1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Ko bi rekao da je ovo Lamborghini?
Zanimljivost dana: Ko bi rekao da je ovo Lamborghini?

Zanimljivost dana: Ko bi rekao da je ovo Lamborghini?

624
18
Podelite sa prijateljima:

Minivanovi nikada nisu bili preterano popularna kategorija vozila među svima onima kojima „benzin teče kroz vene“. Stekli su veliku popularnost tokom osamdesetih godina prošlog veka i to pretežno na američkom tržištu gde su vremenom penzionisali većinu karavana, a „očajne domaćice“ su ih videle kao praktičan način da prevezu decu i namirnice.

Naravno, kao i svaka druga kategorija vozila, i minivanovi su vremenom prošli kroz nekoliko procesa evolucije. Primera radi, danas su relativno popularni u Kini za prevoz imućnih mušterija koji se osećaju komotnije na zadnjem sedištu minivana nego limuzine. A ako bismo se vratili dovoljno daleko u istoriju, videli bismo da je postojalo i interesovanje za minivanovima visokih performansi.

Ideja vam zvuči poznato? Trebalo bi pošto smo pisali o revolucionarnom minivanu Columbusu baš sa idejom da prevozi bogataše, a mogao se pohvaliti sa BMW-ovim benzincem sa čak dvanaest cilindara. Dizajnirao ga je čuveni Đorđeto Đuđaro i tu priču možete da pročitate ovde. Međutim, pre nego što je Columbus uopšte postojao, sličnu ideju je imala i velika italijanska dizajnerska kuća Bertone i napravila je koncept Genesis na bazi Lamborghinija još 1988. godine.

Zašto bi tako nešto nekome palo na pamet? Pa zavisno kojim izvorima verujete, Bertone je ili želeo da napravi nešto baš dramatično da privuče pažnju javnosti ili je pak testirao tržište da vidi da li zaista postoji potencijalna potražnja za minivanom visokih performansi. Genesis nije bio zasnovan ni na jednom konkretnom automobilu, ali je pozajmio Lamborghinijevu mehaniku, zbog čega se često smatra modelom ovog brenda iako zapravo to i nije bio.

Istovremeno, Bertone je imao toliko blisku saradnju sa Lamborghinijem kroz istoriju da nas ne bi iznenadilo da je Genesis bio projekat obe firme, ali odgovor na takvo pitanje sigurno nikada nećemo saznati. Međuosovinsko rastojanje od 2.650 milimetara je bilo gotovo identično onom sa modela Espada, ali je moguće da je reč samo o slučajnosti.

U svakom slučaju, za stil se postarao Mark Dešamps, a Genesis je debitovao u vreme kada su aerodinamičnije linije masovno poslale u penziju raniji kockasti dizajn. Ovaj minivan je izgledao futuristički u svoje vreme, ali zapravo nije bio veliki kao što deluje na prvi pogled, pošto je dužina vozila iznosila „tek“ 4.475 mm.

Ali sa širinom od dva metra je svakako nadmašivao većinu serijskih automobila iz svog vremena. Najdramatičniji deo na račun dizajna su bila prednja vrata u stilu „gullwing“ („galebovih krila“) dok su ona bočna bila na šine. Genesis se mogao pohvaliti i sa dosta stakla, a zanimljivo je da prednje staklo bilo deo vrata.

Enterijer je doneo dosta jeftine plastike, što je bilo tipično za osamdesete godine, sa dva sedišta postavljena napred, jedno u sredini i još dva pozadi. Genesis je na taj način bio komotniji od tradicionalnih minivanova, ali je takođe mogao da smesti samo pet putnika umesto sedam. Spomenućemo da su prednja sedišta mogla da se okrenu za ceo polukrug, to jest za 180 stepeni, a takođe su mogla i da se spuste po horizontali.

Zanimljiv je i podatak da se motor krio ispod kontrolone table. Na pitanje zašto je toliko „skriven“ i kako vlasnici mogu da ga održavaju, Bertone je tom prilikom rekao kako veruje da je samo pitanje dana kada će mehanika biti dovedena do perfekcije i popravke više neće biti potrebne. Konkretno, Bertone je automobilsku mehaniku uporedio sa frižiderom, uz obrazloženje da kada ga jednom kupite onda godinama nećete morati baš ništa da radite. Realnost će se pokazati sasvim drugačijom, posebno među četvorotočkašima iz Italije.

A kada spominjemo motore, da kažemo da je Genesis pokretao 5,2-litarski benzinac sa dvanaest cilindara iz modela Lamborghini Countach Quattrovalvole.

Razvijao je 455 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko Chryslerovog trostepenog automatskog menjača. Nismo baš sigurni zašto Bertone nije izabrao Countachov manuelni menjač, ali je odluka verovatno bila finansijske prirode, pošto je Lamborghini tada bio u rukama Chryslera.

Sa masom od 1.800 kilograma, Genesis je navodno mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo šest sekundi i da onda dostigne maksimalnu brzinu kretanja od 260 km/h. Ove brojke nikada nisu potvrđene već su, donete samo u teoriji, pošto nijedni predstavnici medija nisu imali prilike da ga testiraju pri takvim brzinama.

I pored pozitivne reakcije publike, Genesis nikada nije ušao u serijsku proizvodnju i danas se nalazi u jednom muzeju u Milanu. Nismo sigurni da li je dobro što ga nismo videli na ulicama, jer da jesmo, sigurno bi bio model za kojim bi se svi okrenuli…

Zoran Tomasović

(624)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Po mom misljenju, miniven je zbog svoje velicine i velikog unutrasnjeg prostora izvanredna baza za arhitektonsku i dizajnersku kreativnost! Izgleda da dizajneri ne shvataju ovaj potencijal pa miniven nikako da izadje iz lika transportera, sto ga cini dosadnim i kupci okrecu glavu od njega. Jedino mudri Kinezi shvataju prednosti minivena, tako da sa njihovog trzista stalno dolaze nove kreacije. O njihovim estetskim kvalitetima ne bih sada da govorim. 🙂 Sto se tice ove kreacije Bertonea, ovde je previse ekzibicionizma a malo zdravog razuma! Evo kako bi danas mogao da izgleda Lamborghini miniven. Baza je Aehra SUV – napred je tipicna… Pročitaj više »

Matija

Primetio sam gresku u tekstu, stoji: „pozadi poprecno ispred prednje osovine“ a trebalo bi „pozadi poprecno ispred ZADNJE osovine“. Kako to izgleda ovde je resenje iz Miure:

comment image

Balkanboj

Iskreno, i ja smatram da je miniven idealna konfiguracija za porodicu…
A ovo je ludilo sa 455ks i zadnjim pogonom…

Koliko sam zapamtio, najbrži produkcijski MPV je bio Mercedes R AMG63. 510ks, 5.1 sec do stotke, pogon na sva 4 točka. Bez limita od 250kmh dostigao 266kmh.

s mile

Gledam polovnjake (oko 2010god) , i otkrijem MPV, Opel Meriva, Nissan Note, Kia Venga, Citroen C3 Picasso. Svi su oko 4.1-4.3m, a imaju poprilično mesta na zadnjoj klupi, dobar gepek od oko 400L i više. I ono što mi se dopada je pomična zadnja klupa, hod oko 160mm. Tako da ili komfor za putnike ili zapremina gepeka.
Fantastičan prostor u maloh dužini.

ZAŠTO se pomična zadnja klupa ne stavlja u novokomponovane srossovere, SUVove itd..

Yankee

Chrysler Pacifica ima jos bolju opciju – zadnja 2 reda sedista se potpuno sklope u pod, dobijes potpuno ravan pod ako zelis. Vidjao sam neke druge minivanove gde se sedista spuste, ali mislim da niko drugi nema opciju da ih u potpunosti spustis u pod vozila.

comment image

Balkanboj

Ovo nisam viđao, da se drugi red sedišta utopi u pod. Obično su mala sedišta trećeg reda ta koja se sklapaju i nestaju u podu gepeka. Pojedini su imali opciju da otkačiš drugi red kompletno i izvadiš, ali onda moraš ta sedišta negde i da odložiš.

Matori

I još metar dužine.
🙂

Matija

A cemu sluzi ovako dobijeni prostor?

Yankee

comment image

Matori

Zaboravio si blizance idea i musa.

Balkanboj

Verovatno je cena jedan od odgovora, a drugi odgovor bi glasio – jako mali procenat korisnika je koristio te opcije. Ja lično nisam nikad pomerao sedišta unapred kako bih imao veći gepek. Ponekad bih sklopio srednje i približio spoljna koja u tom položaju idu unazad dodatnih 5cm, pa bih imao više prostora na zadnjoj klupi i u dužinu i po širini. Meriva B.

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Balkanboj
MRN

Aktuelni Reno Captur ima kliznu zadnju klupu.

Ja sam to imao na 500L, ali nikada nisam „klizao“.

Imao sam na 308 SW mk1 ( on je u drugom redu imao tri pojedinačna klizna sedišta ) i „klizao“ sam UVEK kada bih imao putnika u trećem redu i to samo ono sedište drugog reda koje je ispred putnika trećeg reda.

Yankee

Koliko se moglo klizati?
Pitam je znam da je Chevrolet Malibu Maxx imao tu opciju jos pre 20-ak godina, mogao da si da klizas zadnja sedista oko 20 cm napred-nazad.

comment image

MRN

Kod 308 SW je hod drugog reda na šinama bio 10 cm ( a i Wb je kod SW-a bio veći za 10 cm nego kod HB-a, pa kada „otkližeš“ drugi red napred, pozadi kod SW-a imaš komfor za kolena kao kod HB-a.

Istu opciju je imao 307 SW ( počev od 2001. ).

A isto sam imao i na Vitari iz 1991. Dva odvojena sedišta drugog reda, oba klizna i oba sa podešavanjem nagiba naslona.

Milan Grozdanović

Kako to da nisi spomenuo prve dve generacije Yarisa?! Treca (tvoja) generacija nema, za cetvrtu nema potrebe naglasavati.

Yankee

Nisam znao da je Yaris to imao.

s mile

u principu, korisna opcija

BB

Ima je C5 Aircross, ali na pogrešan način odtađeno, ne može se povećati komfor zadnjih sedišta već samo zapremina prtljažnika… Fali joj 10 cm hoda unazad…