1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Honda „vaskrsava“ četrdesetogodišnji koncept u formi klina – HP-X
Honda „vaskrsava“ četrdesetogodišnji koncept u formi klina – HP-X
1

Honda „vaskrsava“ četrdesetogodišnji koncept u formi klina – HP-X

190
1
Podelite sa prijateljima:

Honda je odlučila da dovede konceptualni superautomobil na Concours d’Elegance u SAD, koji je debitovao pre 40 godina, njegovo ime je HP-X.

Ovaj automobil je prošao kroz „potpunu restauraciju” i sada je deklarisan kao eksponat u „klasi konceptnih automobila i prototipova u obliku klina”.

Honda HP-X je koncept sportskog automobila sa motorom u sredini koji je prikazan 1984. na Salonu automobila u Torinu (Italija).

Izložbeni automobil je dizajnirao Pininfarina, inače, naziv HP-X je skraćenica za Honda Pininfarina eXperimental. Ukupna dužina mu je 4.160 mm, širina 1.780 mm, a visina 1.110 mm (kompanija nije navela rastojanje između osovina).

Podsetimo se da karakteristične karakteristike koncepta nisu samo klinasti profil, već i kabina, koja podseća na borbeni avion. Dakle, nema vrata, već je futuristički izložbeni automobil opremljen vizirom od pleksiglasa koji se može skinuti, a njegov zadnji deo se pretvara u oblogu.

Da bi smanjio težinu automobila, proizvođač je koristio delove od kevlara i ugljeničnih vlakana.

Karoserija „obnovljenog“ koncepta je takođe dvobojna: gornji deo je obojen belo, donji deo je tamnoplav, između njih je uska crvena pruga (slično rešenje je korišćeno 1984. godine).

Unutrašnjost je završena crvenim i belim antilopom, još jedna karakteristika Honde HP-X je masivna centralna konzola sa velikim brojem fizičkih dugmadi.

Koncept je pokretao dvolitarski DOHC V6 motor sa 24 ventila zasnovan na Hondinom trkačkom motoru F2.

Kompanija je već koristila telemetriju u realnom vremenu, GPS i funkciju upozorenja na putu „specijalnog sonara“ – mnogi od ovih sistema (u naprednijoj formi) su sada u širokoj upotrebi.

Kompanija je istakla da je Honda HP-X prethodila razvoju prve generacije superautomobila NSX, iako sam izložbeni automobil nikada nije stigao u proizvodnju.

Međutim, koncept je poslužio kao poligon za testiranje novih ideja, tehnologija i inženjerskih principa koje su konstruktori kompanije kasnije primenili u kasnijim modelima Honde i Acure, posebno u istom NSX-u, sa dva sedišta sa motorom u sredini koji je debitovao u samo nekoliko godinama kasnije.

U međuvremenu, kompanija nastavlja da razvija moderne sportske automobile. Tako je početkom prošlog meseca Honda najavila hibrid Prelude za evropsko tržište. Serijska verzija je zasnovana na konceptu predstavljenom na izložbi Japan Mobility prošle jeseni.

AutoRepublika

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajnstudija HP-X urezala mi se duboko u secanje! Svakako zasluzuje paznju i – modernizaciju!

E, sada malo ja! 🙂 Na donjoj slici je moj prototip A075. Na stranicama se vide tri bordure koje sam konstruisao bas po ugledu HP-X! Zadatak ovih bordura je da stabilizuju povrsinu tankog aluminijumskog lima (1,0 mm) a dosao sam na ideju da od njih napravim dizajnerski detalj. Moj prototip je bio absolutno podredjen funkciji i tehnologiji proizvodnje, ipak sam vodio racuna o proporcijama i linijama gde god je to bilo moguce.

comment image

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija