1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi polako upoznaju „kvalitet“ kineskih kamionskih dizela
Rusi polako upoznaju „kvalitet“ kineskih kamionskih dizela
9

Rusi polako upoznaju „kvalitet“ kineskih kamionskih dizela

1.02K
9
Podelite sa prijateljima:

Jedna od implikacija rata u Ukrajini stiže u vidu nemogućnosti ruske privrede i stanovništva da uvozi proizvode proverenog kvaliteta sa zapada i ekonomski prosperitetnog istoka planete. To je dovelo do pojačanog oslanjanja na artikle iz Narodne Republike Kine. I dok to i nije neki poseban problem u automobilskoj industriji, gde je kineska privreda daleko odmakla u kontekstu prelaska na električni pogon, dotle je očigledno da na temu konstrukcije dizela, Kinezi imaju mnogo mesta napredak.

U prilog tome svedoči i sve češći problem s kojim se suočavaju vlasnici kamiona kineske marke Shacman. Ti teškaši za pogon koriste dizel agregate proizvođača po imenu Weichai. O tome je pisao ruski magazin Dvizhok, gde je redakcija objavila članak u kom se navodi da je uočen sistematski, ponavljajući problem na trinaestolitarskom turbodizelu s indeksom WP13.

Navodi se primer dve godine starog kipera nazvanog Shacman X2000, a koji se oslanja na pogonsku silu koju proizvodi pomenuti motor. U konkretnom slučaju, nakon prevaljenih 150 hiljada kilometara, na površinu su isplivale ozbiljne manjkavosti bloka, što se ogledalo kroz prenaglašeno habanje, uslovljeno sistematskim problemima. Zbog nepravilnog podešavanja sistema za ubrizgavanje goriva, dolazi do generisanja viška gasova iz kartera i s tim povezanih problema.

Kao što rekosmo, ovo nije usamljen slučaj jer benzinski i dizel motori Weichaija već imaju neku tradiciju kod ruskih kupaca. Ovo stoga što se ti agregati ne instaliraju samo na kineska, već i na ruska vozila. Za primer se mogu uzeti autobusi i šleperi marke MAZ. Ipak, popravke koje su nužne na blokovima ugrađenim u kipere, u finansijskom smislu su značajno zahtevnije.

Motor Weichai WP13.550E501 nema senzor gasa u karteru i poseduje samo jedan senzor za merenje pritiska ulja. Ova činjenica ne dozvoljava vlasniku vozila da blagovremeno primeti probleme. Kompromisi su nemogući kada se otkrije curenje ulja, pa je onda vlasnik prinuđen da promeniti blok cilindra u celini!

Inženjeri kompanije Weichai takođe preporučuju zamenu radilice u celini, jer se delovi sa nitriranom površinom ne mogu brusiti. Međuzupčanik i klackalice će morati da se restauriraju. Postoji mnogo nijansi problema i s drugim komponentama, pa su tako prisutni tragovi stranih elemenata u uljnoj pumpi i strugotine koje se ne mogu prati u izmenjivaču toplote.

Prevremeni kvar Weichaijevih dizel motora na Shacmanovim kiperima pogodiće teškim teretom džep vlasnika vozila. Ovo kažemo jer će popravka originalnog motora, po ceni biti uporediva s kupovinom druge jedinice. Mehaničari smatraju da je sigurnosna margina kineskih kamiona znatno manja od one kod analoga iz grupe „velike sedmorke“, pa je razlika u ceni između kineskih i etabliranih proizvođača, posve opravdana.

AutoRepublika

(1016)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Zar nisu još uspeli iskopirati motore od evropskih proizvodjaca?? Gde je problem ??.🤣

Matija

Rusima nisu potrebne ni kopije ni tudji kamioni – oni imaju svoje koji su poznati u svetu. Njihov Ural je strah i trepet na reliju Dakar!

Zex

Da ,ali je tebi i poznato da mora biti sve što je Rusko “ i ne valja“ !!
I Ruska autoindustrija se namerno gasi i rusko znanje !!
Rusi znaju dobre motore pravit kad ae mora ..pogotovo oni stari sovjetski motori što su bili u Sibiru, radili pola godine i nisu jih gasili !!!

Matija

Ako „ono sto je rusko u Rusiji ne valja“ onda Putin mora da prevaspita svoj narod! Mislim da bi na teritoriji bivse Jugoslavije novi Yugo bio srdacno docekan! Pa kakav je – da je! Dejan i ja garantujemo da los biti nece. 🙂

BB

Kamaz

s mile

Uh kako mi nedostaju ruski kamioni na Dakaru… ono baš, Kamaz itd

Vraj

A kao evropski su mnogo bolji? Ako ništa drugo, kinezi su bar jeftini…

Radovan

Evropski su super, garancija 2 god i 150h/km. Ludog Rusa moze da istrpi samo Kamaz , Ural ili tako nesto, teraju i tovare ko Rusi. Samo kamaz sa vagonskim gibnjevima. Za jednog Iveca, dobijes dva ipo Kineza, pa ko sta voli

Radovan

Bas za neki kiper u rudniku, gradilistu, kopu neophodna scania od 150 hiljada €. Fap i Raba kad se rastoci, pretopis i teraj dalje