zbog čega je vodonik ipak naišao na odbojnost kod političara i zelenih?

Razlog je kalkulacija energetske efikasnosti celog procesa dobijanja vodonika i njegove distribucije kao i energetska efikasnost njegovog sagorevanja u motoru. Energetska efikasnost celog procesa, od dobijanja vodonika pa do dobijanja pogonske sile na točku vozila, zaista je vrlo niska. Reakcija zelenih i stručnjaka koji se bave ovim problemom je uvek brzopleta sa zaključkom: „bolje je dobijenu struju sa samog početka procesa odmah upotrebiti za punjenje baterije nego investirati novu energiju i rad da bi se vodonik doveo u motor!“ Ovakva pojednostavljena „genijalnost“ zanemaruje sve moguće probleme koji opterećuju proizvodnju elektropogona:

  • ekološki problemi pri iskopavanju litijuma i njegove pripreme za dalju industrijsku obradu;
  • nestašica litijuma i svih drugih potrebnih materijala za bateriju i elektromotor;
  • problemi sa eksploatacijom EV: velika težina baterije, akcioni radijus, dugo punjenje, broj punjača, opterećenje distributivne mreže, neukrotivi požari…
  • problemi sa reciklažom baterija.

Primer opterećenja distributivne mreže:

  • Broj automobila: u ovom momentu u Evropi ima 342 miliona putničkih automobila.
  • Kapacitet baterije: kreće se u rasponu od 30 do 100 kWh. Kao prosečnu vrednost uzimam 60 kWh.
  • Ako se svaki auto puni tek svaki treći dan, potrebna dnevna količina struje biće po autu 60 : 3 = 20 kWh.
  • Ukupna dnevna količina struje za punjenje automobilskih baterija bice: (20 kWh) x (342 miliona automobila) = 6.840 miliona kWh dnevno, odnosno 6,84 milijardi kWh dnevno.
  • Aktuelno se u Evropi proizvodi dnevno 7,23 TWh, odnosno 7,23 milijardi kWh dnevno.
  • Za sve ostale civilizacijske potrebe u Evropi stoji na raspolozenju samo 7,23 – 6,84 = 0,39 milijardi kWh dnevno. Sa tom količinom energije treba da se pokriju potrebe industrije, domaćinstava i teretnog transporta koji ovde nije ušao u obračun.
  • Zaključak: za potpuno elektrifikovanu civilizaciju na današnjem nivou biće potrebno da se proizvodnja struje najmanje utrostruči!

Neodoljivo se nameće zaključak da je apsolutno svrsishodno da se energetske potrebe civilizacije podmire iz različitih izvora, upravo da bi se spečila zavisnost samo od jednog vida energije. Do sada se pokazalo da sa aktuelnom tehnologijom proizvodnje električne energije iz OIE ne može da se vrši stabilno snabdevanje. U prevodu, kao balans treba da postoje veliki termički ili hidro kapaciteti.

Broj putničkih automobila u Evropi

Ekološki vodonik iz Afrike

Pre donošenja bilo kakvih važnih odluka u vezi proizvodnje vodonika, nemačka savezna vlada poručila je kod nekoliko stručnih instituta studiju sa analizom moguće realizacije proizvodnje vodonika na teritoriji Afrike. Studija nosi naziv „H2ATLAS AFRICA“ U izradi ove studije učestvovali su predstavnici svih afričkih zemalja koje su pokazale interes da se proizvodnja vodonika organizuje na njihovom tlu. Rezultat studije je u celosti pozitivan, to jest na priobalnom području Afrike moguće je izgraditi vise nego dovoljno kapaciteta za trajnu ekološku proizvodnju vodonika. Transport vodonika zavisi od udaljenosti mesta proizvodnje do EU – vodonik proizveden na severnom delu afričkog kontinenta biće transportovan cevovodima, sa ostalih proizvodnih mesta biće transportovan brodovima. Za tu svrhu biće korišćeni brodovi kojima se danas transportuje zemni gas.

Na donjim slikama je kompjuterski prikaz jednog postrojenja planiranog za Namibiju.

Prve pozitivne reakcije privrede

Industrija je vrlo brzo prihvatila inicijativu nemačke vlade da fosilna goriva zameni vodonikom, tačnije vodonik je predlog industrije i nauke kao jedino gorivo koje može da razvije visoke temperature, do 2.500°C.

Vodonik u saobraćaju naišao je na otpor zelenih, koji se oslanjaju na teorijsku analizu energetske efikasnosti dobijanja i upotrebe vodonika za pogon vozila. Političarima je bilo potrebno nekoliko godina da bi se oslobodili ovog negativnog ubeđenja! Najzad je i ova prepreka uklonjena, tako da su Ursula i njen komitet sada otvoreni za alternative.

Ova neodređena situacija u vezi upotrebe vodonika u saobraćaju stvorila je između prizvođača-distrubutera vodonika i proizvođača vozila jednu dugu pat-poziciju: distributeri čekaju na proizvođače a proizvođači na distributere, ko će prvi da krene u investicije. Izgleda da je i ova prepreka prevaziđena: veliki distributer vodonika „H2 Mobility“ pre neki dan najavio je izgradnju 50 novih stanica za snabdevanje vozila vodonikom na nemačkim magistralnim putevima. Pored novih stanica, za vodonik će biti prerađene već postojeće stanice za benzin, dizel i gas.

Protivnici ekoloških projekata

Najveći protivnici velikih ekoloških projekata su – zeleni! Oni su protiv vodonika, protiv vetrenjača i protiv dalekovoda! Njihova intelektualna nesposobnost da sami sebi definišu prioritete – da li spasavamo planetu Zemlju ili nekoliko ribica, ptica i mrave, pitanje je sad! Posledica sasvim otvorenog demokratskog sistema, u kome svako, pismen ili nepismen, ima pravo da nešto kaže, zahteva i odlučuje, jeste ovakva pat-pozicija u kojoj zeleni izgledaju kao pas koji pokušava da ujede svoj rep! Problem je konačno došao do EU parlamenta, tako da se sada ubrzano sprema zakon kojim će se regulisati ovakve paradoksalne situacije.

Priredio: Vladimir Matijašević

Izvor

(319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

31 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
M M

Zadovoljan sa s člankom 🙂 Nema se tu šta mnogo dodati ili oduzeti. Osim…. Osim pitanja, a zašto ovo treba pobogu!? Cela filozofija je razvijena, ali početne postavke ove „eko“ bajke nedostaju. nema ih. Ako jednosstavno puta, zašto vodonik kad ima gasa prirodnog u izobilju!? Neko će reći H+O2=H2O Trebaloje samo nastaviti koristiti prirodni gas, i pobrinuti se da se zaštite svetske prašume i zelenilo, da se održava, ne pali, ne seče prekomerno….. Ali jok! Ovde je cilj da se sjebe Rusija i Evropa, zajdno. Bi neki dan da je „ufaćen“ Ukrainac što je minirao Severni tok!? I tako….. Zamislilo… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 meseci pre od strane M M
Matija

„A zašto ovo treba pobogu!?“ MM, mislim da su u pravu kada postavljas ovo pitanje – u clanku zaista nedostaje kljucna recenica koja objasnjava razloge cele ove velike akcije. Ta recenica mogla bi ovako da glasi: „Cilj prelaska sa fosilnih goriva na vodonik jeste zaustavljanje emisije CO2 i drugih gasova koji nastaju sagorevanjem fosilnih goriva – uglja, nafte i gasa. Sva ova goriva nose u sebi CO2 koji se milionima godina iz atmosfere skladistio u njima a njihovim sagorevanjem se taj nagomilani CO2 odjednom vraca u atmosferu i izaziva klimatske poremecaje.“ Ovo objasnjenje se vec godinama navodi u svim mogucim… Pročitaj više »

M M

Vidi, ja sam prilično mator, zatekao sam Tita Kad sam bio mali, još kod učiteljice učili smo šta je fotosinteza, kako se održava ravnoteža gasova u atmosferi. Ne znam jesi ti išao u iste škole ili? Tako bi nekad. Danas krče pluća sveta, puštaju šume da gore….. A ovde pričaju kako će pretvoriti struju u vodonik, pa ponovo u struju. Ne zma dal znaš da je korisno dejstvo onog postupka ne više od 30% u praksi. Znači, trećinu piješ 2/3 Šarcu daješ….. Kažu, struju će sad prenositi molekulima, a ne elektronima 🙂 Treba bti budala pa poverovati u ovu bajku.… Pročitaj više »

Bungi

Nabrojao si kljucne razloge napustanja fosilnih goriva a to su ujedno i razlozi uvodjenja hidrogena kao pogonskog goriva.Pri tomo je lakse i jeftinije, prepraviti klasicne SUS motore da rade na hidrogen nego uvoditi nove tehnologije koje jos nisu masovne zastupljene u globalnom svjetskom saobracaju poput el. baterijskih automobila.

Matija

Bravo! Dobro dosao u klub!
Sa prelaskom na vodonik i sinteticka goriva odjednom nestaju svi nesreseni problemi e-pogona:

– kolicine sirovina
– ekoloski problemi eksploatacije sirovina
– ekoloski problemi reciklaze baterija i e-motora
– tezina baterija
– brzina punjenja baterija
– radijus kretanja e-vozila
– problem visestrukog povecanja proizvodnje struje, itd.

M M

Ne objaviše mi post, pa moram ponovo. Ja sam zapamtio Tita. Još kod učiteljice, učili smo šta je to fotosinteza, kao se stvara kiseonik, a kako se regeneriše co2…… Vidiš, ovi novi „naučnici“ izgleda ne poznaju fotosintezu. Danas gore milioni KM2 šuma, deponija komunalnog otpada, stvara se enormna količina co2 i co…. I nji za to zabole. Šume – prašume se nemilice uništavaju. I ti mi došo da pričaš u vodoničnoj teoriji „ekologije“, koja ima efikasnost svega oko 30%… To znači, 1,3 piješ a 2/3 daješ Šarcu. Još je Marko Kraljević, pola pio a pola šarcu davao….. Umesto da se… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 meseci pre od strane M M
MRN

Nemoj njega u „nepoželjne“ 😊😊😊

MRN

Da, on je fan dizela … Koji poklonike EV-a sa jedne strane smatra i „Kir Janjama“ 😊 A istovremeno ima Excel preciznost oko ekonomskih parametara dizela, što je i logično, jer to sagledava poslovno 😊 Nema ništa loše što je svako od nas manje ili više poklonik ovog ili onog „energenta“. Pa i vodonika. Ja se bojim da o toga „nema leba“, da nema održivosti. Laik sam, teški. Ali, tako mislim. Oko „druga Tita“. Sve je to jedan deo naše istorije. Kao i još mnogo toga. Kakav je bio koji deo istorije, oko toga se ni istoričari neće složiti. Kao… Pročitaj više »

M M

Ma ovde je bila poenta da se još u Titovo vreme u samoupravljačkoj Jugoslaviji, kod dece u osnovnoj školi, znali osnovni principi kruženja života i prirode….. A evo ovi veliki naučnici globalizma, preskaču osnovne postulate prirode.

Matija

Gresis, niko nista ne preskace, na protiv, bore se ljudi da se to postuje i odrzi! Nekada smo ucili o tome ali zagadjenje prirode bilo je sporedna tema – danas je glavna!

Matija

Kada je Tito u pitanju, njegova delatnost mora precizno da se podeli na pozitivna i negativna! Jedno ne sme da sakriva drugo! Kada mene neko pita sta mislim o Titu odgovaram ovako: „na njegov grob (ako se zna uopste gde je?) odneo bih veliki buket crvenih karanfila za sve ono sto je ucinio za Jugoslaviju a zatim bih mu se posrao na grob zbog svega onoga sto je ucinio protiv Srbije.“

Matija

Prijatelju, upao si u duboku depresiju, ne vidis izlaz. Danasnje generacije znaju kako funkcionise fotosinteza, o tome se zna vise nego ikad i o tome se vodi racuna vise nego ikad! Danasnje generacije su svesne svih negativnosti civilizacije – djubre, plastika, nuklerani i drugi otrovni odpadi – i bore se protiv toga vise nego ikada. Danas Kinezi investiraju najvise u ozelenjavanje svoje pustinje. Ako to njima uspe, to znanje bice od koristi celom svetu. Upravo eksperimentisu sa jednom smesom slicnoj brasnu koja pesak moze da pretvori u plodno tlo! Energija kojom se dobija vodonik stize „sa neba“, besplatno, u zemljama… Pročitaj više »

s mile

Ma sve je ovo super, bravo za cilj, bravo za agendu..itd

Odakle ta silna energija potrebna za proizvodnju vodonika, i kako će rešiti curenje, visok pritisak, transport, gubitke transporta…..rezervoare.

BB

Vjetrenjsče, solarni paneli… 😜🤣😂

A to se pravi od vazduha 😜

Matija

Pitaj BBa, on sve zna! 🙂

Matija

Da ponovimo neke bitne stvari: Energija za proizvodnju vodonika dolazi sa neba, od Sunca i vetra, znaci ne kosta nista. Vodonik ce se masovno proizvoditi u priobalnim ekvatorskim zemljama gde vode, vetra i Sunca ima u izobilju. Uvodjenjem vodonika smanjice se drasticno potreba proizvodnje struje u Evropi, u odnosu na potrebnu proizvodnju u slucaju 100% elektrifikacije saobracaja i industrije! Pritisci za distribuciju i upotrebu vodonika su dogovorno vec ograniceni: za putnicke automobile 700 bara, za kamione 350 bara. Za transport cevima 150-300 bara. Sve ovo vazi za normalne temperature, hladjenja nema. Moderni materijali – karbon – omogucavaju vrlo cvrste i… Pročitaj više »

M M

Matija, pa ti kao da si završio istoriju umetnosti. Tvoj rezon je jednak utopističkim delima Tomasa Kampanele, kao da prepisuješ citate iz njegovog dela „Grad Sunca“. Znaš li ti Matija šta je 700 bara pritisak?? Ili 350 bara?? Pa ta boca od par kilograma, može u kosmos da lasnira i kola i podzemnu garažu. Dal realno misliš (stvarno) da bi neki ludak napravio gasovod sa 300 bar? Dal i realno misliš da bi u divljoj Africi, i nadolazećem 3 svetskom ratu neka budala izgradila po pustnjama hiljade i hiljade kvadratnih kilometara solarnih panela, distributiivno umrežu gasovoda 300 bar?? Znaš li… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 meseci pre od strane M M
Matija

Sve informacije u ovom izvestaju poticu iz objavljenih dokumenata nemacke savezne vlade.
O tome koliko je to 300 ili 700 bara ne razmisljam jer nije moja specijalnost. Ove definicije dali su ljudi koji se time profesionalno bave.
Sada bih zeleo da cujem sta bi bila tvoja alternativa vodoniku?

M M

Nije alternativa vodoniku, nego logično, tehnički optimalno, ekološki prihvatljivo, ekonomski opravdano – gas prirodni, ko i dosad. A ovaj vodonik je alternativa, da moderna Evropa preživi ili prebrodi Jevrejsku zabranu korišćenja prirodnog gasa i drugih goriva (posebno iz Rusije) Šta misliš, što je miniran Severni tok?? Teško li je to ukapirati?? Evo da ti odgovorim. 700 bar je opterećenje od približno 700 kg na kvadratni centimetar. Ako bi cev recimo bila četvorougaonog kvadratnog preseka, 10×10 cm, na dužni metar te cevi deluje sila po jednoj stranici od 7000 tona. Kapiraš?? PS Tek sad sam skapirao da si ti pisao ovaj… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 meseci pre od strane M M
Matija

Ti bi da ostanes pri gasu a ceo svet zeli da se oslobodi upotrebe fosilnih goriva?!

„Teško li je to ukapirati??“
„Kapiraš??“

Bez brige, sve kapiram! 🙂

BB

Može jedno pilitičko pitanje?

Zašto to Njemačka ne radi kod svoje kuće, ta postrojenja za preradu vodonika? Šta joj garantuje da neko opet neće minirati infrastrukturu koja vodi do Njemačke (kao Sjeverni tok). Nek naprave to kod sebe i nek budu mirni, šta će im Afrika?

Ili šta će Afrivi Nemačka, opet neki izvoz demokratije?

Matija

Odgovor glasi: „Vodonik ce se masovno proizvoditi u priobalnim ekvatorskim zemljama gde vode, vetra i Sunca ima u izobilju.“ Tacno je da Nemacka izlazi na severno more, tamo nema puno Sunca ali ima vetra i tu su planirana ogromna polja sa vetrenjacama ciji je zadatak kompletno snabdevanje Nemacke strujom – bez ucesca fosilnih goriva. Ukratko, priobalni pojas severnog mora bice zauzet proizvodnjom struje za potrebe nemacke privrede i domacinstava. Bukvalno receno, nema dovoljno mesta za vise vetrenjaca. Dalje, Zeleni vec zestoko usporavaju gradnju vetrenjaca i dalekovoda, tako da je proizvodnja u Africi zaobilazni put da se dodje do vodonika. Uzrok… Pročitaj više »

BB

A šta kažu zeleni u Namibiji?

Matija

Zeleni u Namibiji, narocito njihova vlada, raduje se ekoloskoj energiji koju ce zapadnjaci da instalisu na njihovoj obali! To je jedan od uslova ovih sporazuma.

M M

Ova zadnja konstatacija „otvorena demokratija u kojoj svako, pismen i nepismen, moze da ometa druge u radu“ Ova zadnja konstatacija ti je skroz OK! Samo jedno pitanje. Ko je to omeo Evropu da normalno živi i radi? Ko je taj, što je dugogodišnje planove obrisao i smislio navodnu „CO2“ neutralnost?? Ko se bavi ovim s naučne tačke posmatranja, glupostima? O čiju štetu? Sećaš se „Dizelgejta“, okrenutog protiv Nemačke u USA ?? Tu je sve počelo, a realizacija je krenula dovođenjem mister Šolca. Nabiće oni Švabe u mišiju rupu, a EU će izgledati ko bivša Juga. Samo polako, evo ide…. Vodonična… Pročitaj više »

Matija

„Ova zadnja konstatacija ti je skroz OK!“
Uh, najzad jedan plus od tebe! 🙂

Protiv fosilnih goriva govori se odavno i inicijativa potice od naucnika.
Dizelgejt je pokrenuo jedan inzinjer u americkom institutu za homologaciju vozila.
Slucajno je dosao na ideju da navode VWa proveri ne samo u laboratoriji vec na putu!
Doziveo je sok kada je izmerio sadrzaj izduvnih gasova!
Zatim je VW korporacija dozivela sok od kazni i zabrana.

Dizelgejt bio je pocetak masovne akcije protiv fosilnih goriva.

M M

Ti ne vidiš da je to dirigovano urađeno, dizelgejt, slom Nemačke autoindustrije? Znali su oni u CIA i FBI i gde su dlake u VW….. A ne koliko jakodimi Pa kad i je tako dobro krenulo sa auto industrijom, što ne bi slomili celu Nemačku, vekovnog neprijatelja. Što taj ne testira one Amer lamparije sto onaj veseli Amer Zoćo ovde glorifikuje?? Rokaju i dalje 6000 kubika…. Evo, u Srbiji vozimo i Tamčića, i Golf 2, pa nikom to ne smeta. Ili mi i Amerikanci i Nemci ne udišemo isti vazduh. Ameri imaju svoj pa ga čuvaju a Nemci svoj, pa… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 meseci pre od strane M M
Matija

„Ti ne vidiš da je to dirigovano urađeno…“ – Ovo ti je tipicna zaverenicka teorija! Neka visa sila diriguje! Nema te sile – postoje samo Nemci ciji je karakter poznat: lazu, kradu i otimaju gde god mogu! Amerikanci nisu nikada voleli dizele u svojim automobilima. Malo je falilo da ih VW ubedi da je dizel cist! A onda je otkrivena prevara. Danas je dizel cist ali je put do cistih izduvnih gasova bio dug. Problem Srbije i svih nasih YU-republika je nizak standard. Onaj koji se bori za goli opstanak ne moze da misli o cistoci gasova. Tamic i Golf… Pročitaj više »

s mile

kopiram komentar koji sam našao Interesantno kako „najzakinutiji“ imaju veliku potrebu da stalno drugima „nesto objasnjavaju“. „Cekaj, evo sad cu ja da ti objasnim“. Slucajno se bavim inzenjeringom koji je izmedju ostalog vezan i za alternativna goriva u buducnosti. Svi pilot projekti sa hydrogenom su pukli ko bundeve, jer ima celo more problema: od niske efikasnosti kada se gleda ceo ciklus od dobijanja hydrogena (blue, green), preko sabijanja u tecnost, hladjenja, skladistenja, transporta, distribucije, rukovanja, do koristenja. U najboljem slucaju je iskoristivost 25%. Opasnosti od zapaljenja i eksplozija mnogo, u mnogo tacaka lanca. Blize je zamenskom gorivu amonijak trenutno, nego… Pročitaj više »