1. Home
  2. Prezentacije
  3. Otkriven enterijer i započeta proizvodnja porodičnog krosovera Onvoa L60-a
Otkriven enterijer i započeta proizvodnja porodičnog krosovera Onvoa L60-a
4

Otkriven enterijer i započeta proizvodnja porodičnog krosovera Onvoa L60-a

96
4
Podelite sa prijateljima:

Uspešna u smislu prodaje, ali konstantno gubi novac, kineska kompanija Nio je ovog proleća lansirala diviziju Onvo, koja će ponuditi pristupačnije električne automobile od onih koji čine Niov asortiman. Lansiranje jeftinog brenda je Niov odgovor na rat cenama između proizvođača električnih automobila, koji je započet prošle godine od strane Tesle.

Nio, kao premijum brend, ne može da snižava cene svojih modela u nedogled, zbog čega je izmišljen „narodni“ brend Onvo; namenjen je prvenstveno mladim porodicama, dok je Nio više za one koji brinu o biznisu i statusu. Nio još ne planira da u ponudu doda plug-in hibridne modele, kao što su to učinili mnogi drugi kineski proizvođači električnih automobila.

Onvo L60 je zasnovan na modularnoj platformi NT3 sa električnom arhitekturom od 900 volti i jednostavnijom šasijom od modela Nija: umesto dvostrukih poluga, napred je mekferson, zadnje vešanje multilink, korišćene su konvencionalne opruge kao elastični elementi, vazdušno oslanjanje za Onvo L60 još nije najavljeno.

Ukupna dužina Onvoa L60 je 4.828 mm, širina 1.930 mm, visina 1.616 mm, međuosovinsko rastojanje 2.950 mm.

Po dimenzijama, Onvo L60 je blizak Niju EC6 druge generacije, ali Nio EC6 ima nešto kraće međuosovinsko rastojanje (2.915 mm) i drugačiji, malo plemenitiji profil, odnosno Onvo L60 nije redizajnirani i jeftiniji Nio EC6, imaju različite platforme i različite karoserije.

Koeficijent otpora vazduha i kod Onvoa L60 je 0,229 (za Nio EC6 – 0,24). Bočna vrata imaju staklo bez okvira. Karoserij je napravljen od čelika visoke čvrstoće raznih vrsta.

Unutrašnjost Onvoa L60 u velikoj meri kopira Teslu Model Y u svom minimalizmu i rešenjima rasporeda. Na prednjoj strani nalazi se samo jedan centralni multimedijalni ekran dijagonale 17,2 inča, a kao instrument tabla služi ekran za projekciju na šoferšajbnu.

Za putnike u drugom redu obezbeđen je poseban monitor za zabavu od 8 inča – instaliran je na kraju kabineta između prednjih sedišta.

Panoramski krov po celoj dužini unutrašnjosti omogućiće uživanje u suncu i nebu tokom putovanja. Standardni Onvoov audio sistem Sound snage 1.000 W ima 18 zvučnika.

Tehničke karakteristike L60 još nisu zvanično objavljene, ali je u junu ovaj model osvanuo u elektronskoj bazi podataka kineskog Ministarstva industrije i trgovine, odakle smo saznali da će postojati i jednomotorne verzije sa pogonom na zadnje točkove snage 326 KS i verzije sa dva motora sa pogonom na sva četiri točka, u kojima prednji elektromotor ima 136 KS, zadnji – 326 KS, ukupno 462 KS.

Kapacitet baterije je od 75 do 150 kWh u zavisnosti od verzije, domet je od 555 do 1.000 km prema CLTC-u. Ispražnjena baterija L60 može se zameniti napunjenom na brzo rastućoj mreži Niovih terminala – u ovom slučaju baterija nije uključena u cenu električnog automobila, već se iznajmljuje.

Onvo L60 će se naći u prodaji ove jeseni, ali se već primaju porudžbine po preliminarnoj ceni od 219.900 juana (nešto manje od 28 hiljada evra). Poređenja radi, Nio EC6 trenutno košta od 358.000 juana (45,5 hiljada evra) u Kini, Tesla Model Y startuje od 249.900 juana (31,75 hiljada evra). Proizvodnja Onvoa L60 u Niovoj drugoj fabrici u Hefeju (provincija Anhui) je već počela.

Sledeće godine, Nio će lansirati još jednu podružnicu, trenutno kodnog imena Firefly (komercijalno ime će verovatno biti drugačije), koja će biti pozicionirana kao „mlađi“ brend za Onvo i usmerena prvenstveno na evropsko tržište, koje vapi za kompaktnim i subkompaktnim električnim vozilima po relativno pristupačnim cenama.

U prvih sedam meseci ove godine, Nio je prodao 107.924 električna vozila u Kini, što je povećanje od 43,85 odsto u odnosu na januar-jul lani.

AutoRepublika

(96)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zasto li se zove „crossover“? Ova limuzina nema u sebi ni traga od SUVa a lezi nisko iznad asfalta. Dizajn jeveoma dobar, mnogo bolji od mnogih evropskih!!! Tehnika takodje, narocito asortiman baterija. Enterijer zasluzuje tesku kritiku: hladan i bez karaktera, kao neka cekaonica! Veliki ekran u sredini je totalni promasaj u svakom moguce pogledu! Instrumenti za voznju? Nema! Cudno. Eksterijer je visokokvalitetan, enterijer nula – Nio mora da homogenizuje svoj dizajnerski tim!

Matija

„Crossover“ znaci ukrstanje dva tipa automobila, na primer SUV je ukrstanje limuzine i terenca. Ovde ne vidim da je nesto ukrsteno – vozilo je cistokrvna limuzina, od gena nekog terenca nema ni traga.

s mile

Ako ne grešim Yaris cross ima +11mm kliren od Yarisa, tako i ovaj crossover ( verovatno ) ima npr + 10mm veći klirens…što se naravno teško da primetiti na slikama