1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pagani Utopia Roadster: Dve vrste krova, motor V12 i bez povećanja težine u odnosu na kupe
Pagani Utopia Roadster: Dve vrste krova, motor V12 i bez povećanja težine u odnosu na kupe
2

Pagani Utopia Roadster: Dve vrste krova, motor V12 i bez povećanja težine u odnosu na kupe

233
2
Podelite sa prijateljima:

Kupe Utopia je debitovao 2022. godine — ovo je treći potpuno novi model u celoj istoriji Paganija (prva dva su Zonda i Huayra). Dizajn Utopije inspirisan je kultnim automobilima i motociklima iz pedesetih i šezdesetih godina prošloga veka, i stoga deluje pomalo staromodno.

Utopia u formi kupea i roudstera su razvijeni istovremeno i imaju vrlo malo razlika u izgledu, a njihova suva težina je potpuno identična – 1.280 kg. Karoserija je zasnovana na ugljenično-titanijumskom monokoku, na koji su spreda i pozadi pričvršćeni hrom-molibdenski okviri, na koji su pričvršćeni agregat i vešanje. Cela spoljna „koža“ je napravljena od ugljeničnih vlakana. Spojler je integrisan u krmu bez elemenata koji vire ka spolja, ali sa dva pokretna dela za podešavanje napadnog ugla.

Naziv Roadster ne treba shvatati prestrogo, u segmentu superautomobila se tumači prilično široko. U stvari, Utopia Roadster je, naravno, targa sa masivnim lukom od ugljeničnih vlakana iza kabine.

Roadster je opremljen sa dva krova koji se mogu ukloniti odjednom – tvrdim od ugljeničnih vlakana, koji se nakon demontiranja predlaže da se čuvaju kao skulptura u garaži ili dnevnoj sobi, i prenosnim krovom od tkanine, koji se čuva u kabini u posebnom koferu iza sedišta.

Za prtljag su obezbeđena dva ručno rađena kofera od kože i ugljeničnih vlakana – smeštena su na bočnim stranama karoserije iza vrata.

Fino završena unutrašnjost izgleda posebno šik na prirodnoj sunčevoj svetlosti: analogna estetika sa elementima stila steampunk ​​danas je veoma tražena među bogatim automobilskim entuzijastima umornim od obilja elektronike i ekrana osetljivih na dodir u unutrašnjosti modernih automobila.

U Utopiji Roadsteru nema ni jednog senzora, a jedini mali ekran je integrisan u instrument tablu između brzino- i obrtomera – ovaj ekran je neophodan za fino podešavanje različitih sistema automobila i obavlja multimedijalne funkcije. Volan je napravljen od jednog komada metala od 43 kilograma, što na kraju ostavlja otvoreni deo težak 1,6 kg, dok su deo oboda i glavčine presvučeni kožom za prijatniji dodirni kontakt.

Ključ od auta je napravljen u vidu njegove makete i čuva se u posebnom ležištu na centralnom tunelu.

Tehnički sistem kabrija je isti kao i kod kupea: ručno montirani šestolitarski biturbo motor isporučuje Mercedes-AMG, njegova maksimalna snaga je 864 KS pri 6.000 o/min i 1.100 Nm pri 2.800-5.900 o/min.

Sva snaga se prenosi na zadnje točkove preko sedmobrzinskog manuelnog menjača Xtrac i diferencijala sa ograničenim proklizavanjem.

Na zahtev kupca, Pagani je spreman da opremi Utopiju Roadstera robotizovanom verzijom istog menjača; u ovom slučaju, volan će biti dopunjen dugmadima za ručnu promenu stepena prenosa.

Ogibljenje je opružno, na duplim polugama „u krug“ sa adaptivnim amortizerima, kovane poluge su od legure aluminijuma. Ugljenično-keramičke kočnice isporučuje Brembo, prečnik prednjih diskova je 410 mm (čeljusti sa 6 klipa), zadnje – 390 mm (čeljusti sa 4 klipa).

Veličina guma je 265/35 R 21 napred i 325/30 R 22 pozadi, isporučuje ih Pirelli, sastav je posebno optimizovan za ovaj model, dostupni su letnji i zimski kompleti.

Pagani je rekao da će proizvesti samo 130 primeraka Utopije Roadstera, sa cenama od 3,1 milion evra, u poređenju sa 99 jedinica za kupe, sa cenama od 2,15 miliona evra.

Utopia Roadster će se prvi put pojaviti uživo u avgustu tokom Monterey Car Weeka u Kaliforniji. Model prikazan na slikama ima produženu oblogu Sport Pack od ugljeničnih vlakana i različite dizajne točkova na levoj i desnoj strani, tako da potencijalni kupci mogu da vide koji dizajn preferiraju.

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Neverovatna kombinacija luksuza, kica i vrhunske tehnike! Dizajn – nema tu nicega sto bi odusevilo ostale dizajnere i inspirisalo ih na kopiranje.

s mile

Fantastična posvećenost materijalima, dizajnu.