1. Home
  2. MotoRepublika
  3. BMW nikako da reši problem s anlaserom na novom najvećem GS-u
BMW nikako da reši problem s anlaserom na novom najvećem GS-u
3

BMW nikako da reši problem s anlaserom na novom najvećem GS-u

868
3
Podelite sa prijateljima:

Pre par meseci smo s uživanjem proveli nekoliko dana krstareći na novom adutu plavo bele marke. Pričamo o kultnom motociklu iz porodice GS, a koji nosi oznaku BMW R1300 GS. S obzirom na činjenicu da je vozilo od nedavno u serijskoj proizvodnji, veći broj sitnijih gremlina ni kod koga ne bi trebalo da izazove začuđenost. Međutim, ono što jeste nesvakidašnje je to što je problem s anlaserom uporan i vraćajući, pa kao takav umnogome podseća na omražene hlamidije ili ešerihiju koli.

Dakle, vlasnici novog BMW-a s indeksom R 1300 GS doživljavaju čudne i opasne tehničke probleme koji neretko mogu ishodovati i požarom. Ono što može dovesti do vatrenog događaja se krije unutar startera, pa konstruktor i mediji navode da je relej unutar anlasera krivac za probleme. BMW je preduzeo razne mere onda kada je identifikovan problem, a one su uključivale obustavu isporuka, kampanje povlačenja vozila na korektivne intervencije i razne servisne akcije. U proleće 2024. godine se činilo da je problem stavljen ad acta, ali od kraja jula drama se povampirila.

No, vratimo se korak unazad. Tačnije, u novembar, onda kada su krenule isporuke iz fabrike ka distributerima širom sveta. Međutim, isti mesec je došlo do prekida u otpremi vozila usled takve odluke proizvođača. Krajem tog meseca su, kolege iz austrijskog medija po imenu 1000PS doživeli opasnu situaciju u kojoj je moglo doći do požara. Potom je u februaru ove godine usledio opoziv koji je BMW u začetku nazivao „servisnom kampanjom“. Nekoliko nedelja potom, činilo se da su svi problemi za nama, međutim, kako rekosmo, pre para dana se priča raspalila ponovo.

BMW Motorrad je pre samo nekoliko dana poslao pismo na adrese ovlašćenih distributera, i ono je sledeće sadržine: „Nakon novih spoznaja do kojih smo došli i posle ugradnje unapređene izolacije i releja anlasera, to jest dela s oznakom 61115B4E925, i dalje ne možemo da kažemo da smo izbegli mogućnost repriziranja istog problema, a što je uslovljeno eventualnim mehaničkim oštećenjem istog, do kog je moglo doći tokom instalacije, nezavisno od toga da li je ona obavljena u samoj fabrici, ili pak kasnije u okviru nekakve kampanje, u servisnom centru. Eventualno oštećena plastična obloga releja anlasera, pod izvesnim okolnostima može dovesti do prodora vode tamo gde je ne bi smelo  biti i do naknadne i poznate malfunkcije releja na anlaseru.“

Evo još jedne iznenađujuće poruke u cirkularnoj brošuri od pre neki dan: „Poluprovodnički starter relej će biti zamenjen konvencionalnim, elektromehaničkim starter relejem. Povlačenje dela sa šifrom 0000612000 će biti prekinuto i zamenjeno novim opozivom pod oznakom 0000612100. Servisne informacije će sa svim daljim informacijama biti objavljen u 31. nedelji tekuće godine.

Novinari redakcije MotorradOnline, gde smo i pročitali izveštaj koji ovom prilikom prenosimo, kažu da su kontaktirali BMW i da su dobili niz odgovora na pitanja. Tako saznadosmo da su dostupne komponente za sve motocikle pogođene problemom, dok će i softver biti raspoloživ, počev od sredine avgusta. Dodatno, ako se ikome išta na ovu temu dogodi, konstruktor tvrdi da će podneti sve troškove. Doduše, u članku se piše samo o nemačkom tržištu, ako nešto nismo pogrešno shvatili. Aktuelna je i napomena da se motocikli mogu nesputano koristiti i pre korektivne intervencije, a ukoliko se problem ispolji, savet je da se skinu kablovi akumulatora, kako bi se ručnim putem prekinulo takozvano verglanje, koje i leži u osnovi problema jer je nekontrolisano (mimo želje vozača).

MotoRepublika

(868)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Bitte, Hilfe, Soldaten, gur, gur… 😂🤣😂🤣
https://youtu.be/hNDWb76hG6Q?si=FvU3NBondVKKmAT2

MRN

Nadrealno.

Zoca

Hvale se da su ga 6-7 god.razvijali ,a toliko nedostataka.