1. Home
  2. Zelene strane
  3. Automobili sa priključkom na struju prestižu klasične termičke automobile u Kini
Automobili sa priključkom na struju prestižu klasične termičke automobile u Kini
1

Automobili sa priključkom na struju prestižu klasične termičke automobile u Kini

343
1
Podelite sa prijateljima:

Najnoviji izveštaji o prodaji iz Kine pokazuju da prodaja vozila sa priključkom za utičnicu u toj zemlji sada po prvi put nadmašuje automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. U julu je prodaja u kategoriji „NEV“ (električni automobili i punjivi hibridi) prvi put dostigla 51,1 odsto.

U okviru grupe, potpuno električni automobili su činili 55 odsto registracija. Brojke je zabeležila industrijska organizacija Kinesko udruženje putničkih automobila (CPCA), koja takođe piše da zemlja sada doživljava značajno smanjenje potražnje za naftom:

– Samo povećanje broja električnih automobila na putevima prošle godine smanjilo je potražnju za tečnim gorivom za četiri odsto, piše CPCA.

Prekretnica sa punjivim automobilima stiže u Kinu u isto vreme kada se takođe izveštava o tome kako proizvodnja električne energije u zemlji počinje da postaje zelenija. Po prvi put u istoriji, od juna ove godine, energija vetra i sunca nadmašile su elektrane na ugalj po kapacitetu, pokazuju najnoviji podaci Nacionalne uprave za energiju (NEA) te zemlje.

– Nalazimo se u odlučujućem trenutku i za Kinu i za globalnu energetsku tranziciju. Sa brojnim projektima obnovljivih izvora energije, zemlja će uskoro izgubiti svoju reputaciju najvećeg svetskog emitera gasova staklene bašte i potrošača energije, komentariše Simeng Deng, viši analitičar u Ristad Energyju.

„Solarna energija će biti centralna za ovu transformaciju, sa napretkom u lancima snabdevanja, infrastrukturom i dodatnim kapacitetima koji će nadmašiti ugalj u budućoj proizvodnji energije“, nastavlja Simeng Deng.

AutoRepublika

(343)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Samo povećanje broja električnih automobila na putevima prošle godine smanjilo je potražnju za tečnim gorivom za četiri odsto, piše CPCA.“

Ova informacija govori da hibridi dominiraju a da u hibridima dominiraju gorivni motori. Bas veliki napredak. Bez sintetickih goriva i vodonika nece biti velikog napretka u ocuvanju planete Zemlje.