1. Home
  2. Vesti
  3. Tužna (ili ne?) sudbina jeftinog električnog automobila u Arizoni
Tužna (ili ne?) sudbina jeftinog električnog automobila u Arizoni
8

Tužna (ili ne?) sudbina jeftinog električnog automobila u Arizoni

204
8
Podelite sa prijateljima:

Glavna kritika na račun električnih automobila, osim one čuvene u kojoj se navodi da „ne mogu da ga napunim za 30 sekundi kao mog proverenog benzinca/dizela“, jeste svakako njihova cena. Ova tehnologija nije nova i postoji praktično koliko i sami automobili, ali nikada nije zaživela u velikoj meri kao tokom protekle decenije.

A sve što je novo ,uglavnom mnogo i košta, barem u početku, odnosno dok se ne pronađe način kako sniziti troškove za šire narodne mase.


To ne znači da ne postoje i pristupačni četvorotočkaši na struju. Primera radi, model Nissan Leaf ne košta mnogo više nego recimo Toyota Corolla na američkom tržištu, posebno nakon državnih subvencija, ali ako ste želeli baš jeftini električni automobil, onda je firma ElectraMeccanica nudila tako nešto.

Njihov model Solo je bio u proizvodnji od 2018. do 2023. godine i pružao je bateriju kapaciteta od 17,4 kWh. To mu je omogućavalo vožnju od oko 160 kilometara bez potrebe za dopunom, ali ste bateriju mogli da napunite za manje od tri sata čak i sa običnom kućnom utičnicom.

Solo je imao još jednu prednost, a to otkriva podatak da je koštao tek 18.500 američkih dolara pre državnih subvencija. Američka vlada nudi popuste u iznosu od 7.500 „zelembaća“, što znači da ste mogli da vozite Solo na tri točka za otprilike isti iznog koliko je koštao naš Yugo u današnjoj vrednosti novca.

Voleli bismo da vam možemo reći kako je ostvario veliki komercijalni uspeh, ali je tokom spomenutih pet godina proizvodnje isporučeno tek 428 jedinica na američkom tržištu. A onda u avgustu 2022. godine je prijavljen prvi slučaj nezadovoljnog vlasnika koji je tvrdio da je njegov automobil iznenada izgubio snagu dok je bio u saobraćaju. Nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što je isti problem postao uočljiv i kod drugih primeraka, pa je ElectraMeccanica bila primorana da povuče svih 428 jedinica sa ulica.

Izvori kažu da je firma zaista imala u planu da popravi svaki od njih, ali su finansije bile toliko loše da su vlasnicima na kraju vraćene uplaćene pare. Firmu je u međuvremenu kupila druga kompanija pod imenom Xos sa ciljem da se fokusira na kinesko tržište, ali je u svom vlasništvu i dalje imala sve vraćene automobile. Xosova analiza je pokazala da su popravke skuplje nego što je vrednost vozila, pa je odluka pala da se automobili recikliraju.

To nas dovodi do otpada sa priložene fotografije u gradu Gilbert unutar američke savezne države Arizone. Tamo možemo da pronađemo dosta Soloa koji čekaju da budu poslati pod presu, a mediji pišu da zaposleni moraju da nagledaju kako svaki primerak biva uništen. To je direktno naređenje od strane Američke organizacije za bezbednost na putevima (NHTSA) pošto opozvani automobili nikada nisu popravljeni.

Na kraju dana, svaki novi proizvođač obećava da će biti sledeća Tesla, a na račun firme po imenu ElectraMeccanica bi trebalo odati priznanje što barem nisu bili jedni od mnogih koji će praviti samo skupocene četvorotočkaše.

AutoRepublika

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

A koliko bi kostao isti takav sa cetiri tocka i dva sedista?
Dimenzije: duzina 3,0 m, sirina 1,25 m.
Da je samo 20 cm siri mogao bi da ima dva sedista u jednom redu.
Da ima cetiri tocka bio bi mnogo stabilniji u krivini.
Eto, to bi bili predlozi za razvoj sledece generacije. 🙂
Moj stav: trotockasi su cista besmislica!

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
Yankee

Mislim da razlog vise lezi u tom sto vozila na 3 tocka se smatraju motociklima, samim tim mnogo su blazi zakoni na racun bezbednosti i cega svega vec.

Matija

Evropski ECE propisi predvidjaju „cetvorotockase“ (Odnekuda mi je poznat ovaj naziv! 🙂 koji su lagani i imaju ogranicenu snagu motora. To su vozila klase L7e i L6e. Ova vozila moraju da zadovolje samo minimum propisa. Tri tocka su posledica zelje da se spusti cena.

BB

Posljedica želje da se propadne… 🤣

Matija

Da, posledica gluposti.

BB

A šta je ovdje reciklirano? Nabacano na gomilu…

I ne razumijem taj koncept prese gdje se sve zajedno žvaće i samo se smanji volumen nečega. Ne odvajaju se posebno materijali već sve „zgovna“…

Matija

Na zalost, u pravu si! Svaki deo na automobilu mora da ima nekoliko propisanih oznaka, izmedju ostalog o materijalu, upravo zbog reciklaze. „Reciklaza“ nemetala radi se tako da se sagore u visokim pecima za topljenje gvozdja.

Matija

Ovo je web firme, koja jos uvek postoji: https://stage.electrameccanica.com/
Izgleda da se njihova „tuzna prica“ odnosi samo na prvu generaciju vozila jer se na webu nalaze sasvim svezi primerci istog dizajna i sa „svezom“ cenom od 18.500 $! Performanse su poboljsane:

– motor 41 kW, 140 Nm
– baterija 17,4 kWh
– maksimalna brzina je sada 128 km/h